Megérkezett a Nikon Z9

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Nikon bemutatta első tükör nélküli csúcsmodelljét, a 45,7 megapixeles Z 9-et. A pletykákból már sejteni lehetett, hogy a Nikon nagy dobásra készül, a bejelentés pedig igazolta is a várakozásokat. A rétegelt CMOS érzékelővel épített kamera teljes felbontás mellett 30 vagy 20 kép/s-os sorozatfelvételt készít (JPEG/RAW), de ez kisebb felbontás mellett akár 120 kép/s-ra is növelhető. Nem okoz gondot neki a 8K/60p videófelvétel sem. Az új 3D Tracking AF-rendszer gépi tanulás alapú algoritmusokkal ismeri fel és követi a témákat, a váz pedig a korábbi profi modelleknél megszokottakhoz hasonlóan masszív és ugyanyolyan kénylmes álló, mint a fekvő formátumú fotózáshoz.
Következő lapszámunkban részletesen is megvizsgáljuk az újdonságot.

Sajtóbejelentés:

A NIKON BEJELENTI A Z 9 CSÚCSMODELL FÉNYKÉPEZŐGÉPET

A Nikon legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépe azoknak való, akik a professzionális képalkotás határait feszegetik

2021. október 28.: A Nikon a mai napon bejelenti a valaha volt legfejlettebb csúcsmodell fényképezőgépét, a Z 9-et. A Z 9 jelentős előrelépés mind a Nikon, mind a professzionális képalkotás számára. A tükör nélküli fényképezőgép a Nikon mérnökei által tervezett új, rétegelt, 45,7 MP-es, teljes képes CMOS-érzékelővel és egy rendkívül gyors EXPEED 7 processzorral büszkélkedhet. A Nikon eddigi legkifinomultabb automatikus élességállítási rendszerével és a 3D követéssel a kategóriájában páratlan videókészítési képességekkel, kivételes elektronikus kereső kijelzővel, akár 120 kép/mp-es sebességgel, teljes automatikus élességállítással és expozícióméréssel és egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

A Z 9 mellett a Nikon bejelenti a NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – az első Z sorozatú szupertelefotó zoomobjektívet – és az FTZ II bajonettadaptert is, amellyel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter.

A Z 9 a fényképezés és a videózás határait feszegető fotósok számára készült. Kiválóan alkalmas természet- és sportfotósok, valamint fotóriporterek számára, akik kivételes elektronikus keresőt, AF-et és működőképességet igényelnek, még a D6-ot is felülmúló megbízhatóság mellett. A Z 9 az olyan divat- és kereskedelmi szakemberek számára is érdekes lesz, akiknek minden kreativitásukat meg kell mutatniuk a nagy felbontású állóképekben és videókban, valamint azoknak a videósoknak, akik minőségi eredményeket szeretnének elérni hatékony és agilis gyártási környezetben.

„A Z 9 a legfejlettebb fényképezőgép, amelyet valaha készítettünk. Túlmutat mindenen, ami jelenleg a piacon van” – mondta el Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere. „Kevés fényképezőgép számít igazán „korszakalkotónak”, ez az egyik. A Z 9 rendkívüli feldolgozásának, sebességének, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiáinak és ergonómiájának köszönhetően a fotósok minden eddiginél jobban lesznek képesek megküzdeni a világítással, a témával és a környezettel kapcsolatos kihívásokkal. A fényképezőgép műszaki képességeinek köszönhetően a profik új szintre emelhetik alkotásaikat.”

A Z 9 fő funkciói
Kiemelkedő AF és 3D-s követési teljesítmény
A 493 pontos AF-rendszer 405 automatikus mezős AF-pontot tartalmaz – ötször többet, mint a Z 7II –, míg a 10 AF mező mód lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen feladathoz optimalizálhassák az AF beállítását. A mélytanulásos mesterséges intelligencia eközben akár kilenc különböző tématípus legfejlettebb szintű, egyidejű észlelését is lehetővé teszi. Ezt egészíti ki a 3D-s követés – elsőként a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeinek termékcsaládjában –, amely segít megragadni minden kulcsfontosságú pillanatot. Az emberektől és tulajdonságaiktól az állatokig és járművekig; a Z 9 megérti, hogy mit fényképez, és azonnal reagál a téma helyzetének, tájolásának vagy sebességének változására.

Korszakalkotó videókészítési képességek
A Z 9 hihetetlen képalkotó ereje lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiváló, teljes képes 8K 24p-től 60p, és 4K 24p-től 120p-s videókat és időzített videókat rögzítsenek a fényképezőgéppel. A 30p-s 8K-s videók rögzítése kb. 125 percig végezhető egy menetben, ez a leghosszabb időtartam a tükör nélküli fényképezőgépek esetében . Továbbá kompatibilis a ProRes 422 HQ formátummal , amely megbízhatóan szolgálja ki a széles körben jelentkező videó produkciós igényeket is. A közelgő firmware-frissítés pedig lehetővé teszi majd RAW 8K-s videók rendkívül egyenletes, 60p-s felvételét is . A teljes AF/AE és a szemérzékelő AF támogatja a videókészítést, mivel a Nikon új N-RAW formátuma jól kezelhető fájlméreteket biztosít .

