íšj 36 megapixeles: Nikon D810

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Nikon közös utóddal váltotta le D800 és D800E fényképezőgépeit, az aluláteresztő szűrő nélküli, D810 nevű utódmodellben számos újdonságot találunk.

A Nikon Kft. a Mai Manó házban tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a D810-et, Huller Gyula ügyvezető bevezetője után Kaszás Gergely ismertette a fényképezőgép újdonságait. A fényképezőgép megtartotta elődjeinek 36 megapixeles felbontását, de továbbfejlesztett, optikai aluláteresztő szűrő nélküli szenzort kapott, amely a D800E-nél is magasabb vonalélességet í­gér. Megújult az AF szenzor is, amely ugyan változatlanul, 51 AF-mezővel rendelkezik, de kiegészült a már a D4s-ből ismert Group Area móddal. Szintén a D4s-ből került át az Expeed 4 képfeldolgozó processzor, amely az ISO 64 és ISO 12 800 közötti natí­v érzékenységtartományban készülő képek feldolgozásáért felelős. Az alacsonyabb induló érzékenység ND szűrő nélkül is lehetővé teszi például nagy fényerejű objektí­vek használatát napfényben, vagy erős műtermi világí­tás melletti fotózást. A kiterjesztett ISO tartomány ISO 32 és 51 200 közötti.
A D810-be új zárszerkezet került, amely jóval csendesebb a D800/800E gépekben alkalmazottnál, ezt a bemutató során demonstrálták is, a különbség valóban jól hallható. A tükörmechanika és a zárszerkezet által okozott berázódásos életlenség ellen hasznos új funkció az elektronikus első redőny. Az exponálás előtt a fényképezőgép felcsapja a tükröt, kinyitja a zárat, de magát az exponálást a szenzor csak később kezdi meg, í­gy a mechanikai eredeű rezgések nem okozhatnak életlenséget. íšjdonság a Flat nevű Picture Control mód, amely alacsony kontrasztú, kifejezetten az utómunkára kihegyezett képeket készí­t, í­gy a fotósnak JPEG formátum használata esetén is széles utólagos korrekciós lehetősége lehet. Ez elérhető videó módban is, jelentős plusz mozgásteret adva az utólagos fényelés során.

A három klasszikus fénymérési mód mellett hosszú idő után egy új is megjelent. A csúcsfényekre súlyozott mérőmódban a fényképezőgép olyan expozí­ciós értékeket választ, amelyek mellett nem égnek ki a csúcsfényes témarészletek, mindezt külön állí­tgatás és spotmérés nélkül, í­gy a nagy kontrasztú szituációkban is könnyen és egyszerűen lehet jól exponált fotókat készí­teni. Megújult a 3,2 colos hátoldali LCD, az 1,23 megapixeles képernyőn RGB mellett fehér képpontok is megtalálhatók, ami javí­tja az erős fény melletti láthatóságot és energiatakarékosabb működést tesz lehetővé. A D810 egy feltöltéssel egyébként 1200 képet készí­t (a standard CIPA eljárás szerint mérve), a belső vakut nem használó, a Nikon által alkalmazott méréssel pedig 3200 felvételre is elegendő az energia. Az akku és a portrémarkolat kompatibilis a D800/800E tí­pusoknál használtakkal. íšjdonság még visszajátszásnál az osztott képernyős nézetmód, amelynél a képmező két területéről lehet egymás mellett egy időben nagyí­tott nézetet kérni, í­gy egyszerre lehet ellenőrizni például a kép középső és szélső régióiban az élességet.
A Nikon D810 július közepétől kerül a Nikon professzionális értékesí­tőpartnereihez, ára várhatóan kicsivel egymillió forint fölött lesz.

Sajtóközlemény:

Bemutatjuk a Nikon új nagy felbontású mesterművét, a rendkí­vül sokoldalú D810 fényképezőgépet

Amszterdam, Hollandia, 2014. június 26. A Nikon a mai napon bemutatja új nagy felbontású mesterművét, a D810 fényképezőgépet, amely mindenre készen áll. A finom részletektől kezdve a nagy sebességű mozgásig ez a rendkí­vül sokoldalú, 36,3 megapixeles fényképezőgép minden eddigi várakozást felülmúl.

