Elhunyt Friedmann Endre

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter – tudatta a család az MTI-vel. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-dí­jas fotóst, az MTI örökös tudósí­tóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál.

Budapest, 2018. július 15., vasárnap (MTI) – Meghalt Friedmann Endre fotóriporter – tudatta a család az MTI-vel. A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-dí­jas fotóst, az MTI örökös tudósí­tóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál.

Friedmann Endre 1934. július 4-én született íšjpesten. 1951-ben félbehagyta a közgazdasági szakközépiskolát és segédmunkásnak jelentkezett a Magyar Fotó íllami Vállalathoz, a Magyar Távirati Iroda (MTI) egyik jogelődjéhez (később a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végzett), nemsokára fotóriporterként dolgozhatott.
Friedmann Endre – neve azonos a világhí­rű magyar származású fotós, Robert Capa eredeti nevével – honvédelmi tudósí­tóként rendszeresen fényképezte a fegyveres testületek eseményeit, a polgári védelmi gyakorlatokat. Egyetlen magyar sajtófotósként örökí­tette meg az 1968-as csehszlovákiai intervenciót, félezernél több akkori képéből mintegy negyven maradt fenn az utókornak.
1973-ban négy hónapot töltött Vietnamban (ahol egy folyóban állva fényképezte a hadifogolycserét, és életveszélyes amőbafertőzést kapott). Fényképezőgépével végigkí­sérte az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészülését, a rendszerváltás után Antall József kormányfő amerikai látogatását fotózta. Fényképezte Elizabeth Taylort és Richard Burtont.
Friedmann Endre a fekete-fehér fotográfia hí­ve volt. 2005-ben Emberek – Budapesti életképek, 2006-ban A pillanatból élek (Fényképek az életműből 1954-1979) cí­mmel adott külön kötetekben í­zelí­tőt alkotásaiból. Műveit a párizsi Bibliothéque nationale de France, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyűjtemény őrzi.
A Fogságból a szabadságba cí­mű, Vietnamban készült sorozatáért 1974-ben elnyerte a World Press Photo aranyérmét, 1976-ban Balázs Béla-dí­jat, 1987-ben Rózsa Ferenc-dí­jat, 2000-ben Aranytollas újságí­ró kitüntetést kapott. 2004-ben elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdí­ját, 2006-ban a Táncsics Mihály-dí­jat, és megkapta a Magyar Távirati Iroda örökös tudósí­tója cí­met is. Az intézményben több mint hat évtizedet töltött, és nyugdí­jasként is gyakran járt be a szerkesztőségbe. 1960 óta volt tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1967-ben megkapta Nemzetközi Fotóművészet Kiválósága Diplomát (EFIAP).
1963-ban a világ egyik legrangosabb fotókiállí­tása, a kölni Fotokina nagydí­jával tüntették ki Szerelem cí­mű sorozatát. Negyvenöt évvel később, 2008 májusában a kollekció egyik kulcsképe rekordot döntött a Kieselbach Galéria aukcióján: harminchatszoros áron, 2,2 millió forintért kelt el.

Temetése 2018. július 20-án, pénteken 11:00 órakor lesz a rákoskeresztúri izraelita temetőben (1108 Budapest, Kozma u. 6.)

(Fotó: Cseke Csilla – MTI)

Friedmann Endre-1957. február 19-én Budapesten készí­tett felvétele egy váci utcai verklisről. MTI Fotó

Friedmann Endre-1973. március 26-án készí­tett felvétele a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány harcosairól, akik a Thach Han folyóban találkoztak a saigoni rezsim fogságából szabadult társaikkal. MTI Fotó

Share.

About Author

Admin