Peter Farago & Ingela Klemetz Farago: Nők Chanelben

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

2016. július 8 – 2016. szeptember 11.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum az elmúlt évtizedekben számos nagysikerű fotókiállí­tást rendezett, bemutatva többek között a 20. századi divatfotózás olyan meghatározó alakjait, mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Martin Munkácsi.

A divatfotó műfaját művészi rangra emelő fotósok sorát folytatva, július 8-tól a svéd Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kiállí­tás lesz látható. Az alkotópáros a CHANEL divatházzal együttműködve 2010-től kezdődően dolgozott a Northern Women in Chanel (északi nők Chanelben), majd 2015-től a Women in Chanel (Nők Chanelben) cí­mű projekten. A CHANEL szabad hozzáférést biztosí­tott a művészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint príªt-í -porter kollekciókhoz. Az öltözékek felhasználásával, a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, magyar, lengyel és román szupermodellek közreműködésével alkotta meg Peter Farago és Ingela Klemetz Farago azt a két fotósorozatot, amelyet egy-egy nagyalakú album, illetve egy vándorkiállí­tás formájában mutatnak be a közönségnek.

A kiállí­táson a Nők Chanelben | Women in Chanel cí­mű kötet kétszáz képéből harminc nagyméreű fotó szerepel – olyan világhí­rű magyar modellek „főszereplésével”, mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő és Vanessa Axente -, kiegészí­tve az északi nők Chanelben | Northern Women in Chanel sorozat 82 felvételével. A budapesti kiállí­tás alkalmából egy exkluzí­v divatfilm is készült, Palvin Barbara közreműködésével.

A művészpáros a legapróbb részletekig megtervezi képeit, a modell, az öltözék, a helyszí­n, valamint a világí­tás gondos megválasztásával. A fotókon a tökéletes pillanat megragadására törekednek, amelyben az időtlen szépség és elegancia testesül meg. Referenciáik között felfedezhetjük a művészettörténet, valamint a fotó- és a filmművészet klasszikusait, de inspirációs forrást jelent számukra a természet és a közös alkotómunka is. A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely különleges lehetőséget teremt arra, hogy fényképeiken megjelení­tsék saját ví­zióikat, történeteiket. A portré- és divatfotó legnemesebb hagyományait folytatják, kifinomult és költői, ragyogó és látványos képeket komponálnak, amelyek a CHANEL műtárgyszerű ruháinak szellemiségét tükrözik. A kelet-európai sorozatban népművészeti motí­vumok és különleges helyszí­nek, a magyar táj is szerepet kaptak, csakúgy, mint a leghí­resebb magyar modellek. A fotóalbum eladásából származó bevételt a kiadó a Save the Children nemzetközi gyermekvédő szervezet javára ajánlja fel.

Peter Farago Szekszárdon született, gyermekkorában, családjával került Svédországba. Négyéves korában kapta első fényképezőgépét. Többek között az orosz Vogue számára készí­tett cí­mlapfotókat.

Ingela-Klemetz Farago a zeneiparban kezdte pályafutását, majd hamarosan stylistként kezdett dolgozni, férjével, Peter Faragóval együttműködve. A házaspár napjainkban kreatí­v fotós alkotópárosként és kiadóként dolgozik együtt.

A kiállí­tás kurátora: Szipőcs Krisztina

 

Share.

About Author

Admin