Új AF-módokkal érkezik a Nikon D6

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bár a kamera érkezése nem újdonság – a Nikon korábban már publikált róla fotókat – immár minden részlet és műszaki adat ismert a cég új profi kamerájáról. Ahogy a D5, a D6-is a professzionális fotósok, ezen belül is leginkább a sportfotósok számára készült, így mindent a sebességnek, az AF-teljesítménynek, a kompromisszummentes kezelhetőségnek és az adatátvitelének rendeltek alá.

A felbontás maradt 20,8 megapixel, a sorozatfelvétel folyamatos AF-állítással és a tükrös kereső használatával 14 kép/s, az elérhető ISO tartomány 100-től 102 400-ig tart. Sokkal fontosabb azonban, hogy teljesen új az AF-rendszer. Az új MultiCam 37 000 szenzoron összesen 105 AF-mező található, az összes kereszt alakú és az összes kiválasztható a felhasználó által. (A D5 esetében bár több, összesen 153 mérőmező volt, ezekből azonban csak 35 darab volt kereszt alakú és csak 55 volt kiválasztható. A DSLR kamerák között elsőként a D6-nál kapunk szemkövető autofókuszt a tükrös kereső használatakor is. A számtalan AF-mező egy sor újdonságot hoz magával, például 17 különböző AF-mintázatot lehet kiválasztani, amelyek között található négyzet, téglalap, vékonyabb és vastagabb vonal alakú. Ezek bárhova tologathatók a keresőben. A Nikon D6 AF-rendszere másfélszer annyi információt dolgoz fel, mind a D5-é, így jól látható a fejlődés a mozgó, első sorban a kamerához közeledő, vagy attól távolodó, vagy a hirtelen feltűnő témák követésénél. Újdonság, hogy kiválasztható egy kezdő AF-mező, amelynél a fotós várhatja a téma felbukkanását, és ha az megjelenik, akkor a kamera automatikusan követni kezdi azt. A középső AF-mező csoport -4,5, a többi -4 fényértékig használható. Fejlesztettek a tükörmechanikán is, új a meghajtás és a kiegyensúlyozás.

A D6 rendelkezik beépített GPS-vevővel és beépített WiFi-csatolóval, de a már D5-nél is alkalmazott vezetékes ethernet csatolót is megtaláljuk, amely ugyanúgy gigabites szabványú, de mégis gyorsabb adatátvitelt nyújt. Apró, de hasznos fejlesztés, hogy a vázon egy Kensington-zár csatlakozó is található, így azok a profik, akik előre elhelyezett és távvezérelt gépekkel dolgoznak, biztonságosan tudják rögzíteni eszközüket. A strapabíróság továbbra is elsődleges, az időjárásálló tömítések pedig esős időben, piszkos környezetben is védelmet nyújtanak.

A Nikon D6 ára várhatóan 2 500 000 Ft lesz, a forgalmazás áprilisban indul.

A Nikon sajtóbejelentése:

MEGHATÁROZÓ ERŐ. GYORSABB MUNKAFOLYAMAT. ABSZOLÚT MEGBÍZHATÓSÁG.
A NIKON D6.

Hollandia, Amszterdam 2020. február 12.: A Nikon ma bemutatja új DSLR zászlóshajóját: a D6-ot. A nehéz témákat érintő hírektől a nemzetközi sportig: ez a teljes képméretű fényképezőgép azon szakemberek igényeire ad választ, akik semmit nem bíznak a véletlenre.

A Nikon eddigi legnagyobb teljesítményű AF rendszerével és a valósidejű képátvitelhez szükséges gyors fényképezőgép-csatlakozásokkal a D6 lehetővé teszi a profi fotósok számára a megkötések nélküli alkotást és kivitelezést. Az új AF-motor minden eddiginél gyorsabb. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő a D5-nél 1,6-szor nagyobb lefedettséggel emeli a pontosságot egy teljesen új szintre. Ehhez adjon hozzá páratlan követési teljesítményt még a legmostohább fényviszonyok mellett is, és kiváló hatékonyságú témabemérést. A kijelölhető csoportos AF-mező mintázatok nagyobb választéka a felhasználók számára lehetővé teszi az AF-beállítás bármilyen feladathoz történő optimalizálását, és több tiszta felvétel készítését az eseményekről.

