Így hatott a COVID-19 a kameragyártókra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A CIPA, azaz a Japán Kameragyártók Szövetsége közzétette a teljes 2020-as adatsorát, amelyben a japán gyártók által az év hónapjaiban leszállított digitális kamerák és objektívek száma szerepel. 2019-hez képest 41,6%-al esett a leszállított kamerák darabszáma, miközben az értékük 29,4%-al lett kevesebb.
Kameratípusokra bontva látványos a különbség, a beépített objektíves kamerák és a DSLR-ek eladása nagyjából egyformán, 47 százalékkal csökkent, ezzel szemben a tükör nélkülieké mindösze 26%-os visszaesést mutatott. Mindezek mellett a 2020-as volt az első év, amelyben a tükör nélküli kamerák legyártott darabszáma meghaladta a DSLR-ekét, így az elmúlt esztendő akár korszakhatárnak is nevezhető.
A CIPA a következő vállalatok adatait használta fel: Olympus, Zeiss, Canon, Tokina, Cosina, Sigma, Sony, Tamron, Nikon, Panasonic, Fujifilm, Ricoh, Xacti.
A felső ábrán a 2020-ban leszállított kamerák összes darabszáma látható (sárga vonal) összehasonlítva a 2019-es (fekete vonal) és a 2018-as (kék vonal) adatokkal. Az alsón a cserélhető objektíves kameráké, hasonló módon.

Share.

About Author

Szita Péter