Daróczi Csaba természetfotóst kérdeztük díjnyertes felvételeiről

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Digitális Fotó Magazin 2020. július-augusztusi lapszámában Bánkuti András kérdezi Daróczi Csaba természetfotóst a díjnyertes felvételeiről. Korábbi cikkünkben a Megporzás című fotóról olvashattok érdekességeket, most a Fázisok című kép kerül sorra.

Gépváz: Nikon D750; objektív: 24 mm; expozíciós adatok: ISO 800, 1 s, f/16


Fázisok

Másik nehezen elkészíthető képed egy lepke röpülésének négy fázisa volt.
2012-ben sikerült először tölgypávaszemet fotóznom, majd három éve ismét lehetőségem nyílt rá. Ezek a lepkék csak este tizenegy óra után kezdenek repülni, kizárólag a dunántúli tölgyerdőkben élnek, és csak augusztus első két hetében repülnek. Felállítottam egy folyamatos fényű lámpát egy tisztás közepére és erre jöttek a lepkék.

Ez akkumulátoros lámpa volt?
Nem, aggregátoros. Amikor elkezdtek körözni a fény körül, akkor volt lehetőségem őket fényképezni. Ilyen helyzetben az autófókuszt el lehet felejteni. Csak úgy tudtam fényképezni, hogy az élességet beállítottam egy körülbelüli távolságra. Amikor a lepke közel repül, meg kell próbálni a mélységélességi zónában tartani a fényképezőgépet, és követni a mozgást. Stroboszkóp állásban vakuztam. Egy másodperces záridőnél négyszer villant a vaku. A képen egy lepkét láthatunk, amint száll az objektív felé, és elkanyarodik.

Milyen vakuval csináltad?
Nikon SB 800-assal. Ez tudna még többet is.

Biztosan sokat kellett próbálgatni, hogy így sikerüljön.
Igen, sokat, hogy az ív így meglegyen, és a vaku is jókor villanjon ezekben a szép fázisokban. Ez így egyszeri és megismételhetetlen, azóta sem sikerült ilyet csinálnom.

Share.

About Author

Szita Péter