A fényképezőgép-csatlakozások biztosítják a kategória legnagyobb adatátviteli sebességét, amely fényképezés közben sem lassul le. A gördülékeny munkafolyamatok több lehetőséget kínálnak a legfontosabb felvételek kiválasztására és sorrendbe állítására, így nyújtva a fotósoknak előnyt ott, ahol minden egyes másodperc számít. A fényképezőgép nagy felbontású kijelzői mostantól jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak, és a D6 is azzal a robusztus vázzal rendelkezik, amely a D5-öt abszolút kedvenccé tette a profik körében.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere elmondta: „A D6 a Nikon D5 lenyűgöző utódja. A Nikon új zászlóshajója túlszárnyalja elődjét az iparág-meghatározó AF-képességek és a sokoldalú csatlakoztathatóság révén. Nem irányíthatja a történéseket, a világítást vagy a környezetet. De irányíthatja a D6-ot, és ez a DSLR hihetetlen felvételeket készít a meghatározó pillanatokról – hiba nélkül.”

Főbb jellemzők

Iparág-meghatározó 105 mezős AF. 105 kijelölhető, kereszt típusú érzékelő –4,5 fényértéket elérő érzékenységgel a középső élességponton, és –4 fényértéket elérő érzékenységgel minden más ponton. Csoportos AF-mező egyéni beállításokkal a páratlan színvonalú követéshez. Továbbfejlesztett jelenetfelismerési rendszer a korszerűbb témaérzékeléshez.

Győztes felvételek. A D6 segítségével a felhasználó megadhatja az élességállítás kezdőpontját az automatikus AF-mező használatával történő fényképezéskor, és az automatikus AF-mező vagy 3D-követés funkció használatakor lehetővé teszi az alany szemére történő fókuszálást.

Rendkívüli gyorsaság és pontosság. Használja ki az akár 14 kép/mp sebességű sorozatfelvételi sebességet teljes AF/AE használatával, vagy az akár 10,5 kép/mp sebességet AE-követéssel Néma fényképezés módban.

Csúcsmodellhez méltó képminőség. F-bajonettes objektívek. 20,8 MP-es, teljes képméretű CMOS-érzékelő. EXPEED 6 képfeldolgozó rendszer. 180 000 képpontos RGB-érzékelő. 100–102 400 széles ISO tartomány range, kiterjeszthető ISO 328 000-ig, és csökkenthető egészen ISO 50-ig.

Gyors fényképezőgép-csatlakozások. Wi-Fi, Bluetooth és beépített GPS. A fényképezőgép vezetékes LAN-hálózata támogatja a 1000BASE-T szabványt, és kb. 15%-kal gyorsabb kommunikációt érhet el, mint az elismert D5.

0,72-szeres optikai kereső OLED-elemekkel. Lehetővé teszi minden részlet pontos ellenőrzését nagy látószögnél is, késedelem nélkül. A billenés- és dőlésszögkijelzők a keresőben jelennek meg.

Egyszerűsített munkafolyamat. Az éles és precíz, 3,2 hüvelyk méretű érintésérzékeny monitoron keresztül még lehetősége van a legfontosabb felvételek ellenőrzésére, kiválasztására és átvitelére. Küldje a legfontosabb felvételeket a sor elejére, amikor a képeket vezetékes LAN-hálózaton keresztül vagy a fényképezőgép Wi-Fi-kapcsolatán keresztül továbbítja egy számítógépre.

Sokoldalú kártyafoglalatok. A kettős kártyafoglalatokba XQD és CF express kártyákat egyaránt helyezhet – melyek a jelenleg elérhető leggyorsabb kártyák. Használja ki a gyors olvasási, írási és átviteli sebességet.

Ergonómiai fejlesztések. A nagyobb felbontású kijelzők jobb láthatóságot és olvashatóságot biztosítanak. A legfontosabb portok könnyedén elérhetők, még akkor is, ha vezeték nélküli jeladóval fényképez.

Strapabíró és biztonságos. A robusztus váz minden környezetre felkészült, és a D6 kompatibilis a megbízható Kensington-zárakkal.

Amennyiben a Nikon díjnyertes termékeiről bővebb tájékoztatást szeretne kapni, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu

Share.

About Author

Szita Péter