Lenergy – Az Év Természetfotósa 2018

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Válogattunk az év legjobb természetfotóiból, további összeállí­tásunk a Digitális Fotó Magazin november-decemberi számában található, a kiállí­tás pedig 2018. november 8. és 2019. január 21. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Immár 26. alkalommal í­rta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Magyarország és Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Lenergy – Az év Természetfotósa 2018″, a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan, ezúttal is izgalmas versengést hozott. A zsűri összesen mintegy 4000 képből válogatott, és az értékes, komoly szakmai elismerést jelentő dí­jakért az utolsó fordulóban 125 mű versengett. A dí­jakat 2018. november 6-án adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol egyúttal megnyitották a pályázat legjobb képeiből rendezett kiállí­tást, és bemutatták a döntőbe jutott fotókból összeállí­tott, Az év természetfotói – Magyarország 2018 cí­mű kötetet is, amely az idén is két nyelven, magyarul és angolul jelent meg.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége, 27 esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat megrendezését űzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességeiket, és a nagyközönség előtt is bemutathassák legszebb alkotásaikat. Ebben a szellemben í­rta ki a szövetség, immár 26. alkalommal „Az év Természetfotósa” pályázatot, amely névadó támogatója az idén is a Lenergy Magyarország Kft.

Az idei pályázat is nagy csatát hozott, melynek eredménye, hogy ezúttal Potyó Imre nyerte el a legmagasabb természetfotós elismerést Magyarországon, és í­gy először lett „Az év Természetfotósa”. Az idei pályázat fődí­ját, egy Olympus OM-D E-M1MKII kamerát és a hozzá tartozó profii 4/3oo mm teleobjektí­vet az Olympus Czech Group S.R.O. Magyarországi Kereskedelmi Képviselete ajánlotta fel.

A zsűri „Az év Természetfotója” kitüntető cí­met Nagy Bertold: Délutáni pihenő c. alkotásának adományozta. Az év természetfotójának készí­tőjét idén a 220Volt webáruház különdí­jban részesí­ti. A nyeremény egy tetszőlegesen összeállí­tott és szabadon változtatható fotós felszerelés egy évig történő használata, összesen 1 millió 220 ezer forint értékben.

Az idei pályázat egyik új támogatója a Nemzeti Közművek íramszolgáltató Zrt., amely a „Kezünkben a Föld” kategóriát támogatja.

A pályázat utolsó fordulójába jutott 125 fotográfia látható azon a kiállí­táson, amely 2018. november 8. és 2019. január 21. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett kiállí­táson. Az idei képek szenzációs minőségű nyomtatását idén is a Canon vállalta a legújabb 12 szí­nes Canon PRO-4000-es nyomtatóval.

A kiállí­tott képeken QR kódok vannak. Ennek használatával nemcsak a fotósokról és a képkészí­tés körülményeiről tudhatunk meg többet, hanem a social média térben ezeket a fotókat küldözgethetjük ismerőseinknek, véleményt mondhatunk róluk, megoszthatjuk őket a világhálón.

Ezek a fotók kerültek az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Az év természetfotói – Magyarország 2018 cí­mű kötetbe is, amelyet a pályázat dí­játadó ünnepségén – és egyben a kiállí­tás megnyitóján – mutattak be a közönségnek.

Kezünkben a Föld
3. dí­j
Ifj. Lőrincz Ferenc: Nylon (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Sajnos egyre több a szemét a tengereinkben, óceánjainkban, és emiatt sok állat pusztul el. A képen egy nylonzacskóval játszó palackorrú delfin látható. Ez a találkozás számára most nem volt végzetes, a delfin inkább játékkén fogta fel, ahogy a fejére húzta a zacskót és a nap felé úszott benne… A kép a Shaab Abu Nuhas Zátonyon, Egyiptomban, a Vörös-tengeren készült.

Kezünkben a Föld
Dicséretre méltó
Gutter Krisztián: Munkában (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)

A kép egy februári napon készült. A drón a hideg miatt rakoncátlankodott. éppen akkor volt a levegőben, amikor a hókotró megfordult a bánkúti buszfordulóban – ennek a pillanatnak köszönhető ez a kép.

A madarak viselkedése
Dicséretre méltó
Szabó Zsolt: Zsonglőr (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)

Minden nyáron több hetet töltök a gyurgyalagok fotózásával és megfigyelésével. így volt ez a 2017-es szezonban is. Egy júliusi napon az egyik lessátram előtt egy gyurgyalag szép nagy rózsabogarat fogott. Miközben „zsonglőrködött” a bogárral, többször is elejtette, de a gyurgyalagokra jellemző gyorsasággal mind a háromszor – még mielőtt a rózsabogár a fűbe esett volna – újra és újra elkapta. Végül a bogár sorsa bevégeztetett. A madár zsákmányával a költőüregébe repült, és cseperedő fiókájának adta a hatalmas rovart.

Az emlősök viselkedése
2. dí­j
Csótai László: Hajnali futam (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A gnúk vándorlása a természet egyik legnagyobb csodája. Miért is rohan több millió állat hónapokon keresztül? A friss fű után indulnak, ami számukra az életet jelenti. A nagy vándorláson jelen vannak a ragadozók is, a könnyű préda reményében. A kép a ragadozók által megriasztott csordát ábrázolja, amely a puszta porát felkavarva, a gyorsvonat sebességével menekül az oroszlánok elől.

Az emlősök viselkedése

Dicséretre méltó
Kovács Tamás: Tánc az ördöggel (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Még egy utolsó pillanat azelőtt, hogy a összecsapásának kí­sérteties hangja megtöri az alpesi hajnal békés csendjét.

