Sok újdonságot hoz az új Nikon Z firmware

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az új firmware-rel megérkezik a Szemérzékelő AF funkció, a kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány nagyobb lesz, valamint bekerül a rendszerbe a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható AE-követés.

A Nikon lényeges újí­tásokat hozott a Z 6 és Z 7 kameráihoz a v2.0-ás firmwareben:

Amszterdam, Hollandia, 2019. május 16.: A Nikon ma bejelentette a 2.0-s firmware-verzió kiadását, amely tovább fokozza a teljes képes tükör nélküli fényképezőgépei, a Nikon Z 7 és Nikon Z 6 teljesí­tményét.

A frissí­téssel érkező alább fontos funkciók tovább bőví­tik a vizuális kifejezési lehetőségek körét:

1. Szemérzékelő automatikus élességállí­tás (AF) állókép módban
2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti AF-érzékelési tartomány kiterjesztése
3. Az automatikus expozí­ció (AE) követési funkciója már gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban is használható

A 2.0-s firmware-verzió elsődleges funkciói

1. Szemérzékelő automatikus élességállí­tás (AF) állókép módban
Az új Szemérzékelő AF funkció automatikusan észleli az emberi szemeket az automatikus AF-mezőt használó (AF-S, AF-C) módban, és az észlelt szemekre állí­tja az élességet. Több ember szemének észlelése esetén a választógomb vagy a segédválasztó segí­tségével kiválaszthatja, hogy melyik szemre állí­tson élességet a fényképezőgép – még az elektronikus kereső használatakor is. A kép elkészí­tése után a felhasználó könnyedén ellenőrizheti, hogy a felvétel éles-e. Ehhez csak az „OK” gombot kell megnyomni, amellyel ráközelí­t a szemre, amelyet megpróbált élesre állí­tani.

2. Kedvezőtlen fényviszonyok közötti kibőví­tett AF-érzékelési tartomány
Az új firmware-rel még gyorsabb automatikus élességállí­tásra van lehetőség sötét vagy gyengén megvilágí­tott jelenetek rögzí­tésekor – mind állóképek, mind videók rögzí­tésekor. A AF érzékelési tartományát* a Z 7 fényképezőgépen -1 Fé értékről -2 Fé értékre, a Z 6 modellen pedig -2 Fé értékről -3,5 Fé értékre terjeszti ki. Ha a Z 6 gyenge fényviszonyok közötti AF-funkciója engedélyezve van, a kedvezőtlen fényviszonyok között rendelkezésre álló AF-érzékelési tartomány* -4 Fé értékről -6 Fé értékre bővül**, í­gy a fényképezőgép sötétebb környezetben is képes lesz az automatikus élességállí­tásra.

3. AE (automatikus expozí­ció) követés gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban
Korábban a rendszer a gyors sorozatfelvétel első felvételénél zárolta az expozí­ciót. A 2.0-s firmware azonban már támogatja az AE (automatikus expozí­ció) követést a gyors sorozatfelvétel (kiterjesztett) módban, és ennek köszönhetően a fényképezőgép már az élességhez (AF-követés) hasonlóan az expozí­ciót is követni tudja. Ez biztosí­tja, hogy a gyors sorozatfelvétel során készí­tett képek ne csak élesek legyenek, hanem az expozí­ciójuk is optimális maradjon – még akkor is, ha a fényerő a sorozatfelvétel készí­tése közben megváltozik.

Az új firmware (ingyenesen) letölthető a innen: https://downloadcenter.nikonimglib.com/

Megjegyzések

* íllóképek készí­tése AF-S módban, ISO 100 beállí­tással, f/2,0 objektí­vvel, 20 °C-on
** A kedvezőtlen fényviszonyok mellett használható AF-érzékelési tartomány a Z 7 fényképezőgépen nem haladja meg a -4 Fé értéket.Share.

About Author

Admin