Előhí­vás – Wormser Antal fotóriporter kor-lenyomatai 1957-1981

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Több évtizedes munkásságával, számtalan kiűnő és kordokumentáló képével Wormser Antal a magyar fotóriporter szakma egyik jeles képviselője.

A kiállí­tás a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött, közel 40.000 felvételből álló életműből tár a nagyközönség elé egy válogatást. A képek kisebbik része abból az időszakból származik, amikor Wormser a Népszabadságnál dolgozott (1957-1965), többségük pedig az 1966-1992 közötti évekből, amikor a fotóriporter az Esti Hí­rlapnál először fotóriporterként, majd 1983-tól rovatvezetőként tevékenykedett.

Wormser munkái az élet minden területére kiterjedtek: protokoll-felvételek, utcai zsánerképek; a termelés, a kultúra, a divat, az oktatás képei sorakoznak az életműben. A felvételek a szocialista Magyarország széles keresztmetszetét mutatják be. A kor elvárásainak megfelelően a fotós készí­tett az épülő szocializmust bemutató termelési riportot gyárakból, termelőszövetkezetekből. Wormser Antal felvételei azonban az ideológiai direktí­vákat csak igen tágan értelmezve alkalmazták: képein egy adott kor boldog vagy boldogtalan embere jelenik meg, látjuk a mosoly, a fáradtság, a szomorúság jeleit, de a környezet szép-csúnya, de szerethető, élhető részleteit is.

(Wormser Antal életéről és munkásságáról, valamint a kiállí­tásról további részletek Bognár Katalin és Kiscsatári Marianna tanulmányában olvashatók.)

Megtekinthető 2014. március 7-ig, naponta 10-től 18 óráig. Vasárnapokon zárva.
Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (ICA-D)
H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.

Share.

About Author

Admin