Három magyar hölgy a világ legjobb fotósai között

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nyilvánosságra hozta a Sony World Photography Awards zsűrije a világ egyik legnagyobb fotóversenyének idei döntős listáját. A több mint 140 000 alkotás közül Urbán Helga, Vadász Anna és Putnóczki Fanni pályázatai bekerültek a legjobbak közé

Kattintson a képre, galéria nyí­lik

A hét éve megrendezésre kerülő világméreű Sony World Photography Awards 2014-es versenyére a valaha volt legtöbb pályázat érkezett. A fotós ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűri 166 ország közel 140 000 alkotása közül választotta ki azt a néhányat, amelyek véleményük szerint minőségükkel és eredetiségükkel a nemzetközi kortárs fotográfia legjavát képviselik. A kategóriánként 3-10 fényképpel pályázható művészek közül a zsűri kategóriánként legalább három, de legfeljebb hét fotográfust választhatott.

Kattintson a képre, galéria nyí­lik

A világméreű megmérettetésre beérkezett pályázatok közül három magyar fotós alkotásai is felkerültek a szűkí­tett listára. Urbán Helga az amatőrök versenyén Természet & Vadvilág kategóriában került be a döntősök közé, mí­g a 20 év alattiak versenyén Vadász Anna Környezet kategóriában, Putnóczki Fanni pedig Portré kategóriában esélyes a győzelemre. A magyarok idén kiemelkedően teljesí­tettek, az amatőr versenyen a zsűri további 6 magyar fényképet részesí­tett dicséretben.

Kattintson a képre, galéria nyí­lik

W. M. Hunt, a tiszteletbeli zsűri elnöke szerint a döntős alkotásokat végignézve a nemzetközi kortárs fotográfia sokszí­nűsége tárul a szemünk elé. „A zsűritagok sosem múló lelkesedéssel és szorgalommal bí­rálták el mind a 140 000 alkotást, kiválasztva azokat a műveket, amelyeket véleményük szerint érdemes kiemelni és a világ szeme elé tárni” – nyilatkozta az Hunt, majd hozzátette, hogy a jól dokumentált helyszí­nek, friss és rendhagyó fotózási megoldások inspirálóan hatnak a világ minden fotósára.

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatí­v igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkiűzését, mégpedig hogy megtalálják a világ legjobb kortárs alkotásait és fotóművészeit. „Immár hetedik éve fedezzük fel a fiatal amatőr tehetségeket, akik által minden évben lenyűgöző, több stí­luson és témakörön átí­velő fényképgyűjteménnyel gazdagodunk.”

A tí­z Amatőr kategória és a három Ifjúsági kategória győzteseinek névsorát 2014. március 18-án ismerhetjük meg.

A professzionális verseny kategóriagyőzteseit, valamint az amatőr és a professzionális verseny abszolút győzteseit április 30-án, a Londonban megrendezésre kerülő gálaesten hirdetik ki. Az ünnepségen az amatőr kategóriák abszolút győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) dí­jjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, a professzionális kategóriák abszolút győztese pedig 25 000 dollár jutalom mellett megkapja a L’Iris d’Or, azaz a Sony World Photography Awards Professional Photographer of the Year (az év profi fotósa) cí­met. A Sony elismeréseként minden kategórianyertest megajándékoz a vállalat legújabb digitális képalkotó berendezéseivel.

A szűkí­tett listára került fényképészek pályázatait 2013. május 1. és 18. között a londoni Somerset Housban mutatják be, illetve megjelennek a Sony World Photography Awards 2014-es kiadású könyvében is.

Share.

About Author

Admin