Zenészek – Kása Béla fotókiállí­tása

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A népzene ünnepe cí­mű rendezvényhez kapcsolódó kiállí­táson Kása Béla az erdélyi zenészek mindennapi életébe enged betekintést.

Kása Béla fotográfus (1952 Pécs) a kölni Képzőművészeti Szakfőiskolában szerzett diplomát 1979-ben, művészi fotográfia szakon. Néprajzi fotóriportjaihoz egy 1973-as erdélyi utazás adott inspirációt, akkor került az évszázadok óta élő hagyományok és a népzene bűvkörébe. Megtanult brácsázni, bőgőzni, gyűjteni kezdte a népzenét, és közben fényképezni a falusi népzenészeket.

Miután 1982-ben visszaköltözött Magyarországra, a magyar népzenei élet egyik kulcsfigurája lett. Képei azóta lemezborí­tók, magazinok, könyvek sokaságának fényét emelik. Erdélyi zenészek cí­mű fotóalbumában az ottani muzsikusok öröklétig tartó panteonját alkotta meg. Ragyogó portréinak titka a kapcsolatteremtés. “Az agyban, a lélekben és a szí­vben történik meg az expozí­ció – vallja. – Nagy feladatom az életben: magamnak, gyerekeimnek és az utókornak megörökí­teni azt a világot, amelynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert későn születtem. De azt szeretném, hogy még az utánunk következő nemzedékek is lássanak belőle valamit.”
A népzene ünnepe cí­mű rendezvényhez kapcsolódó kiállí­tásán Kása Béla az erdélyi zenészek mindennapi életébe enged betekintést. Olykor lakodalmak, keresztelők vidám mulatozóit látjuk, olykor – amikor a gyász ideje jön el – a virrasztás, a temetés megrendí­tő felvételeit. Képei évek óta dí­szí­tik a Sziget Fesztivál Roma sátrát, s a budapesti Néprajzi Múzeum Etnológiai Archí­vumát is kétszáz fotója gazdagí­tja.

Megtekinthető: 2014. január 18. – január 30.
A kiállí­tást megnyitja Berán István, a Táncház Egyesület ügyvezető képviselője.
Közreműködik a Poros zenekar.
Művészetek Palotája

Share.

About Author

Admin