Kerekes Gábor: Zóna cí­mű kiállí­tása nyí­lik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kerekes Gábor kiállí­tását a művész hagyatékában föllelhető Zóna cí­mű sorozatának darabjaiból állí­tották össze.

Kerekes Gábor kiállí­tását a művész hagyatékában (KEREKES GíBOR ARCHíVUM-KGA) föllelhető Zóna cí­mű sorozatának darabjaiból állí­tották össze.

A Dorsy Galéria közreműködésével létrehozott tárlat tulajdonképpen egy posztumusz „premier” bemutató, mert ebből a sorozatból az Artphoto Galéria rendez először tárlatot, a művész 2014-ben bekövetkezett halála után.

A most bemutatásra kerülő 35 darabos vintage képanyagot Barta Zsolt Péter, a Kerekes Gábor Archí­vum-KGA megbí­zott kurátora válogatta, és keletkezésük történetét í­gy foglalta össze: „A képek keletkezésének történeteként emlí­thető, hogy Kerekes Gábor több, mint egy évtizede vásárolt egy 16 mm-es Bolex (Kerekesre jellemzően kézzel felhúzható, mechanikus) filmkamerát, amivel többféle koncepció alapján rendszeresen készí­tett filmfelvételeket. Többször visszajárt Tatabánya pusztuló ipari tájaira és más hasonló, enyészetnek meghagyott, posztindusztriális területekre. Az í­gy leforgatott sorozatfelvételekre, 16 mm-es negatí­vokként tekintett és 2012 decemberében megkezdte a válogatást a filmkockákról, amikről az általa készí­tett nagyí­tások születtek. íšgy érezte, hogy a 16 mm-es kisméreű negatí­vok fölnagyí­tása, jobban mondva „szétesése” által megadhatók azok a formai keretek, amik fölerősí­tik a művészeti szándékot és jól illeszkednek a kizárólag múlandósággal terhelt tartalomhoz. A képek tájai és maga a dokupapí­ros képi világ is, egy kaotikus, utópisztikus, romos, disztopikus univerzumról tudósí­tanak, kivétel nélkül embernélküliek, talán Gábor belső halálérzetét, elmúlás feletti melankóliáját rögzí­tik, illetve vetí­tik ki. Nem véletlen Tarkovszkij Stalker filmjének idézése, ahonnan a kiállí­tás és a képek Zóna cí­me keletkezett.”

A kiállí­tás 2015.október 2. – 2015.november 22. között tekinthető meg az Artphoto Galériában
Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 30.

Share.

About Author

Admin