Kihirdették a World Press Photo pályázat díjainak jelöltjeit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Valerij Melnyikov (Oroszország): Menekülés otthonról Hegyi-Karabahban. Azat Gevorkyan és felesége, Anaik elhagyni készül otthonát Lachinban, miután Örményország vereségével zárult a hat héten át dúló Hegyi-Karabah konfliktus Azerbajdzsánnal szemben. Az örményeknek jelentős területeket kell átengedniük s bár a szerződés nem kötelezi a lakosságot a terület elhagyására, mégis több ezren ürítették ki otthonukat és indultak el Örményország felé.

A 64. World Press Photo pályázat nyilvánosságra hozta azoknak a névsorát és pályaműveit, akiket díjaira jelölt. Ebben az évben 130 ország 4315 fotográfusa csaknem hetvenötezer képet küldött be a pályázatra. Ebből a hatalmas anyagból a nemzetközi zsűri tizennyolc ország 45 fotográfusának képét találta díjra – a két nagydíjra és nyolc kategóriahelyezésre – érdemesnek.

Az utóbbi évekhez hasonlóan a pályázat vezetősége most sem nevezte meg a nagydíjasokat, az egyedi képek közül a World Press Photo of the Year, azaz a pályázat „év képe” címére hat fotó, míg az „év képsorozata”, azaz a World Press Photo Story of the Year címre három sorozat került be az utolsó körbe. Hogy ezek közül melyik kép, illetve széria a végső győztes, csak az ünnepélyes díjkiosztón, április 15-én derül ki. A járvány miatt a díjkiosztó ceremóniát online rendezik meg. A hozzá kapcsolódó programokról a részletek: https://www.worldpressphoto.org/festival-(1)

Jelöltek a World Press Photo „az év képe” díjra

Evelyn Hockstein (USA): Vita Lincoln emancipációs emlékművéről

Valerij Melnyikov (Oroszország): Menekülés otthonról Hegyi-Karabahban

Mads Nissen (Dánia): Az első ölelés

Oleg Ponomarev (Oroszország): Az átváltozás: Ignat

Luis Tato (Spanyolország): Harc a sáskákkal Kelet-Afrikában

Lorenzo Tugnoli (Olaszország): Sebesült – a bejruti kikötő felrobbantása után

Jelöltek a World Press Photo „az év képsorozata” díjra

Chris Donovan (Kanada): Akik végig bírják, bajnokok lesznek

Antonio Faccilongo (Olaszország): Habibi

Valerij Melnyikov (Oroszország): Elveszett Paradicsom

A pályázat nyolc kategóriájában is megnevezték a zsűri által legjobbnak ítélt három-három favoritot, a sorrendet közöttük is csak a díjkiosztón hirdetik ki.

Valamennyi díjra jelölt kép megtekinthető a www.worldpressphoto.org oldalon.

Mads Nissen (Dánia): Az első ölelés. Öt hónap után először ölelheti meg a 85 éves Rosa Luzia Lunardi az őt ápoló nővért, Adriana Silva da Costa Souzát, s még így is csak egy biztonsági fóliával körülvéve São Paulo egyik időseket ápoló otthonában. A koronavírus okozta járvány terjedését izolációval akadályozó rendelkezések sok érzelmi konfliktust okoztak világszerte.

Lorenzo Tugnoli (Olaszország): Sebesült – a bejruti kikötő felrobbantása után. Sebesült férfi a bejrúti kikötőben nyolc évig megfelelő biztonsági felügyelet nélkül tárolt ammónium-nitrát rakomány felrobbanása után tavaly augusztusban. A robbanást ismeretlen eredetű heves tűz előzte meg, a balesetben 200 ember meghalt, 80 eltűnt, és 6000 ember megsebesült.

Oleg Ponomarev (Oroszország): Az átváltozás: Ignat. Ignat, transzszexuális férfi barátnőjével Szentpéterváron. Egy 2020-ban hozott alkotmánymódosítás eredményeként Ignat sem nemváltoztató műtétre, sem egyéb támogatásra nem számíthat többé.

Evelyn Hockstein (USA): Vita Lincoln emancipációs emlékművéről. A 26 éves Anais és egy férfi vitája arról, hogy a Lincoln parkban lévő Emancipációs Emlékművet le kell-e bontani vagy sem. A BLM mozgalom szerint az ilyen szobrok csak látszólag ünneplik a rabszolgák felszabadítását, valójában a fehér felsőbbrendűséget hirdetik.

Luis Tato (Spanyolország): Harc a sáskákkal Kelet-Afrikában. A kenyai Henry Lenayasa próbál a sáskáktól megszabadulni Samburu tartományban. Tavaly az elmúlt hetven év legnagyobb sáskainvázióját szenvedte el Kenya. Egy négyzetkilométer nagyságú rajban nagyjából 40-80 millió felnőtt sáska van, ezek egy nap alatt annyi élelmet fogyasztanak el, mint 35 ezer ember.

Pablo Tosca (Argentina): A kilencgyermekes Fatima fiával hajójukon halászatra készülődik a jemeni Khor Omeira öbölben. A hutu-tuszi ellentétből eredő borzalmas népírtást követő konfliktusok eredményeként 2020-ra mintegy húszmillió ember szorul közvetlen nemzetközi humanitárius segélyre az élelmiszerhiánya miatt a térségben. Fatima családjának egyetlen esélye a sikeres halászat.

Jerémy Lempin (Franciaország): A rákbeteg Manon (24) hétéves fiát öleli magához a végstádiumában lévő súlyos betegek ellátást végző otthonban, ahol állatterápia segíti könnyebben elviselni az életből hátralévő utolsó hónapokat. Peyo, a ló rendszeres látogatója a Calais-ban lévő kórháznak.

 

Ralph Pace (USA): Egy kíváncsi oroszlánfóka közelít egy eldobott arcvédő maszkhoz a kaliforniai Monterey öbölben. Egy BBC híradás szerint a járvány következtében havonta a világon 129 milliárd maszkot és 65 milliárd kesztyűt használunk el, és ezek egy része nem a biztonságos szeméttárolókban köt ki. Becslések szerint évente már a COVID19 járvány előtt is 136 ezer fóka, oroszlánfóka és bálna pusztult el a tengerek műanyagszennyeződésétől.

Ami Vitale (USA): Egy Rothschild zsiráfot (Giraffa camelopardalis rothschildi) egyedi építésű uszályban költöztetnek biztonságos helyre a Baringo-tó elárasztott Longicharo-szigetéről, Kenya nyugati részén.

Tomasz Markowszki (Lengyelország): A holland Dylan Groenewegen (balra) ütközik csapattársával Fabio Jakobsennek méterekkel a cél előtt a Tour of Poland kerékpárversenyen Katowicében. A verseny után a dánt diszkvalifikálták, Jakobsen győzött.

Share.

About Author

András Bánkuti