Stalter Györggyel beszélget Szarka Klára

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként.  Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2020. feburár 12., szerda, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Stalter György

Nem könnyű csak néhány képet kiválasztani tőle bemutatkozásként. Régebbi és újabb munkái között is számos olyan felvétel van, amelyikre nyugodtan mondhatjuk, emblematikus. A világviszonylatban is jelentékeny hazai szociófotó irányzat második hullámának talán legfontosabb alakja. Azt viszont kevesebben tudják róla, hogy önképeivel, testképeivel egészen más stílusban is alkotott, de képszerkesztőként, alkalmazott fotósként és a fotóoktatás aktív figurájaként is megkerülhetetlen.

1956-ban született Budapesten. Még középiskolásként az esztergomi Ferences Gimnáziumban kezdett fotózni. Elvégezte a Práter utcai iskolát és a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát. 1978 és 1988 között a Magyar Ifjúság című hetilap fotóriportere és rovatvezetője, illetve a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának a tagja (titkára 1983–1986). Majd a legendás Képes 7 című hetilapnál dolgozott 1990-ig, 1992-től 1994-ig a VOLT magazin képszerkesztője, majd szabadúszó.

Feleségével, Horváth M. Judittal, aki szintén vendége volt a beszélgetős sorozatnak, több mint tíz év munkáiból 1998-ban jelentették meg albumukat a Más Világot. Józsefvárosi képeiből Stalter Város a városban címmel jelentett meg albumot 2010-ben.

Számos hazai és nemzetközi díj és ösztöndíj nyertese.

Stalter György: Józsefváros, 2010 © Stalter György

 

Share.

About Author

Szita Péter