Augusztus 28-án búcsúztatják Szebeni Andrást

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Szebeni András Fotóművész 2015.     Fotó – Kiss-Kuntler Árpád

Alapítójától, művészeti vezetőjétől búcsúzik a Szebeni Műhely – Szebeni Andrástól, a Magyar Köztársaság Érdemes Művészétől, a Balogh Rudolf-díjas és a Fotóriporteri Életmű-díjas fotográfustól, akinek temetése 2020. augusztus 28-án, délelőtt 10 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Helyek, helyzetek, emberek – ezzel a címmel készült a Szebeni Műhely arra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban ez év májusában kiállítással ünnepelje meg ötéves születésnapját, s köszönje meg a Hunguest Hotels Zrt-nek bőkezű támogatását. Az örömteli eseményt előbb a koronavírus, majd a szállodaláncnál bekövetkezett változások, s végül barátunknak és művészeti vezetőnknek, a Szebeni Műhely alapítójának, Szebeni Andrásnak a halála törölte az idei naptárból.
Nem is sejtettük, milyen tragikusan helytálló címet adtunk a kiállításnak. Miközben beszorítva e hármas gondolatba erősen bíztunk benne, hogy felülkerekedve a rosszon megvalósíthatjuk terveinket, elveszítettük legfontosabb társunkat, Szebeni Andrást.
2014 őszén, súlyos betegségből felépülve formálgatta előbb magában, majd később lábadozását segítő barátaival közösen az ötletet, hogyan lehetne más művészeti ágaktól független, csak a fotográfiának dedikált műhelyt teremteni. Büszke volt rá, hogy a terveihez a reneszánsz óta bevált mecenatúra keretei között talált támogatót: műtárgyért, azaz fotográfiáért teremtettek ideális munkakörülményeket évente a műhelynek. A Szegeden, Tapolcán, Egerben, Galyatetőn és Gyulán készült képek ma már gyűjteményt alkotnak, ebből a válogatott anyagból lesz a tervezett kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A műhely nemcsak a képek elkészítésével lett értékteremtő. András képes volt nemcsak összehozni és inspirálni, de össze is tartani egy fotográfia közösséget. Hitt a képek erejében, abban, hogy a fotókkal megismerhetőbbé tehető világot lehet jó irányba befolyásolni.
A Szebeni Műhely ebben a szellemben folytatja munkáját.
Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Hajdú Éva, Hossala Tamás, Keleti Éva, Kincses Károly, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László, Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett Szántó György.

 

Share.

About Author

Szita Péter