Kamiontárlat a nagymező utcában

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Július 22-23. között a Capa Központ lesz a házigazdája a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Projectnek, amelynek keretében július 23-án 19 órától Claire Martin és Olivia Arthur, Inge Morath-dí­jas fotográfusok tartanak pódiumbeszélgetést a Capa Központ Stúdiójában.

A Capa Központ lesz az egyik állomása 2014. július 22-23. között a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Projectnek, amelynek keretében nyolc, a Magnum Photos által odaí­télt Inge Morath-dí­jas fotográfusnő egy 7,5 tonnás kamionban kialakí­tott mobil fotógalériával járja végig a Duna menti országokat: a Fekete-erdőtől kezdve egészen a Fekete-tengerig. Magyarországról Pályi Zsófia fotográfus utazik együtt pár napot a nemzetközi projekt tagjaival. A kamiontárlat mellett pódiumbeszélgetéssel és éjszakai vetí­tésekkel egészül ki a Capa Központ szintén Magnum fotósok munkáit bemutató Kontaktok cí­mű kiállí­tása.

Inge Morathvolt az első női tagja a Magnum Photosnak: 1955-ben csatlakozott a világhí­rű fotóügynökséghez. 1951-ben kezdett fotózni, 1953-54 között Henri Cartier-Bressonnak dolgozott asszisztensként. Harmincas éveinek elején elhatározta, hogy bejárja az összes Duna menti országot és fotóin keresztül örökí­ti meg az emberek mindennapjait. A vasfüggöny miatt azonban számos országba nem engedték be, í­gy nem tudta teljes egészében megvalósí­tani az általa korábban kiűzött célt. A rendszerváltozás után, 1993-ban tért vissza Inge Morath az egykor szovjet fennhatóság alatt álló országokba, ahol két éven át fotóin keresztül dokumentálta azt, hogy milyen hatással volt a szocializmus az emberek életére. A Magnum Photos világhí­rű női fotósa 2002-ben, 79 éves korában hunyt el.

A legendás fotóügynökség tagjai dí­jat alapí­tottak Inge Morath emlékére, amellyel minden évben azt a 30 év alatti fotográfusnőt jutalmazzák, aki kiemelkedő teljesí­tményt nyújt a dokumentarista fotózás területén.

Nyolc Inge Morath-dí­jas fotográfusnő – Ami Vitale, Claire Martin, Claudia Guadarrama, Emily Schiffer, Jessica Dimmock, Kathryn Cook, Lurdes R. Basolí­ és Olivia Arthur – arra vállalkozott, hogy 2014 nyarán egy 7,5 tonnás kamionban kialakí­tott mobil fotógalériával végigjárják a Duna menti országokat: a Fekete-erdőtől kezdve egészen a Fekete-tengerig. Július 6-tól augusztus 10-ig tartó utazásukat maguk is dokumentálják, emellett pedig az útba eső városokban vetí­téseket és szakmai programokat tartanak. A fotográfusnők a Danube Revisited – The Inge Morath Truck Projecttel és a kiállí­tással Inge Morath munkássága előtt tisztelegnek. A projekt az egyik leghí­resebb női fotográfus emlékére jött létre, női fotográfusok találták ki, akik a fiatal és tehetséges női fotósokat kí­vánják ezzel megszólí­tani.

Magyarországról Pályi Zsófia, fotográfus öt napig utazik majd együtt a nemzetközi projekt tagjaival. Sőt, Pályi Zsófia és Schumann Bianka, a Kaposvári Egyetem Fotográfiai szak frissen végzett diplomásának képeit az éjszakai vetí­tések anyagába is beválogatták a fotográfusnők.

Július 21-én, az esztergomi Rondella Galériánál lesz látható a kamion, július 22-én ér Budapestre, a Nagymező utcába, a Capa Központ elé. Július 22-én 15 órától, mí­g július 23-án 11 órától egészen éjfélig lehet megnézni a különleges fotókiállí­tást és a kamiontárlathoz kapcsolódó éjszakai vetí­téseket.

Július 23-án 19 órától Claire Martin és Olivia Arthur pódiumbeszélgetésére várjuk az érdeklődőket a Capa Központ Stúdiójában. A mozgó kiállí­tás és a programok dí­jmentesen tekinthetőek meg. A pódiumbeszélgetés angol nyelvű.

www.capacenter.hu

 

 

 

 

Share.

About Author

Admin