Patyi Árpád megfőz minket

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sima kukorica kép: A spotlámpáktól olyan hangulata van, mintha szabadban készült volna, de műtermi kép.

Hogy csinálja Patyi Árpád?

Régi mesterem, Hemző Károly mondta mindig, amikor dicsérték az ételfotóit, hogy csak nézzük meg Patyi Árpád képeit, azok is milyen jók. Ennek már vagy harminc éve. De mitől lesz jó egy ételfotó? Mik azok a trükkök, fogások, amire a közönség nem is gondol a végeredményt látva? Ebből kapunk most egy jó pohárnyit. A Digitális Fotó Magazin 5. számában nagy interjút készítettünk Patyi Árpáddal. Elmondta, hogy lehet a legszebb sörképeket készíteni, azt is milyen világításokat haszál, meg azt is , hogy mi az étel stylist feladata. Több mint kétszáz könyvet csinált Korpádi Péterrel. Ma már lánya Patyi Szidónia fényképez édesapjáva, miközben étel stylistként is egyre jobb nevet szerez magának. Mostani képgalériánk utolsó két fotóját is Szidónia készítette.

A képaláírásokat az interjúból idézzük.

Mintha a Lupa strandon lennénk. Senki nem mondaná meg, hogy ez műtermi kép. Fél vödör homok, spotlámpa és egy vakuvillanás, mert az ad hozzá egy kis kéket.

Szalámi kép kétféle világítással: Az egyik kép egy nagy felületről kapta meg a világítást. Az az egyszerűbb, a szokásos korrektül megcsinált kép. A másikhoz félhomályt csináltam és spotlámpával adtam fényt körbe. A lényeges részek vízszintes surlófényt kaptak. Exponáltam öt-hat vagy tíz helyre, amennyi időm volt harminc másodperc alatt. Több helyre adtam a fényt. Utána ezt néhányszor megismételtem. A kép egy képernyőn megjelent nekem. Megnéztem, hogy hol hiányzik a fény és akkor azt a részt még kiemeltem. Így öt-hat fotóból összejött úgy egy fotó, hogy mindenhová jut fény és úgy rakom össze a képeket, hogy a legszebb fénycsíkokat tettem rá.

Volt egy dobozra való faszenem, azt kiszórtam. Rátettem a rácsot. A faszénnek adtam narancs és vörös spotfényt két-három lámpával és egy vékony műanyag csövön cigaretta füstöt fújtam oda, ahova akartam. Majd kikaptam a csövet és exponáltam. Ezt vakuval fényképeztem, mert a füst elmehet vagy maszat lesz.

Hogy jutott eszedbe, hogy a cukrot szórás közben fényképezd le? Nagyon szeretem, ha valami megmozdul. Folyik vagy csurog a képeken, hogy élet van benne.

Ezt a képet a fények miatt tettem el. A romlás virágai, vagy zöldségei. A hangulata szép.

Egymás mögé raktam a poharakat. Ez sem volt publikálva.

Egy szép kompzíció. Játék az élességgel.

 

Többszínű italkép: Itt a színeket én öntöttem be az üvegekbe. Ez egy egyszerű kép.

Patyi Szidónia felvétele. Citromtorta. A tányér szélére fénycsíkot akartam és a villába kellett még belenyúlni, mert hajlik a vége és ott az eredeti sokkal kevesebb fényt kapott.

Patyi Szidónia felvétele. Véletlenül eltörtünk egy poharat, gondoltam kidobom, de aztán rájöttem, hogy ezzel még lehet kezdeni valamit és így találtam ki , hogy fekete festékes vizet öntök bele. Több felvételt csináltam. Végül ezt választottam. Egy kicsit photoshoppal még belenyúltam.

Share.

About Author

András Bánkuti