21. századi alteregók

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lelkes Lászlónak 1973-ban Pest és Buda egyesí­tésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fényképes visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készí­tett „új” fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készí­tette.

Piacok a belvárosban, gőzhajók a Dunán, üres utcák, várakozó konflisok. Az emberek nyugodtan álldogálnak, bámulják a fényképészt, aki éppen képet készí­t.

íœzletportálok többnyelvű feliratokkal, büszke kereskedők az ajtókban. Hol voltak még a személyiségi jogok? Idillikus, harmonikus városkép ez a mából visszatekintve, fontos tájékozódási pontokkal és századfordulós budapesti életérzéssel.
Képmegosztókon, blogokon, könyvekben számos fotó jelent meg arról a mára már tendenciává vált gyakorlatról, hogy a fotós régi fényképeken megjelenő helyeket keres fel újra, és ugyanabból a szögből, pontból újra elkészí­tve a képeket örökí­ti meg az évtizedekkel, vagy akár egy évszázaddal korábbi helyszí­neket (már amennyiben tudja).
Lelkes Lászlónak 1973-ban Pest és Buda egyesí­tésének 100. évfordulója adta az ötletet egy ilyen fényképes visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készí­tett „új” fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készí­tette. 2013-ban, 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszí­neket. Mí­g Klösz felvételein a Monarchia hangulata elevenedik meg, addig Lelkes képein az épí­tészet, az architektúra párhuzamossága mellett a városi terekben zajló élet különbsége mutat rá a városi tér és atmoszféra folyamatos változására. Kerényi Zoltán fotómontázsainak szereplői egyfajta „időutazókká” válnak a mai technika lehetőségek és egy online gyűjtemény ismeretlen szerzőinek felvételei révén. A Fortepan Creative Commons licenccel ellátott archí­vumából választ ki szereplőket, akiket egy jelenkori környezetbe montí­roz bele, az eredeti képnek pontosan megfelelő beállí­tásban. Montázsain nem a város terei és épületei a főszereplők, hanem a mai környezetben megjelenő múlt századi emberek és megörökí­tett pillanataik.
A kiállí­tás fényképei az összehasonlí­tó fotográfia alkotásai, amelyek nemcsak az urbanizációs folyamatok és tendenciák hatását, hanem a városi tér gyors, mára már elfeledett változásait is bemutatják, miközben megállí­tanak és elgondolkodásra késztetnek a megismételt fotók közötti párbeszédek révén.

A kiállí­tás kurátora: Seres Szilvia DLA
Megnyitja: Sólymos Sándor, Dr. Habil. tanszékvezető, egyetemi docens (Magyar Képzőművészeti Egyetem)

Kiállí­tók: Klösz György, Lelkes László, Kerényi Zoltán és a Fortepan fotógyűjtemény ismeretlen alkotói

A kiállí­tás ingyenesen látogatható 2013. december 12-től
2014. január 12-ig minden nap 10 és 21 óra között.

Cí­m: FUGA Budapesti épí­tészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Share.

About Author

Admin