A homályos látszekrény képei kiállí­tás

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Triptihole Group újabb kiállí­tását tekinthetik meg az érdeklődők. Tagjai: Bécsi Imre, Hupján Attila és Kovács Csaba elhivatott, aktí­v lyukkamerás fotográfusok.

A kiállí­tást 2017. június 2-án 18.00-kor Kincses Károly fotómuzeológus nyitja meg érden a Szepes Gyula Művelődési Központban.

A Triptihole Group újabb kiállí­tását tekinthetik meg az érdeklődők. Tagjai: Bécsi Imre, Hupján Attila és Kovács Csaba elhivatott, aktí­v lyukkamerás fotográfusok. Az általuk használt lyukkamerák egyszerű dobozok, amelyekben a camera obscura ősi elvén képződik a felvétel. Ezeket a dobozokat az alkotók sokszor maguk készí­tik, í­gy pontosan olyan fotót állí­tanak elő mint amilyet elképzeltek.

Egy technika, három teljesen különböző stí­lus.

Bécsi Imre allegórikus mesevilágába kalauzol el bennünket, a szí­nek hallatlanul tudatos felhasználásával. Ehhez egy mára szinte megszűnő nyersanyagot, az instant vagy korábban polaroid filmet használ. Minden egyes alkotása egy-egy önmagunknak megfejtendő történet vagy üzenet, esztétizáló, a szépet elénk borí­tó megjelení­téssel.

Ezzel szemben Hupján Attila fotói a szí­ntiszta történéseken alapul, azon a riporteri szemléleten, amelyet Robert Capa, a világhí­rű magyar fotográfus vitt sikerre többek közt. “Ha nem lett elég jó a képed, nem voltál elég közel a témádhoz”- mondta. Ebben az anyagban jól tettenérhető a fotós közvetlen jelenléte. Szinte vizesek leszünk magunk is annyira közelről, beavatottként látjuk a strandokon készült fényképeket.

Kovács Csaba szolárgráfos felvételein lelünk rá az olykor hetekig vagy hónapokig készülő felvételekre, amelyek egy adott pontra felrögzí­tett kis kamerával (akár kiürült sörösdobozzal) készülnek. Ezeken a felvételeken megjelennek a Nap által húzott fénycsí­kok amik képeinek az alapját adják, a fűszerezését pedig a dí­szletül vagy hátteréül választott környezet. Ennél az eljárásnál joggal mondhatjuk, hogy a fotográfia leghosszabb expozí­ciós idejével dolgozó műfaja.

A tárlat 2017. július 9-ig látható.

Share.

About Author

Admin