Olympus E-P7 és 8-25mm f/4

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Először jelentettek be Olympus kamerát azóta, hogy az Olympus vállalat eladta a képalkotási üzletágát és megalakult az azt továbbvivő OM Digital Solutions cég. A budapesti Olympus mintaboltban tartott sajtótájékoztatón Berkesi Csaba, az OM Digital Solutions magyarországi képviselője kiemelte, hogy az elmúlt évben sikeresen lezajlott az üzletág átadása az új tulajdonosnak, a most érkezett termékek pedig egyértelműen jelzik, hogy a márkának komoly céljai vannak a jövőre nézve.

Az új kameraváz meglepetésre E-P7 néven érkezett, azaz egy hosszú kihagyás után folytatja az E-PEN termékvonalat, amely 2013, azaz az E-P5 bejelentése után szakadt meg. Az E-P7 egyaránt örökölt tulajdonságokat az eredeti E-P vonal tagjaitól, a már ikonikussá nemesedett PEN-F-től és az E-PL kameráktól. Az E-P7 20 megapixeles szenzort tartalmaz, továbbfejlesztett autofókusz rendszerrel és követőfunkciókkal. A beépített öttengelyes szenzormozgatásos képstabilizátor 4,5 fényértéknyit kompenzál és nem maradt ki a 4K/30p videó sem. Az előoldalon a PEN-F-nél megismert kapcsoló a színmódok közötti váltásra szolgál, a kamera ugyanis számos, aprólékosan szabályozható színbeállítást és fekete-fehér módot tartalmaz, amelyek hozzásegítik a fotósokat, hogy a helyszínen megszülető művészi koncepciót azonnal, a kép elkészítésekor meg is tudják valósítani. A kamerába nem építettek elektronikus keresőt, a képernyő azonban fel- és lehajtható, szelfikompatibilis. Vaku azonban van és a tárcsákat és gombokat sem spórolták le. A sajtótájékoztatón kipróbált mintadarab tanulsága szerint nagyon is kényelmes az expozíciós értékek módosítása. A kamera részletes tesztjét a Digitális Fotó Magazin következő számában olvashatják.

Az új váz mellett egy új Pro szériás zoom is érkezett. A 8-25 mm-es f/4-es nagylátó lefedi az erős nagylátónak megfelelő 16 mm-es és a normál 50 mm-es gyújtótáv (ekvivalens értékek) közötti tartományt, így tájfotóhoz, építészeto fotóhoz, utazáshoz ideális választás. A Pro szériás kivitel többek közt masszív kivitelt és időjárásálló (IPX1 osztályú) szigeteléseket jelent, továbbá szennyeződéslepergető bevonatot a frontlencsén és programozható L-Fn gombot. Az objektív a kisebb szállítási méret érdekében összecsukható kivitelű, azaz a szállítási helyzetből a zoomgyűrű elforgatásával lehet üzemi helyzetbe kapcsolni. Belül összesen 16 lencseelem található, amelyek között sok különleges is van, minimálisra csökkentve a leképzési hibákat. Az élességállító gyűrű több más Pro szériás objektívhez hasonlóan hátrahúzható, így hagyományos diszkrét értékes tárgytávolság skála bukkan elő, amely nagyon kényelmes módja a manuális beállításnak. A szűrőmenet 72 mm-es. A 8-25 mm-es f/4 Pro különlegessége, hogy a szokásosnál jobban meg lehet vele közelíteni a témát, mert a teljes zoomtartományban elérhető 23 cm-es közelpont a 25 mm-es állásban 0,42-szeres leképzést tesz lehetővé. Az objektívről szintén a Digitális Fotó Magazin következő számában olvashatnak tesztet.

 

Share.

About Author

Szita Péter