Az év legjobb természetfotói

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ha azt nézzük, hogy a legjobb természetfotósaink képeit minden év november elején állítja ki a Naturart a Magyar Természettudományi Múzeumban, a cím igaz. A legtöbb és legjobb természetfotót ekkor láthatjuk.

November 5-én adták át a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2019 pályázat díjait. A zsűri több mint 3300 képből válogatott. Az utolsó fordulóra 103 felvétel maradt, és ezekből nyílt meg a szokásos kiállítás. Daróczi Csaba lett az év természetfotósa. Tíz képe került a falra, és ebből három kategóriagyőztes. Az év természetfotójának Máté Bence Békacomb című képét választotta a zsűri. Nem kicsit sokkoló felvétel. Sokat elmond rólunk, emberekről – viszonyunkat a természethez, az élővilághoz. Egy ilyen kép szerintem sokat tehet azért, hogy más szemmel nézzünk körül, hogy egyáltalán körülnézzünk a velünk élő természetben. Nem véletlenül nyerte el a World Press Photo Természet egyedi kategóriájának első díját. Ezen a hazai versenyen több olyan kép versengett, amelyek nagy külföldi pályázatokon (Glanzlichter, Golden Turtle, Aspherico, Monthphoto, Memorial Maria Luisa) díjakat nyertek. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Koncz-Bisztricz Tamás kapta. A díjat a 18. évüket be nem töltött fiatalok nyerhetik el. Képzeljék el, mekkora elkötelezettséget jelent ebben a korban rendszeresen fényképezni és pályázni! Az ifjú Máté Bence is nyert régen ilyet. Ma is sok jó kép érkezik ebbe a kategóriába. Úgy tűnik, jó az utánpótlás.

Megjelent Az év természetfotói – Magyarország 2019 című kötet is az Alexandra Kiadó gondozásában. Az idén is két nyelven, magyarul és angolul.

Ha szeretik a természetet és az állatokat, akkor ne hagyják ki ezt a sok élményt kínáló kiállítást, amely a fotósok számára egyéb érdekességet is rejt: ezen a pályázaton követelmény a fotózás körülményeinek és a használt technikának a leírása.

Megtekinthető december 31-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten.

Az év természetfotója
Máté Bence: Békacomb
Ha látnánk, pontosan mivel etetnek meg bennünket, teljesen átalakulna az étrendünk. Legyen az állati vagy növényi eredetű táplálék, a 21. századi ember nem sokat tud annak keletkezéséről, a gyártók pedig értelemszerűen igyekeznek a kényes részeket minél apróbb betűk közé rejteni. Ez a felvétel erre a problémára hívja fel a figyelmet. Furcsa jelenség, hogy míg a békák combját levágó embereket a legtöbben elítélik, addig az étlapról békacombot rendelni nem kelt felháborodást. A fogás népszerű ínyencségnek számít Európában, valamint a világ számos más részén is, egyebek között az Egyesült Államokban, Ázsiában és Kínában. Évente egymilliárd vadon élő és tenyésztett békát ölnek meg, hogy kielégítsék a keresletet. Az egyik legnagyobb importőr – az USA, Belgium és Hollandia mellett – még mindig Franciaország, amely 1980-ban betiltotta a kereskedelmi célú begyűjtést, azonban továbbra is importálják a békacombokat olyan országokból, mint Indonézia, ahol enyhébbek a vonatkozó törvények.
Gépváz: Nikon D7200; objektív: 10–17 mm f/3,5–4,5 Tokina Fisheye 1/13 200


A madarak viselkedése kategória, 2. díj
Tóth László: Segítség!
Egy nagy gyár elhagyott mésziszapderítőjében az évek alatt szikes tavi körülmények alakultak ki. Itt fedeztem fel ezt az élőhelyet, ahol viszonylag kis területen több partimadár-faj is megtelepedett. A fotón az az – általam eddig még nem látott – ösztönös, talán rivalizáló magatartás látszik, amint egy felnőtt gólyatöcs „móresre tanít” egy gulipánfiókát. Néha a víz alá nyomta, néha pedig egyszerűen elkapta és eldobta. A fiókát látszólag nem viselte meg ez a tortúra. Később megfigyeltem, hogy egyes madarak a saját fajuk fiókáival is hasonlóan viselkedtek.
Lessátor; gépváz: Canon EOS 7D Mark II; objektív: Canon EF 100–400 mm f/4,5–5,6L II IS USM; Canon Extender EF 1.4x III; s 1/640; ISO 1600


Az emlősök viselkedése kategória, a Magyar Természettudományi Társulat különdíja
Daróczi Csaba: Háború és béke
2018-ban a szomszéd falu mellett véletlenül találtam egy üreginyúl-kolóniát. Sosem fotóztam még őket, néhány napig csak figyeltem a viselkedésüket, és az a jelenet tetszett a legjobban, amikor a homokos talajon a nyulak egymásnak ugrottak. Ezt viszonylag sűrűn csinálták. A fényviszonyok és a háttér csak a reggeli órákban és körülbelül másfél óráig voltak ideálisak. Hetvenkét alkalommal voltam kinn fotózni náluk, és talán csak három-négy olyan kép készült, amellyel elégedett vagyok.
Gépváz: Nikon D750, objektív: Sigma 500 mm f/4,5; s 1/2500; ISO 800


