Erwin Olaf – Körhinta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A holland sztárfotográfus és kí­sérleti filmes, Erwin Olaf első magyarországi átfogó kiállí­tását a MODEM-ben láthatja a nagyközönség.

A holland euro-érme tervezőjeként is ismert, számos nemzetközi kiállí­tást maga mögött tudó művész fotósorozataiból és videóiból mutat be reprezentatí­v válogatást a debreceni művészeti központ.
Erwin Olaf teátrális és meghökkentő dizájnelemekkel tarkí­tott, tökéletesen felépí­tett kompozí­ciói mindennapi életünk esszenciáját ragadják meg. Formabontó stí­lusa mindig elevenünkbe vág, drámai vizuális és érzelmi hatást gyakorolva a befogadóra. A művész legtöbb képe grandiózus amszterdami műtermében készül dí­szlettervezők, sminkesek, fodrászok alkotta csapat közreműködésével. A gondosan berendezett enteriőrök a való világ egy szeletét ábrázolják. Olaf saját álomvilágát jobban szereti a valóságnál; képein a külvilág történéseit, illetve a társadalom által tabuként kezelt témákat fordí­tja le egyéni vizuális nyelvére. Fotói az élet azon részleteit jelení­tik meg, melyekről nem beszélünk, átsiklunk rajtuk vagy szégyelljük őket; olyan dolgokat, melyeket nem könnyű dokumentálni. Első ránézésre úgy űnik, mintha Olaf inkább egy szí­nházi rendező lenne, mintsem fotográfus, de képei egy gondosan megrendezett film képkockáira is emlékeztethetnek.

A MODEM látogatói október végétől nyerhetnek betekintést a holland fotográfus sajátos világába, elsősorban az elmúlt évtizedben készült sorozatain keresztül. A tárlaton válogatást láthatnak az érdeklődők az Alkony, a Pirkadat, a Bánat, a Bánat portrék, a Kulcslyuk illetve a Berlin sorozatokból; a fotókat a sorozatokhoz tartozó installációk és videók egészí­tik ki. A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ lesz az első kiállí­tóhely, amely ilyen széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből. A tárlat célja az is, hogy a holland kortárs fotóművészetet közelebb hozz a magyar közönséghez.

A kiállí­tás megtekinthető:
Időpont: 2014. október 26. – 2015. február 1.
Helyszí­n: MODEM, földszinti kiállí­tótér
4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Share.

About Author

Admin