Kerekes M. István- A halál színei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kerekes M. István- A halál színei című sorozatából publikáltunk egy képet a Digitális Fotó Magazinban és jeleztük, hogy a teljes sorozatot is megmutatjuk honlapunkon. A halál színei Szászavinc, a halál és pusztulás helyszíne. A Keleti-Kárpátok szívében, a közel másfélezer lakosú település helyén ma ez található. A templom tornya és az őt körülvevő – kilométereken keresztül húzódó –, mérgező kénsavas színes zagy, amelynek szintje évről évre emelkedik a verespataki rézbányák technológiája miatt. Nicolae Ceausescu 1977-ben engedélyezte a bánya megnyitását. Ekkor körülbelül 400 család lakott itt, ahol ma már csak pár ember él. Falu helyett kénsav tározó A kénsavas zagytározó szintje évről évre egy métert emelkedik a működő verespataki rézbányák nedves, flotációs ércdúsító technológiája miatt. Mára ennyi maradt a faluból. A templom tornyának utolsó, felső része. Falu helyett kénsav tározó. A kénsavas zagytározó szintje évről évre egy métert emelkedik a működő verespataki rézbányák nedves, flotációs ércdúsító technológiája miatt. Mára ennyi maradt a faluból. A templom tornyának utolsó, felső része.

A halál színei. Ha az ember elsőre ránéz szép és hatásos színeket lát. Halálos.

Szürreális helyszín, szürreális színek

A túlvilág kapuja. A színek a nehézfémekkel szennyezett zagytározóban olyanok, mint egy varázsmesében.

Festmény kénsavval. Sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz, amelynek savasságát próbálják mész adagolásával semlegesíteni.

Színárnyalatok. A különböző sárga, piros, zöld színek és azok árnyalatai egyedivé festik a szennyezett tározót.

Zöld-sárga. A zagytározó vize különböző színekben ragyog. Itt épp zöld és sárga.

Színkompozíció. Csend és halál …

A halál színei. A színek festőiek és lenyűgözőek, de halálosak

Az utolsó kép 2-3 éven belül a falu tornya örökre eltűnik. A falu helyét ma egy súlyosan mérgezett és szennyezett zagytározó foglalja el, hosszú kilométereken keresztül.

   

Share.

About Author

András Bánkuti