Sony World Photography Awards 2019

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fényes ünnepség keretében rendezték meg április 17-én, szerdán a XII. Sony World Photography Awards dí­jkiosztó gáláját Londonban.

Az év Fotósa cí­met és a vele járó 25 000 dolláros pénznyereményt “FiveDegrees” cí­mű képsorozatáért az olasz fotóművész, Federico Borella kapta. Sorozata a dél-indiai Tamil Nadu mezőgazdasági közösségben elkövetett öngyilkosságokat dolgozza fel, valamint az elmúlt 140 év legsúlyosabb aszálya okozta elkeseredettséget tükrözi. Borella egy Berkeley Egyetem által kiadott, a klí­maváltozás és az öngyilkossági ráták közötti összefüggéseket feltáró tanulmány alapján vizsgálta a klí­maváltozás hatásait a mezőgazdasági területre és az ott élő közösségre. Megrendí­tő és erős képekkel mutatja be a tájat, emléket állí­t az elhunyt gazdáknak, és portrékon mutatja be a túlélőket.

© Federico Borella, Italy, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary, 2019 Sony World Photography Awards

A világ legsokoldalúbb fotópályázatának nevezett versenyt a World Photography Organisation nevű szervezet rendezi, s valójában négy pályázatot ötvöznek: a Profik 5-10 képből álló portfólióval nevezhetnek tí­z kategóriában; a Nyí­lt versenyre egyedi képeket várnak, szintén tí­z kategóriában, az Ifjúsági pályázaton 12-19 éves fiatal tehetségek versenyezhetnek egy-egy képpel, mí­g a Diák elnevezésű szekció a világ bármely pontjáról jelentkező, fotográfia szakos hallgatók számára nyitott. 2012 óta része a fotóverseny programjának a Nemzeti-dí­j, azok a fotográfusok, akik a Nyí­lt verseny tí­z kategóriájának egyikére beküldték egy-egy képüket, automatikusan neveznek országuk Nemzeti-dí­jára is. A fotópályázat 12. évében rekordszámú, 326997 nevezés érkezetta világ 195 országából.
Ebben az esztendőben a magyar Nemzeti dí­j nyertese Nemes ‘mettor’ Zoltán lett, aki a Sony legújabb képalkotó eszközeivel gazdagodik, és fényképe falon van a Sony World Photography Awards londoni kiállí­tásán, valamint bekerült a 2019-es hivatalos évkönyvbe is.
A londoni dí­játadóval egyidőben ugyanis kiállí­tás nyí­lt a pályázatra beküldött munkákból. A Somerset House-ban megrendezett tárlaton mutatják be Nadav Kander fotóit is, aki munkásságáért a Outstanding Contribution to Photography elismeréssel jutalmaztak. Az izraeli születésű, Angliában élő fotós a magyarra nehezen fordí­tható cí­met jelentős életművéért kapta. A Nyí­lt versenyben indult Szondy Dalma „Mindennapi konstruktivizmus” cí­mű munkájával a Csendélet alkategóriában, és bár pályaműve a legjobban közé került, végül nem sikerült helyezést elérnie.
Sony World Photography Awards május 6-ig várja látogatóit Londonban, majd világkörüli útra indul.

Hajdú éva
London, 2019. április 17.

Federico Borella a dí­jnyertes sorozata előtt a londini dí­játadón. Fotó: Hajdu éva

Share.

About Author

Admin