íšjabb bagatellek (1962-2014) – Balla Demeter kiállí­tása

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az Artphoto Galéria tisztelettel meghí­vja Önt és barátait Balla Demeter Kossuth-dí­jas fotográfus íšjabb bagatellek (1962-2014) cí­mű kiállí­tásának megnyitójára 2014. szeptember 22-én (hétfőn) 18 órára.

A kiállí­tás kurátora: Kincses Károly

A kiállí­tást megnyitja: Tí­már Péter
Helyszí­n: Artphoto Galéria, Budapest, XI. ker. Bartók Béla út 30.

A megnyitó zártkörű, ezért csak azon kedves látogatóinknak tudunk helyet biztosí­tani, akik előzetesen regisztrálnak az eseményre! Várjuk jelentkezésüket e-mail-ben: contact@artphoto.hu, telefonon: +36 20 9381711

A kiállí­tás megtekinthető: 2014. október 27-ig. H-Sz-P: 15-19, Szo: 11-14 óra között, valamint előzetes egyeztetés alapján (tel: +36 20 4448159).

BALLA Demeter 1931-ben született a Szentes környéki tanyavilágban. Tanulmányait Szentesen kezdte, Kunszentmártonban folytatta, és Budapesten fejezte be. 1957-ben megszerezte a fényképész szakmunkás bizonyí­tványt, s még abban az évben a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el szakfényképész munkája mellett. Felvételeire hamar felfigyeltek, dí­jakat nyert, és ettől kezdve rendszeresen dolgozott képeslapoknak, könyvkiadóknak. 1969-től a Lapkiadó Vállalat szerkesztőségeiben dolgozott, az ídám magazintól ment nyugdí­jba 1988-ban. Azóta kizárólag alkotó munkájának él. Alkotásait közel száz kiállí­táson mutatta be itthon és a nagyvilágban. Munkásságát számtalan hazai és nemzetközi dí­j, köztük Kossuth-dí­j is fémjelzi.

Fotográfiai tevékenysége széleskörű műfaji sokféleséget mutat az ábrázolás teljes skáláján: arcképek, riportfotók, tájképek, csendéletek, aktok. Fényképeit az emberi sors iránti részvét jellemzi egyrészről, olyan ironikus-elégikus hangvétel másrészről, amellyel a körülöttünk élő világban a szépség furcsaságait veszi észre, és mutatja meg nekünk. Fotóin a fény rejtett, sokszor talán óvatlan útjait követhetjük nyomon, ahogy körbetapogatja, felfedezi a különféle tárgyakat.

A most megnyí­ló kiállí­tása – melyen tí­z év óta először szerepel új kép is – egyrészt retrospektí­v jellegű, a legendássá, emblematikussá vált régi nagy képeket, csendéleteket tartalmazza, de mint a cí­m is mutatja, a legújabb képekből is kapunk í­zelí­tőt. A kiállí­táson eredeti, vintage kópiákat mutatunk be, de ezek mellett, korlátozott számban lehetőség van azokról a szerző által ellenőrzött, múzeumi minőségű giclée nyomatokat is rendelni és megvásárolni.

 

Share.

About Author

Admin