Nagy sebesség
Több mint 1000 képet készíthet teljes felbontású RAW-ban 20 kép/mp sebességgel egy sorozatban. Szintén lehetséges a képrögzítés egészen 120fps-ig, hozzávetőlegesen 11MP felbontású JPG Normál képminőség mellett teljes AF/AE képességgel az új C+ módban. A világ leggyorsabb leolvasási sebességév gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus, olyan mértékben, hogy eltávolítottuk a mechanikus zárat. Az 1/32000-es záridő és a fényképezőgép ISO 64-es felvételkészítési képessége együttesen hihetetlen mélységélességet biztosít még rendkívül erős fény mellett is.

Folyamatos láthatóság, valós időben
A Z 9 a legnagyobb fényerejű (3000 nites) elektronikus keresővel rendelkezik, a dual-stream technológia pedig biztosítja a mindig élő, elsötétedés nélküli fényképezést, így a fotósok egyetlen pillanatról sem maradnak le. A Z 9 kijelzője valóban folyamatos valós idejű képet biztosít, vagyis ha a téma elmozdul, vagy a legkisebb változás történik a fényképezendő jelenetben, a felhasználó ezt is látni fogja.

Ergonómia és robusztusság
További első alkalomként szolgál a Nikonnál, hogy a Z 9 négytengelyes függőleges és vízszintes dönthető monitorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a pillanathoz alkalmazkodva gyorsan és rugalmasan komponáljanak. A professzionális eszköz minden egyes centiméterét, a fényképezőgép ergonómiáját, például a gombok elrendezését a professzionális fotósok véleménye alapján finomítottuk és fejlesztettük tovább. Mindeközben robusztussága túlmutat a D6-én is, így biztosítva, hogy a felhasználók még zord körülmények között is rögzíthetnek mindent. Az új AF mód gomb segítségével a felhasználók átválthatnak az AF mód és az AF mező mód között a keresővel történő fényképezés során, míg a felső és hátsó LCD-funkciókijelző és a főgombok a főkapcsoló megpöccintésével világíthatók meg, így könnyen módosíthatók a beállítások sötétben is.

A NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

A Nikon Z fényképezőgépek gyors, éles és sokoldalú útitársa. A NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S gyorsan és csendesen állítja az élességet, hogy abszolút pontossággal kövesse a gyorsan mozgó témákat, még akkor is, ha azok szabálytalanul mozognak. 100–400 mm-es zoomos telefotó tartománya és kiváló optikai teljesítménye kivételes eredményeket nyújt számos helyzetben, függetlenül attól, hogy a téma viszonylag közel vagy távol van-e. Ezenkívül az erőteljes 5,5 lépésközzel egyenértékű VR teljesítmény lehetővé teszi a fotósok számára, hogy kézből, lassabb záridővel is fényképezhessenek az élesség feláldozása nélkül. A minimális fókusztávolság mindössze 0,75 m a zoomtartomány nagy látószögű végén, és 0,98 m teljes kiterjedés esetén.


Az FTZ II bajonettadapter

Az FTZ II bajonettadapterrel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter a kompakt formatervezésnek köszönhetően. Körülbelül 360 NIKKOR F objektívet támogat a mesterséges intelligenciát használó típustól kezdve, lehetővé téve a meglévő NIKKOR F objektívek használatát a Z sorozatú fényképezőgépekkel. Az FTZ II bajonettadapter függőleges markolattal és különféle videótartozékokkal együtt használható, és lehetővé teszi az objektívek cseréjét a fényképezőgép állványról való leszerelése nélkül.

A Z 9 további fő tulajdonságai
• Kompakt váz: 20%-kal kisebb, mint a D6, mély markolata pedig lehetővé teszi a biztonságos tartást vízszintes és függőleges fényképezés közben is
• Magnéziumötvözetből készült a szilárd és a könnyű jelleg tökéletes egyensúlya érdekében
• A hatékony időjárásálló szigeteléssel biztonságban tudhatja mind a fényképezőgép, mind pedig a Z sorozatú objektíveket és bajonettadaptereket a körülményektől függetlenül
• A vezetőképes bevonat mágneses mezőt hoz létre, amely aktívan taszítja el a porszemcséket az érzékelőtől
• A 64 és 25600 közötti natív ISO-tartomány (32–102400-ig bővíthető, egyenértékű) fejlett zajcsökkentő algoritmussal – és fényképezőgépbe épített vibráláscsökkentéssel párosul

 

 

Share.

About Author

Szita Péter