Fotóriporteri Életműdíjat kapott Rédei Ferenc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Fotóriporteri Életműdíjat 2020-ban Rédei Ferenc képszerkesztő, fotográfus kapta a kuratórium egyhangú döntése alapján.

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztályának szakmai partnerségével. A díjat első alkalommal, 2018-ban, Urbán Tamás, 2019-ben pedig Szebeni András kapta.

Fotó: Fejér Gábor

A kuratórium tagjai – Bánkuti András, Horváth M. Judit, Keleti Éva, Kőrösi Orsolya, Móricz-Sabján Simon és Szigeti Tamás – online fórumon, a virtuális térben találkoztak, vitatkoztak és szavaztak. Döntésüket így indokolják: „Rédei Ferenc – nyugodtan mondhatjuk – egy élő legenda, aki nélkül ma nem lenne ugyanaz a fotóriporteri szakma. Sokunknak már a „fotóriporter” szóról is ő jut az eszébe. Két kiváló generációt nevelt fel, a most aktív fotóriporterek közül nagyon sokat állított a pályára, és ők a mai napig számíthatnak rá. Az általa vezetett fotórovatok – Népszabadság, Népszava – meghatározóak voltak a szakmában. Kevesen tudják és értik nála jobban, hogy mit is jelent fotóriporternek lenni. Művelőjeként a klasszikus fotóriporteri vonalat képviselte. Rendkívüli közösségteremtő képessége és értékteremtő munkája emelte a mai szintre a magyar fotóriporteri munkát. Ahogy az egyik kurátor fogalmazott, Rédei Ferenc a hazai fotóriporteri szakma egyik betonpillére.
A kurátorok, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálynak nevében tisztelettel gratulálunk Rédei Ferencnek!

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szerkesztőségünk azzal a kéréssel fordult a kitüntetett, ma már nyugdíjas Rédei Ferenc volt kollégáihoz, hogy néhány mondatban írják le, mit gondolnak egykori rovatvezetőjükről.

Móricz-Sabján Simon
Rédei Ferenc egész generációk tanítója és mestere, a magyar fotóriporteri szakma legendás alakja és rovatvezetője. Nagyon sokan köszönhetjük neki jelenlegi énünket, fotóriporteri és emberi hozzáállásunkat és a szakmai sikereket is. Az a tudatosság, amellyel a keze alatt lévő fotóriportereket kinevelte és az a szakmai alázat, amellyel mindezt megtette, hosszú ideig lesz követendő példa a magyar fotográfiában.

Fejér Gábor
Sok-sok évig dolgoztunk együtt a Népszavánál és a Népszabadságnál, mindig az ő jóvoltából, ez indokolhatná elfogultságomat, ha lenne! Mindenkori főnökeitől megkapta a bizalmat és az anyagi forrásokat, hogy fotórovatot építsen, és ezt arra használta, hogy olyan fiatalokat vagy kész fotóriportereket vegyen maga mellé, akik tehetségét a magáénál többre tartotta. Kiváló, a mai napig működő emberi közösséget teremtett, a legendás szakmai műhelymunkát pedig kimagasló sikerek és irigykedő kollégák jellemezték. Érdemei méltatásánál mindig a csapatépítést, szakmai és emberi tisztességét emelik ki, pedig alkotó pályája és egyéni látásmódja is példaértékű. Emblematikus fotói időtállóak, így saját jogon is méltó fotóriporteri életműve elismerésére.

Kiss-Kuntler Árpád
Hosszú, érdekes és lebilincselő történeteim lennének Rédei Feri lenyűgöző és önfeláldozó emberségéről, empátiájáról, bölcs vezetői képességeiről, és arról, hogyan vált példaképemmé, de azt mondták, hogy mindössze három mondatot írhatok róla. Így hosszas gondolkodás után rájöttem, hogy róla elég egy is. A legemberibb ember, akivel valaha találkoztam.

Szlukovényi Tamás
Azon szerencsések köze tartozom, akiknek az életében Rédei Feri meghatározó szerepet játszott. Soha nem bántam meg a döntést, hogy engedtem a csábításának, bár csak néhány évig dolgoztam a keze alatt a Népszavánál, negyvenhárom év távlatából is éltem egyik legszebb korszakának tartom azt az időt. Fotózást sok helyen lehet tanulni – emberséget, vezetői képességet sokkal nehezebb. Feri ebben is kiváló mentornak bizonyult, és ami tőle akkor rám ragadt, azt évtizedekkel később is tudtam hasznosítani, amikor az élet másfelé sodort. Igazán jó fotóssá válni egyedül nagyon nehéz, de ha valaki egy „műhelybe” kerül, és olyan mestere van, mint Feri, akkor lehetséges. Ő nemcsak kiválóan fotózott, a rovatot is úgy tudta vezetni, hogy jó atmoszférájú, egymást tanító, igazi csapat alakulhatott ki.

Share.

About Author

Szita Péter