Asztrofotós kamera Canon EOS R-ből

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Canon időnként kedveskedik az asztrofotósoknak egy-egy modelljének módosított változatával. Ezúttal az EOS R-ből készítették el az Ra változatot, amelyben olyanra cserélték a szenzor előtti szűrőt, amely az eredetinél négyszer nagyobb átbocsátási tényezővel rendelkezik a Hα, azaz hidrogén-alfa hullámhosszon.

Sajtóközlemény:

A határ a csillagos ég
Asztrofotós géppel bővül a Canon full frame család.

2019. november 7. – A Canon szüntelenül fejleszt, hogy a világ vezető képalkotó megoldásait kínálhasa a fotósok számára. Az elismert EOS R rendszer új tagja az EOS Ra az első Canon full frame fényképezőgép, amelyet kifejezetten a csillagfotózásra fejlesztett.
Az EOS Ra egyedi a piacon – az ismert full frame asztro fényképezőktől eltérően ez könnyen hordozható, és nem szükséges számítógéphez vagy külső erőforráshoz csatlakoztatni. A kompatibilis változatos objektív sorozattal egészen kivételes fotókat készíthetünk az éjszakai égboltról.
A 2018 szeptemberében bemutatott EOS R alapjaira tervezett EOS Ra is gyors autófókuszt kínál és éles képeket sötétben is ( -6EV[i]), 35mm full frame CMOS érzékelőt megközelítőleg 30.3 millió effektív pixelt[ii]és a DIGIC 8 processzort.
Az EOS Ra érzékelője előtt egy új, infravörös szűrőegység található, amely négyszer több hidrogén-alfa fény továbbítását teszi lehetővé a normál EOS R-hez képest. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép megörökítse a csillagködök jellegzetes vöröses színét.
A Canon optikai szakértelme megtestesül az EOS Ra fényképezőgépben. Szenzora mind a 30.0 millió pixelt megörökíti, nem veszhet el fontos részlet a képből. Ha a csatlakoztatott teleszkóp keresője kisebb a szenzor képmezőnél, akkor különböző arányokban crop-olható akár 11.6 MP (4176×2784) arányra.
Az EOS Ra nagyobb teljesítményű nagyításos megtekintő funkcióval rendelkezik a képek a fényképezőgép LCD-kijelzőjén történő megtekintéséhez, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy 180%-ban ráközelítsenek a képekre és megvizsgálják a rögzített tartalom minden részletét.
A csillagfotózásban eddig egyedülálló módon az EOS Ra 4K videókat és 4K timelapse sorozatokat is készít az éjszakai égboltról.
Az EOS R rendszer objektív foglalat rengeteg kreatív opciót tesz lehetővé. Három féle adapterével teleszkóp[iii]és több, mint 70 féle EF és EF-S objektív[iv]használható hozzá, így a korábbi EOS DSLR[v]gépekkel megszokott fantasztikus képminőséget adja.
Az EOS Ra kicsi, könnyű és egyszerűen rögzíthető teleszkópra. A kiváló képek készítését megkönnyíti az EOS R rendszer ergonomiája és az érintéses és áthúzásos AF funkcióval rendelkező, változtatható látószögű érintőképernyő.
Távirányítható a felvételkészítés az EOS Utility és a Canon Camera Connect alkalmazások segítségével, ami nagy hidegben hasznos, hiszen sem kell odafagyni a géphez a különleges képekért. A Bluetooth és Wi-Fi csatlakozással egyszerűen továbbíthatók a képek és a GPS a helyszín pontos meghatározását is segíti.

EOS Ra főbb jellemzők
·         Méretek (ma × szé × mé): 135,8 × 98,3 × 84,4 mm

·         Tömeg (csak a váz): Kb. 580 g; kártyával és akkumulátorral: 660 g
·         IR: Optimalizált infravörös szűrő
·         30,3 megapixel, teljes képmezős CMOS-érzékelő
·         IS0 100–40 000
·         -6 EV AF: fókuszálás kevés fény mellett
·         4K és 10 bites felvételek, video és timelapse
·         Bluetooth és Wi-Fi kapcsolat
·         USB 3.1

Teljes műszaki leírás: https://www.canon.hu/cameras/eos-ra/specifications/
Termékinformáció bővebben:  canon.hu

[i]kis területen 1pt AF módban
[ii]31.7 millió pixel
[iii]külön kapható idegen adapterrel
[iv]A fényképezőgép specifikációjától függően, bizonyos EF objektív funkciók nem használhatók
[v]Nem tartoznak ide EF-M objektívek vagy az EF Cinema objektívek. RF objektívekhez nem kell adapter.

Share.

About Author

Szita Péter