Állatok szemtől szemben kategória, 1. díj
Tökölyi Csaba: Szégyenlős Lunda
Szégyenlősen rejti szárnyvége mögé „arcát” a tollászkodó lunda. Persze ebben a mozdulatban csak mi, emberek látunk bele érzelemmel teli gesztust, valójában a madár az egyik legfontosabb tevékenységét végzi: rendezgeti és megtisztítja tollait a portól-piszoktól, illetve eltávolítja belőle az élősködőket. Fontos, hogy tollazata tiszta és rendezett legyen, hiszen ez nyújt számára védelmet és hőszigetelést a szárazföldön és kint a hideg tengeren. A kép a Waleshez tartozó Skomer szigeten készült, abban az időszakban, amikor már nem zsibong a turistáktól. Ilyenkor a madarak sokkal nyugodtabban és bátrabban viselkednek, így tanúi lehetünk életük rejtettebb mozzanatainak is, mint például az önfeledt tollászkodásnak a nap végén.
Gépváz: Nikon D7200; objektív: Nikon AF-S 70–200 mm f/4G VR ED; s 1/2500; ISO 640


Növények és gombák kategória, 3. díj
Litauszki Tibor: Az esthajnal csillaga
Egy tavaszi alkonyatkor készült a kép, amikor észrevettem az avarban a két farönk között megbúvó apró csillagvirágot. Ellenfényes megvilágítással és hosszabb expozícióval kaptam ezt az izgalmas képet.
Gépváz: Canon EOS 7D Mark II; objektív: 11–16 mm f/2,8; Tokina AT-X 116 Pro DX II; s 1/1; ISO 100


Az állatok viselkedése kategória
Kis Szilveszter: Az ollóbűvölő
A gyergyói Csíky-kert erdejében egy helyen az erdei vöröshangyák gyönyörű mohaszőnyegen közlekednek. Többször is visszalátogattam ide, míg az egyik alkalommal megláttam, ahogyan az egyik példány egy fülbemászó potrohát cipeli. A meleg nem könnyítette meg a fotózást, mert ilyenkor még gyorsabban mozognak a hangyák, ezért alig néhány másodperc állt a rendelkezésemre a sikeres felvételhez. A fotót fordított objektívvel készítettem. A belső villanó használatához házilag gyártottam vakudiffúzort, a rekesz manuális irányításához egy fésű fogát használtam fel. A felvétel kézből készült.
Gépváz: Nikon D5300, objektív: Nikkor 18–55 mm f/3,5–5,6; expozíciós adatok: 55/3,5 1/200, ISO 500


Kompozíció, forma és kísérletezés kategória
Kaszás Norbert: Részletek
Az utóbbi pár évben nagyon megkedveltem a szitakötők fotózását, a lepkék mellett ők lettek a kedvenceim. A sávos szitakötő igazán elvarázsol gyönyörű színeivel és kecses repülésével. Ha időm engedi, sok hajnalt töltök fotózásukkal, és próbálok minél érdekesebb képeket készíteni róluk. Ez a felvétel kamerán belüli multiexpozíciós technikával készült.
Gépváz: Canon EOS 70D, objektív: Canon EF 100 mm f/2,8 macro USM 6,3, s1/160, ISO 100


Tájak kategória
Szabó Irma: Egy felhős nap
Lofotenben a táj csodás, a sok apró sziget, a változó időjárás, a sarki fény lenyűgöző. Ennek a felvételnek a napján igen felhős, borús idő volt, tetszett, ahogy a szemközti hegyen megült a felhő. A hegy mintázata szinte olyan volt, mint előttem a homok, amelyet a dagály formázott. A két forma kombinálásával, különböző beállításokkal és kompozícióval próbálkoztam. A komor hangulatot szerettem volna visszaadni.
Állvány, gépváz: Canon EOS 5D Mark III, objektív: Canon EF 16–35 mm f/2,8L III USM 16 mm f/22, s1.6 ISO200


Élet a vízfelszín alatt kategória
Pohl András: Csőlakó
A kép Indonéziában, Balin, Tulamben, a Coral Garden merülőhelyén készült, 20 méteres mélységben. Az itt elhelyezett mesterséges zátonyok sokféle élőlénynek nyújtanak menedéket, kavarog rajtuk az élet. Ez a kis hal egy rozsdásodó fémcsőben találta meg otthonát, ahonnan csak kisebb távolságokra merészkedett ki, és újra és újra visszatért, néha percekig teljesen eltűnve benne.
Sea&Sea RDX600 víz alatti tok, 2 db. Inon Z240 víz alatti vaku; gépváz: Canon EOS REBEL T3i, objektív: Canon EF-S 60 mm f/2,8 macro, f 13, s 1/200, ISO 200


Kompozíció, forma és kísérletezés kategória
Daróczi Csaba: Fagyos tekintet
A kép egy befagyott tó felszínét ábrázolja, amelyen jégcsillagok képződtek, majd a fotót megtükrözve kaptam ezt az arcformát.
Gépváz: DJI FC330 DJI 3,61 mm (=20 mm) 2,8, s 1/30, ISO 100

 

 

 

Share.

About Author

Szita Péter