World Press Photo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

1955 óta a sajtófotó és a digitális történetmesélés legjobbjait díjazzák minden évben a World Press Photo pályázaton. A díjra a fotósok a következő kategóriákban nevezhetik képeiket vagy képsorozataikat: hírek, környezet, sport, portré, természet, a jelen kérdései, hírkép (spot news), hosszú távú projektek. A kategóriák legjobbjait, az év World Press fotóját és az év World Press fotósorozatát egy különböző területeket képviselő fotósokból álló független zsűri választja ki. Az idén 4282 fotós nevezett 125 országból közel 74 ezer képet, amelyek közül 24 ország 44 fotósának munkáit választották be a legjobbak közé.
A WPP a fotóriporteri szakma legfontosabb nemzetközi fóruma. Ezen a versenyen nyerni hatalmas elismerést jelent és belépést a legmagasabb szintre. Mi szerkesztők, pedig évről évre várjuk, melyek azok a sajtófotók melyek a legjobbnak ítéltetnek.

A 43. évben a nagydíjat Yasuyoshi Chiba az Agence France Presse (AFP) japán származású fotósa nyerte. A díjnyertes képen, fiatal férfi szaval tüntetők gyűrűjében Kartúmban, Szudán fővárosában. A polgári hatalomátvételért folytatott tüntetést 2019. június 19-én tartották egy áramszünet alatt.


Az év fotósorozata
Mulugeta Ayene (Etiópia)
2019. március 10-án az Ethiopian Airlines ET302-es járata, egy Boeing 737 MAX gép, 6 perccel a felszállás után lezuhant az Addis Ababa-i reptér közelében. Mind a 157 utas életét vesztette. A szerencsétlenség hasonló volt a 2018 októberében Jakarta közelében történt balesethez, amelyben szintén egy Boeing 737 MAX gép zuhant le. A vizsgálatok során kiderült, hogy a katasztrófákat egy szoftverhiba okozta. Az American Airlines pilótái már korábban figyelmeztették a céget a gépek kapcsán észlelt potenciális biztonsági kockázatra, a Boeing azonban az Ethiopian Airlines légikatasztrófát megelőzően nem vizsgálta ki az esetet. A 737 MAX típusú gépeket 2019-ben világszerte kivonták a forgalomból, és 2020-ban továbbra is a földön várakoznak.

Hosszú távú projekt
Romain Laurendeau (Franciaország)
Algéria lakosságának több mint felét fiatalok alkotják, az UNESCO szerint azonban a 30 év alattiak 70%-a munkanélküli. A munkanélküliség, szegénység és unalom rengeteg feszültséget szül a hétköznapi életben. 2019 februárjában több ezer fiatal vonult utcára a munkásosztály negyedeiből, amely komoly kihívás elé állította az országot régóta irányító Abdelaziz Bouteflikát.

Korunk kérdései, első helyezett
Nikita Teryoshin (Oroszország)
Tankok elleni harcban használt gránátvetőt zár el egy üzletember a 2019. február 18-án Abu Dhabiban megrendezett Nemzetközi Honvédelmi Kiállítást és Konferenciát (IDEX) követően.

Korunk kérdései sorozat, első helyezett
Lorenzo Tugnoli olasz fotóriporter a The Washington Post számára Afganisztánban készült sorozatával.

Környezet, első helyezett
Esther Horvath
Óriási örömünkre a magyar Esther Horvath a The New York Timesban megjelent fotójával nyert. Jegesmedve és bocsa halad el a Polarstern expedíciós hajó kutatói által kihelyezett felszerelés mellett. A kutatócsoport a klímaváltozás sarkkörre gyakorolt hatását vizsgálja.

Környezet sorozat első hely
Luca Locatelli, Dániában Koppenhágában készült sorozatával melyet a National Geographic részére készített.

Hírek kategória, első hely
Nicolas Asfouri, dán fotográfus az AFP fotóriportere.
Hongkongban hónapokon át tartó tüntetési hullám és zavargások söpörtek végig, miután 2019 tavaszán a kormány megpróbálta megváltoztatni a helyi jogszabályokat, hogy megkönnyítsék a szökevények kiadatását Kínának. Bár a törvényjavaslatot végül visszavonták, a demokratikus jogok kibővítéséért tartott tüntetések nem haltak el.

Természet kategória első helyezett
Alain Schroeder, Belgiumból.

Portré első helyezett
Tomek Kaczor (Lengyelország)
15 éves örmény lány tolószékben, családtagjai körében a lengyelországi Podkowa Leśnában működő menekülttáborban. A lány nem sokkal korábban tért magához a Resignation Syndrome (vagy feladás-szindróma) által okozott kómaszerű állapotból. A tünetegyüttes a komoly traumát átélt menekült gyerekeknél léphet fel. A betegek mesterséges táplálásra szorulhatnak, és felépülésük akár évekbe is telhet.

Portré sorozat első hely
Adam Ferguson Ausztrália a The New York Times Magazine-nak készített anyagával.

Sport egyéni első helyezett
Mark Blinch (Kanada)
A Toronto Raptors és a Philadelphia 76 csapata a kanadai Nemzeti Kosárlabdaszövetség (NBA) mérkőzésén

Sport sorozat első helyezett
Wally Skalij, USA a Los Angeles Times- ban megjekent sorozatával.

Hírkép kategória első helyezett
Farouk Batiche, Algériából a DPA német hírügynökség részére készült fotójával, melyen Algíri tüntetők dulakodnak rendőrökkel a 2019. május 21-ei korményelllenes tüntetések során.

Share.

About Author

Szita Péter