Harmincezer kilométer Vámbéry írmin nyomában

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Páczai Tamás fotográfus 2012-13-ban újrajárta a legendás keletkutató, Vámbéry írmin útját sí­kfilmes fényképezőgéppel és kerékpárral. A több hónapos utazás során készült fényképekből nyí­lik kiállí­tása a Kelet kávézó és a Szatyor bár szervezésében.

2013-ban – halálának 100. évfordulója alkalmából – Magyarország emlékévvel tisztelgett Vámbéry írmin Kelet-kutató, turkológus, a Magyar Földrajzi Társaság alapí­tója, nemzetközileg elismert tudós munkássága előtt. Ankarában és Budapesten tudományos konferenciát rendeztek, egy magyar fotográfus pedig biciklin, sí­kfilmes fényképezőgéppel újrajárta Kelet-kutatónk legendás útját.

A nyolc hónapos utazás érintette Törökországot, Iránt, Türkmenisztánt, íœzbegisztánt, Kirgizisztánt, Kazahsztánt és Oroszországot. Páczai Tamás útja kalandos volt – kétszer fordí­tották vissza a türkmén határról, Iránt három napos kiutasí­tó pecséttel hagyhatta el, a karácsonyt a sí­iták legszentebb zarándokhelyén töltötte, íœzbegisztánból is „menekülnie” kellett -, de végül szerencsésen teljesí­tette a kiűzött célt.

Kiállí­tása augusztus 11-én nyí­lik két helyszí­nen, a Bartók Béla úti „galérianegyed” közepén található Kelet Kávézó és a Szatyor bár galériáiban. A fényképeken bepillantást nyerhetünk iráni családok hétköznapjaiba, türkmén közmunkások életébe, bejárhatjuk a Selyemút hí­res városait vagy a török főváros, Ankara könnygáz-gránátoktól füstölgő belvárosát.

A kiállí­tást Szabó Dezső képzőművész nyitja meg a Kelet kávézóban (19:00, 1114 Budapest, Bartók Béla út 29.), majd Páczai Tamás vetí­téses beszámolót tart a nyolc hónapos utazás élményeiből a Szatyor bárban (1111 Budapest, Bartók Béla út 36.). Az előadás után visszasétálunk a Keletbe, ahol Panda (elektronika) Heigl Laci (akusztika) és Tettamanti ídám (egzotika) ad koncertet a kiállí­tott képekre hangolva.

A kiállí­tás szeptember 12-ig látogatható. Kurátorok: Kenéz Réka és Pajger Lilla – Fél 8 csoport.

Share.

About Author

Admin