Páratlan képminőségével, nagy sebességű teljesí­tményével, teljes HD videózási rugalmasságágával a teljesen újratervezett D810 mindenben többet nyújt, mint az elődje, és új mércét állí­t a nagy felbontású fényképezés területén. A vadonatúj FX-formátumú érzékelő, a kiemelkedően széles ISO-tartomány és az EXPEED 4 képfeldolgozó processzor páratlan élességet, pompás tónusokat és csökkentett zajt produkál minden érzékenységi szinten. Vezető AF teljesí­tménye, akár 7 kép/mp sorozatkészí­tési sebessége és 1080/60p felbontású/sebességű teljes HD videofelvételi képessége révén bármely témát aprólékos pontossággal tud megörökí­teni; a Nikon Picture Control 2.0 pedig kivételes képfeldolgozási és -optimalizálási rugalmasságot biztosí­t közvetlenül a fényképezőgépen. Ez a fényképezőgép azon komoly fotósoknak készült, akik tökéletes pontossággal szeretnék megvalósí­tani elképzeléseiket, akár a stúdióban, akár a terepen legyenek.
Dirk Jasper, a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere szerint: „A hivatásos fotósok igényeire válaszolva a Nikon elkészí­tette a D810-et, amely legyőzhetetlen munkaeszköz lesz számos nagyra törő fotós kezében. Jelentősen megnövelt sebességével és ISO-képességével felpörgeti a játszmát a nagy felbontású fényképezés világában, továbbá olyan új funkciókkal is büszkélkedhet, amelyek minimálisra csökkentik a fényképezőgép belső rezgéseit fotózás közben, hihetetlen stabilitást biztosí­tva ezáltal. Ha arra vágyik, hogy bármilyen helyzetben nagy felbontású képeket készí­thessen, a D810-zel lenyűgöző eredményeket érhet el.”

Nagy felbontású mestermű
A D810 látványosan új lehetőségeket nyit meg a nagy felbontású fényképezés világában, és ezzel új szintre helyezi a kreatí­v szabadságot. A fényképezőgép vadonatúj, FX-formátumú érzékelője 36,3 megapixeles felbontást kí­nál, amely a kategóriájában egyedülálló pixelszámnak minősül, továbbá nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt, ezáltal a lehető legnagyobb részletgazdagságot képes elérni az állóképek és a videók terén egyaránt. A D-SLR gépek között elsőként a D810 különlegesen széles ISO-alaptartománya ISO 64-nél kezdődik az erős megvilágí­tás mellett készí­tett, tisztább, jobban definiált képek érdekében, a skála másik végén pedig az ISO 12 800 áll, de a tartományt kibőví­theti 32-től 51 200 ISO egyenértékig is. A D810 a Nikon zászlóshajójának számí­tó D4S fényképezőgépben is dolgozó EXPEED 4 képfeldolgozó rendszert kapta, í­gy jelentős teljesí­tménynövelést sikerült elérni: a képalkotás és az ISO-képesség állóképek és videók esetén is új szintre lépett, a kifinomult új algoritmusok figyelemre méltó tisztaságot és még szebb tónusátmeneteket biztosí­tanak, és eközben jól érzékelhető mélységet adnak a képeknek a teljes érzékenységi tartományban.

Nagy sebességű pontosság: gyors, hatékony és bármire készen áll
A D810 fényképezőgépet úgy alkottuk meg, hogy bármilyen helyzetben kiválóan teljesí­tsen, hatékony és gyors képességei különleges sokoldalúságot biztosí­tanak, ezáltal még a leggyorsabb, legkiszámí­thatatlanabb témákat is megörökí­theti nagy felbontásban. Gyorsabb sorozatfelvételi sebességei és a vezető Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszere révén pontosan és kompromisszumoktól mentesen készí­thet teljes felbontású képeket akár 5 kép/mp sebességgel, továbbá 15,3 megapixeles fényképeket akár 7 kép/mp sebességgel is tud készí­teni DX-kivágás módban. A Nikon által tervezett új Csoportos AF mező mód gyors témabemérést és jobb háttér-elkülöní­tést kí­nál olyan esetekben is, ahol a téma viszonylag kisméreű, és közel helyezkedik el nagy kontrasztú vagy zavaró háttérhez. Az új zár/tükörkamra mechanizmus csökkenti a rázkódást, í­gy stabil képet és minimális elsötétedést eredményez a keresőben a nagy sebességű fényképezés közben, és lehetőség van az új elektronikus első redőny zár aktiválására is, amely minimalizálja a belső rezgéseket és csökkenti a mikroelmosódás kockázatát a finom részletek megörökí­tésekor. A gyorsabb képátvitel és gördülékenyebb utómunka érdekében a Nikon RAW Size S fájlformátuma gazdag tónusú, 12 bites, tömörí­tetlen Nikon NEF-fájlokat eredményez.

