Balogh Zsolt videóművész legújabb alkotása a Sidney-i operaház homlokzatán

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Balogh Zsolt, a Londonban élő tehetséges és sikeres videóművész legújabb alkotása az ikonikus Sidney-i operaház homlokzatára vetí­tve látható május 23-tól két héten keresztül.

A művész, aki a közelmúltban a londoni National Theatre, a Királyi Paloták és a világ egyik legnevesebb design múzeuma, a V&A számára tervezett videó installációkat és vetí­tett szí­nházi háttereket, most a világhí­rű Vivid Festival leglátogatottabb eseményét ékesí­ti vetí­tett animációival.
A Lighting of the Sails cí­mű fény show drámai időutazásra viszi a fesztivál közönségét, az épí­tészet kezdeteitől egészen az emberi civilizáció mai csúcsáig, és azon túl is. Az operaházra vetí­tett animáció hagyományosan a több mint 300 ezer nézőt vonzó fesztivál leglátogatottabb eseménye.
Az animáció számos technikát ötvöz, a digitális effektek mellett sok részletet a 3d nyomtatással készí­tett modell festésével, lefagyasztásával, felgyújtásával vagy zselésí­tésével érte el a kreatí­v csapat.
A fiatal digitális tervező feladata a vetí­tés folyamán változatos vizuális trükkökkel lerombolt épület reinkarnációinak megtervezése és animálása volt. Az operaház a show folyamán hol trópusi madárként, hol szí­nes absztrakt origami szoborként, majd többek között digitális entitásként születik újjá, mí­g legvégül a mindenki által ismert, letisztult formában jelenik meg.
Zsolt Budapesten tavaly augusztusban a Magyar íllami Operaház homlokzatát festette be Liszt Ferenc Paysage etüdjéhez készí­tett videó alkotásával, legutóbbi munkája pedig a londoni National Theatre hatalmas sikerű Emil and the detectives darabjának vetí­tett dí­szleteinek tervezése volt. A tavalyi év során videó-installaciókat készí­tett a ‘David Bowie Is…’ kiállí­tás számára, amely a közelmúltban megnyerte a Museum and Heritage 2014 Award Időszaki kiállí­tás dí­ját.

Share.

About Author

Admin