Horváth Dávid kiállítása nyílik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség szeretettel várja híveit és barátait 2020. augusztus 30-án, vasárnap 16 órakor (1038 Budapest, Mező utca 12.)  a Mindennek megszabott ideje – volt – In memoriam Horváth Dávid (1948 – 2017) című kiállítás megnyitójára.
A Balogh Rudolf-díjas fotográfus tárlatát Kincses Károly fotómuzeológus rendezte, és Murányi Gábor publicista nyitja meg. Énekel Murányi Márta, Murányi Eszter és Lelovics Melinda.
A képeket gondozta és a kiállításra előkészítette Felicides Ildikó és Lab4art Kft.

Másság-fotósként tartanak számon, mert a társadalmi deviencia felmutatása a célom – cigányokat, hajléktalanokat, betegeket, drogosokat, fogyatékosokat, az élet veszteseit fényképezem, hogy tudatosítsam a létezésüket –, és hogy a képek nézőiben tudatosodjék: mi mindent kell megváltoztatni, hogy megszűnjenek a társadalmi különbségek. A Bálint György-i ars poeticát így formáltam a magam képére: felháborodom, tehát fényképezek. Kizárólag az emberek küzdelmeinek és gyötrelmes mindennapjainak kendőzetlen ábárolása tölt el szakmai örömmel. Szegények és megalázottak mindig voltak – és félő: lesznek is –, tehát biztos lehetek abban, hogy még sokáig nem maradok téma nélkül. Sokáig hittem abban, hogy a fotó, a sajtó, a nyilvánosság felhasználható nemes célokra. Kezdetben olyan naiv voltam, hogy azt hittem, ha lefényképezek egy hajléktalant, s megjelentetem a képét az újságban, az illetékesek a fejükhöz kapnak, s azonnal adnak neki egy lakást. Úgy véltem, a fotónak küldetése van, s ha felmutatja a társadalmi igazságtalanságokat, a bajokat, képes változtatni a cinikus világon. Most már pesszimista lettem, de abban hiszek, hogy a kiállításlátogató, aki a fotóimat látva részvétet érez a képek modelljei iránt, nemesebben, megtisztulva távozik, és talán jobb emberként, mások iránt érzékenyebben él tovább.
(Horváth Dávid: Szubjektív önéletrajz, elhangzott a Cultiris Galériában a Tekintetek című kiállításon 2011. december 20-án. )

Share.

About Author

Szita Péter