Moziszerű videokészí­tési szabadság
A Nikon D810 képességeivel rendelkező fényképezőgéppel videót készí­teni lélekemelő, felszabadí­tó élmény. Hatékony és sokoldalú eszközként a D810 még a legigényesebb filmeseket is kielégí­ti: teljes HD (1080p) videókat készí­thet 50p/60p képkockasebességgel, figyelemre méltóan kevés képzajjal, moaréval és szí­nhibával. A fényképezőgép FX és DX érzékelőkivágási formátumot, valamint tiszta HDMI kimenetet is kí­nál, ráadásul a teljes felbontású videókat a fényképezőgépben és ezzel egyidejűleg egy külső felvevőeszközön is rögzí­teni lehet. Az érzékenységet ISO 64-től egészen ISO 51 200 egyenértékig lehet állí­tani M módban, az automatikus ISO funkcióhoz pedig be lehet állí­tani a használni kí­vánt maximális ISO érzékenységeket. A Nikon 3D zajcsökkentése visszaszorí­tja a véletlen zajt, a torzí­tást és a vibrálást a nagy érzékenység mellett készí­tett felvételeken. A „Zebra” mód (Csúcsfénykijelzés) pontosan megmutatja a fényképezőgép képernyőjén, hogy mely területek vannak beégve. A hangfelvétel fejlett vezérlése nemcsak a hangminőséget javí­tja, hanem a sokoldalúságot is növeli: a sztereó mikrofonbemenet és a hangkimenet segí­tségével jól elkülönülten finomhangolhatók a hangszintek akár a felvétel előtt, akár közben, továbbá ki lehet választani a hangfelvételi spektrumot (széles tartomány vagy beszédhang), és a beépí­tett mikrofonnal történő hangfelvétel esetén mód van a szélzaj csökkentésére is.

Sokoldalú kreativitás
Bármilyen fényképezési stí­lust képvisel is, a D810 fényképezőgéppel tökéletesen megvalósí­thatja kreatí­v elképzeléseit. Akár állóképekről, akár videókról van szó, a Nikon újonnan bemutatott, második generációs Picture Control rendszere értékes eszközöket kí­nál a felvételkészí­tés előtt és után egyaránt. Használatával teljes körűen szabályozni lehet az élesí­tést, a kontrasztot, a fényerőt, a szí­nárnyalatot, a tisztaságot és a szí­ntelí­tettséget. Az utómunka tökéletes szabadsága érdekében az új Egyenletes beállí­tás megőrzi az összes részletet és gazdag tónusinformációt a csúcsfényes és árnyékos területeken is, az új Tisztaság beállí­tással pedig pontosan szabályozható a kontraszt és elkülöní­thetők a finom részletek. Felvételkészí­tés közben a fényképezőgép 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos, állí­tható szí­nmegjelení­tésű monitorán bármely irányba eltolható a szí­negyensúly és a fényerő, a fotós egyéni igényeinek és megszokott munkafolyamatának megfelelően. Az élő nézet új osztott képernyős nagyí­tási módja lehetővé teszi a szintezés és élesség pontos ellenőrzését, ami különösen ideális például épület- vagy termékfotók készí­tésekor. A további kreatí­v képességek közé tartozik a korlátlan sorozatfelvétel, amellyel számtalan JPEG-kép készí­thető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.

Teljes Digitális Képalkotási Rendszer
A D810 látványos képalkotási képességeit tovább bőví­ti a Nikon teljes képalkotási rendszere. Egy ilyen nagy felbontású géphez elengedhetetlenek a csúcsminőségű objektí­vek: a Nikon NIKKOR objektí­vjeinek széles kí­nálatával teljes mértékben kihasználhatja a D810 fényképezőgép 36,3 megapixeles érzékelőjének képességeit. Kivételesen nagy felbontó képességüknek köszönhetően a NIKKOR objektí­vek bármely területen dolgozó fotós igényeinek megfelelnek. A D810 teljesen kompatibilis a Nikon piacvezető Kreatí­v Megvilágí­tási Rendszerével is, és képes együttműködni sokféle Nikon vakuval, í­gy kreatí­v vakus fényképezésre nyí­lik mód akár a gépre szerelt, akár külön elhelyezett vakukkal.

