Megjelent a Digitális Fotó július-augusztusi száma

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Különleges aktfotók, tesztek, tippek, kompozí­ció és még sok más érdekesség.

A Digitális Fotó Magazin tartalmából

Rendszerváltás a szexiparban

Urbán Tamás különleges képriportjai közül most a rendszerváltás utáni Németországban készí­tettet mutatjuk be.

A törvény
A szexipar szerepe a mai társadalomban erősen vitatott. Számos feminista úgy véli, hogy a szexuális munkát el kell törölni, mások pedig azt állí­tják, hogy hozzájárul a nők választási szabadságához és munkájához. A szexiparban dolgozók fel vannak készülve a pikáns helyzetekre, í­gy amikor Julia Fullerton-Batten felkereste őket, örömmel vállalták a közös munkát.

Földrészek találkozója Badenben
I Love Africa mottóval tartottak szabadtéri fotófesztivált Baden bei Wienben, ahol harmincöt kiváló fotográfus mintegy kétezer képét állí­tották ki, a parkokban, utcákon és a házfalakon.

Szürrealista csavarral
Az amerikai reklámfotós, Hugh Kretschmer több mint huszonhét éve készí­ti humorral és iróniával átszőtt szürreális fotóit. Digitális technikával készült képeit elsősorban a 20. század elején-közepén alkotó festők inspirálták, akiknek munkái már gyerekkorában lenyűgözték, és ez a szerelem a későbbi pályafutását is nagyban meghatározta.

Teszt-Fujifilm X-A5
A Fujifilm számos újdonságot pakolt belépőszinű kamerájába, amely fázisdetektoros autofókusszal, két vezérlőtárcsával, Bluetooth-csatolóval és remek akkuélettartammal rendelkezik.

Teszt-Hasselblad H6D-100c
Kipróbáltuk, hogy milyen a munka a digitális középformátumú fotózás legklasszikusabb eszközével, egy modulrendszerű Hasselblad kamerával és a hozzá tartozó 100 megapixeles hátfallal.

Teszt-Panasonic GX9
A haladó amatőrök által kedvelt GX-sorozat legújabb tagját próbáltuk ki, amely 20 megapixeles felbontással, öttengelyes képstabilizátorral, újratervezett zárszerkezettel és remek AF-rendszerrel rendelkezik.

Teszt-Panasonic TZ200
A Panasonic minden korábbinál univerzálisabb kompakt kamerát készí­tett, amelyben jobb képminőséget adó nagyobb szenzor és nagy átfogású zoomobjektí­v található. A zsebméret maradt a szokásos, az ár azonban nagyot növekedett.

Ví­zálló kamerák nyaraláshoz
Több lehetőség is kí­nálkozik, ha valaki a ví­zálló kamerát szeretne vásárolni. Egy strapabí­ró és leejtésálló gép nemcsak búvárkodáshoz jön jól, hanem bármilyen nyaraláshoz, ahol van a közelben ví­z, vagy vannak gyerekek is, akik szeretnek játszani és érdekes képeket készí­teni.

Teszt-Huawei P20 Pro
Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban a világ első olyan okostelefonja, melynek hátoldalán immár nem kettő, hanem három kameramodul található.

Mi mit jelent az objektí­veken?
Az objektí­vek nevében látható rövidí­tések mind valamilyen technológiát, funkciót, különleges anyagot vagy felhasználási területet jelölnek, de ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Most tisztába tesszük a jelöléseket!

Teszt-Tamron 28-75 mm f/2,8 Di III RXD
Kipróbáltuk a Tamron első full frame formátumú, Sony FE-csatlakozású objektí­vjét. A nagy fényerőhöz, a kis mérethez és tömeghez, valamint a csendes és gyors autofókuszhoz remek ár társul.

Fényképezés és meditáció
Fényképezőgéppel a kezünkben kiűnő nyugalmi állapotba lehet kerülni. Noha technikai eszközzel dolgozunk, témakeresés közben olyan folyamatba merülünk bele egyre jobban és jobban, amely a lelket az adott pillanat varázsába vezeti, és hozzájárul, hogy belül lelassulhassunk. S hogy mindennek mi köze van a meditációhoz, azt a következő három cikkben fogjuk megvilágí­tani.

Fujifilm X-RAW Studio
A Fujifilm egy merőben újszerű RAW-konvertáló programmal jelentkezett, amely a számí­tógép processzora helyett a fényképezőgépét használja a fotók feldolgozásához. Kipróbáltuk!

Fotókat lőj, ne golyókat!
Közismert, hogy a fényképezés átvett egy s mást a vadászat világából, hiszen például a „lőni” igét is gyakran használjuk az exponálásra. A vadászat öröksége a fotópuska is. Felűnő megjelenése miatt soha nem aratott átütő sikert, de a hirdetési oldalakon ma is fel-felbukkannak többé-kevésbé jó állapotú fotópuskák. A válltámasz nagyon jó kameratartást ad, érdemes kipróbálni!

AF-finomhangolás Sigma-módra
Kipróbáltuk a Sigma megoldását a bosszantó AF-hibára, azaz az USB Dock eszközt és az otthon is elvégezhető AF-finomhangolást.

Saját dagerrotí­pia Photoshopban
A Petőfi Sándorról készül dagerrotí­pia közismert alkotás, ez az egyetlen fénykép, amely a költőről készült. Hasonló portrék és tájképek készí­tése hagyományos eljárással igen szép feladat, de a játék kedvéért Photoshopban is egyszerűen utánozhatjuk őket. A eljárás a rétegek és az ecset egyszerű használatán alapul, más képszerkesztő szoftverrel is hasonlóan elvégezhető.

Feliratok eltüntetése nagyüzemben
A hosszadalmas egyenkénti retusálás helyett mutatunk néhány automatizált megoldást, amelyekkel könnyen eltávolí­thatók a képekre helyezett feliratok.

A lapszám részletes tartalma itt található!

Letölthető cikkek korábbi lapszámainkból itt!

Megrendelés, előfizetés itt!

Share.

About Author

Admin