Az állatok viselkedése

Dicséretre méltó
Kis Szilveszter: Szemen ragadt szerelem (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A fotó rablólegyekről készült párzási időszakban, amikor a hí­m rákapaszkodik a nőstényre, majd együtt mozognak. A fatönk oldalán helyezkednek el; a téma és a környezet szí­nösszhangja megadja a pillanat hangulatát, egységes szí­nvilágot hozva létre. Fordí­tott objektí­vvel készí­tettem a fotót. A belső vaku használatához házilag gyártottam egy vakudiffúzort, a rekesz manuális irányí­tásához pedig egy fésű fogát használtam fel. Kézből fotóztam, a kép focus-stacking technikával készült, két expozí­cióból.

íllatok szemtől szemben

1. dí­j
Mérhay László: Kí­váncsi (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Nagyon barátságos volt ez a holló – persze azért, mert ennivalót remélt. Végül azért a fényképezőgép is érdekelte, annyira, hogy a teleobjektí­vet nagylátószögre kellett cserélni.

íllatok szemtől szemben

Dicséretre méltó
Fülöp Bálint: A tél kergeti a tavaszt (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Lakóhelyünkhöz közel él egy különleges, fehér őzbak. A tél utolsó, februári próbálkozásait kihasználva, megpróbáltam még egyszer havas fotót készí­teni róla. Reggeli cserkelés alkalmával hirtelen a közeli fasorból kiugrott egy már letisztí­tott bak, nyomában a fehérrel, teljes sebességgel felém tartottak. A fotó ebben a pár másodpercben készült, és szemlélteti az ellentéteket a barna és a fehér, a még barkában lévő és a már letisztí­tott bak között.

íllatok szemtől szemben

Dicséretre méltó
Lóki Csaba: Sárkány (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Öreg rétisas portréja a Hortobágyról. A felvétel idén februárban készült egy esős-havas, szürke napon. A sasok már sötétben elkezdtek gyülekezni a les körül, később pedig még soha nem tapasztalt egyedszámban leptek meg minket. Az egyszerre a fényképezőgépeink előtt civakodó 26 rétisas mellett pár percre egy fiatal parlagi sas is a vendégünk volt. érdekesség, hogy finn és lengyel gyűrűs madarakat is sikerült megfigyelnünk.

íllatok szemtől szemben

Dicséretre méltó
Tökölyi Csaba: Lunda (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Az atlandi lundák (Fratercula arctica) zajos, sűrű kolóniákban élnek, de a legnagyobb partiarcnak is szüksége van olykor a saját pillanataira, hogy megpihenjen, feltöltődjön. A lunda is, mint megannyi ví­zimadár, ilyenkor teljesen hátra fordí­tja fejét, és csőrét szárnytollai közé zárva bújik el a külvilág zajától egy rövid időre.

Kompozí­ció, forma és kí­sérletezés

2. dí­j
Különdí­j: A Multiexpo Kft. különdí­ja
Fáth ídám: Az ősz festőpalettája (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Sok évvel korábban született meg a fejemben egy hasonló kép, és végre, 2016 őszén „belebotlottam” ebbe az erdőrészletbe. Az Őrségben tartottunk pár napos kirándulást, és ekkor láttam meg az erdő szélén az utolsó szí­nes leveleiket még magukon tartó fákat. Azon nyomban a multiexpozí­ció technikájához í¤nyúltam”, és szerencsére í­gy sikerült elkészí­teni a várva várt fotót. A képen utólagos manipuláció nem történt.

Tájak

3. dí­j
Különdí­j: A Pigmenta Képalkotó Központ különdí­ja
Szabó Ilona: Vajolet és Androméda (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Vajolet-tornyok a Dolomitokban, ahol évekkel ezelőtt volt szerencsém az egyik peremutat kimászni, fel a torony tetejére. Akkor elhatároztam, hogy visszatérek, és a hely szelleméhez méltó képet fogok készí­teni. Amikor megérkeztem, köd borí­totta a tájat. Ennek ellenére felvertem a sátramat, és kitartóan vártam. Az éjszaka közepén a köd foszlányaival sikerült megörökí­teni a természet egyik leglebilincselőbb alkotását, s a képben időközben megjelent az Androméda galaxis is.

élet a ví­zfelszí­n alatt

1. dí­j
Földi László: Körforgás (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
A korallzátonyon nyugodtan pózoló teknősről szerettem volna képet készí­teni, ám váratlanul megérkezett a hatalmas jackfish-raj. Hirtelen egy hatalmas körforgás közepén találtam magam, együtt a teknőssel. Komoly nehézséget okozott a rendkí­vül erős áramlat – ami jellemző erre a merülőpontra -, illetve a nem túl jó ví­z alatti látótávolság. Mindkét tényezőre figyelnem kellett, ami megnehezí­tette a kép elkészí­tését.

Napnyugtától napkeltéig

1. dí­j
Daróczi Csaba: Fázisok (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
2012-ben sikerült először tölgy pávaszemet fotóznom a Dunántúlon. Tavaly nyáron ismét lehetőségem nyí­lt rá. Ezek a lepkék csak este 10 óra után kezdenek repülni, és hamar megtalálják a tisztás közepére felállí­tott fényforrást. A fény körül röpködő állatokról nem egyszerű éles képet készí­teni, í­gy hatalmas szerencsének érzem, hogy a repülési fázisait ilyen szépen sikerült megörökí­teni.

A fenntartható energiatermelés és a természet kapcsolata

2. dí­j
Horváth Zsolt: Túltöltés (Az év Természetfotósa 2018 / Naturart)
Munka után villámvadászatra indultam. Az állványt otthon felejtettem, í­gy az autó tetejéről, szemerkélő esőben sikerült ezt a képet készí­tenem. Nagy szerencsém volt, hogy a villám éppen az út közepére csapott be.

Share.

About Author

Admin