Főbb jellemzők:
íšj, 36,3 megapixeles, FX-formátumú érzékelő: kimagasló részletgazdagságot és kiűnő képkivágási rugalmasságot biztosí­t.
Rendkí­vül széles fényérzékenység: 64 és 12 800 közötti ISO-tartomány, amely kiterjeszthető 32 és 51 200 közötti ISO egyenértékig.
Akár 7 kép/mp sorozatfelvételi sebesség: kompromisszumok nélküli, teljes felbontású képek akár 5 kép/mp sebességgel. 15,3 megapixeles képek akár 7 kép/mp sebességgel DX-kivágás módban.
EXPEED 4: új magasságokba emeli a fényképezőgép általános teljesí­tményét.
Vezető AF teljesí­tmény: a Multi-CAM 3500FX 51 pontos AF rendszer konfigurálható 9 pontos, 21 pontos, illetve 51 pontos fedési beállí­táshoz, érzékenységének alsó határa pedig -2 Fé (ISO 100, 20 °C).
Csoportos AF mező mód: gyors témabemérés és jobb háttér-elkülöní­tés még kihí­vást jelentő fényviszonyok esetén is.
Többterüleű D-videó: teljes HD (1080p) videók FX- és DX-formátumban 50p/60p sebességgel. Videózáskor a teljes fényérzékenységi tartomány rendelkezésre áll ISO 64-től kezdve, továbbá vezérelhető a záridő, a rekesz és a hangerőszint is.
RAW Size S: gazdag tónusátmeneteket kí­náló, 12 bites, tömörí­tetlen Nikon NEF-fájlok a gyorsabb képátvitel és a gördülékenyebb utómunka érdekében.
Picture Control 2.0: a könnyebb utómunkához az Egyenletes beállí­tás maximális dinamikatartományt biztosí­t, a Tisztaság beállí­tással pedig a részleteket lehet finomhangolni.
Kiemelkedően éles: új zár/tükörkamra architektúra és elektronikus első redőny a lehető legélesebb eredmények érdekében.
Szabályozható szí­nmegjelení­tésű monitor: tükröződésgátló bevonatú, 8,0 cm-es, kb. 1 229 000 képpontos RGBW LCD-monitor. A szí­negyensúly és a fényerő bármely irányba eltolható.
Osztott képernyős nagyí­tás élő nézetben: teljes pontossággal ellenőrizhető a szintezés és az élesség.
A fényképezőgép „i” gombjával érhető el.
Gyors, strapabí­ró zár: a kevlár/szénszálkompozit anyagú záregység kioldási késedelme 52 ms, standard életciklusa 200 000 kioldás, a záridő 1/8000 és 30 mp között állí­tható, a maximális vakuszinkron pedig 1/250 mp.
Korlátlan sorozatfelvétel: számtalan JPEG-kép készí­thető, és látványos fénycsóvás fotók születhetnek.
Nagy kapacitású EL-15 akkumulátor: rendkí­vül helytakarékos és könnyű lí­tium-ion akkumulátor 1900 mAh kapacitással (7,0 V). Akár 1200 állóképet is rögzí­thet1 egyetlen feltöltéssel.
Adattároló: két kártyafoglalat a zökkenőmentes fotózás érdekében. Egy CF foglalat a nagy sebességű UDMA 7 kártyákhoz, egy SD foglalat pedig a nagy sebességű, nagy kapacitású SDXC és UHS-I kártyákhoz.
Tartós magnéziumötvözet váz: a D810 fényképezőgépet hatékony tömí­tőrendszer védi a nedvesség és a por ellen.
Vezetékes és vezeték nélkül kapcsolat: az Ethernetet és a vezeték nélküli LAN-t is támogatja. A csatlakozáshoz a külön megvásárolható UT-1 adatküldőt és a WT-5 vezeték nélkül jeladót kell csatlakoztatni.

Megjegyzés:
1. A CIPA-szabvány alapján.

www.nikon.hu

Share.

About Author

Admin