A Sajtófotó pályázat legjobb sorozatai

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton 267 fotográfus 2488 pályaművel indult. Az ünnepélyes díjátadó, fődíjasok bejelentése és a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója 2020. április 16-án lesz Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
A kategóriagyőzteseket itt soroltuk fel.
A díjazott egyedi képekből itt közöltünk válogatást.

Képriport: 1.díj: Ajpek Orsolya (Index.hu): A Hableány tragédiája
Felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a Hableány sétahajó, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval 2019. május 29-én este a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídnál. A fedélzeten harminchárom dél-kóreai turista és a 2 fős magyar személyzet utazott. A mentőakciót a viharos időjárás, a rossz látási viszonyok és a folyó áradása nehezítették. Közvetlenül a baleset után hét embert mentettek ki a vízből és hét áldozat holttestét találták meg. A hatóságok kevést esélyt adtak további utasok túlélésére. A folyóban kilenc méter mélyre süllyedt roncsot az erős sodrás miatt a búvárok napokig nem tudták megközelíteni, kiemeléséhez meg kellett várni az apadást. Napokkal a tragédia után is találtak holttesteket a Duna különböző szakaszain, ill. a búvárok hoztak fel áldozatokat a roncsból. A Hableányt június 11-én sikerült kiemelni, a hajótestben további áldozatokat találtak. A sétahajóval ütköző hajó kapitányát halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés gyanújával tartóztatták le.

Művészet (sorozat): 1.díj: Mohai Balázs (MTI/MTVA): Pár akkord és indul a pogó
Punk-rockerek éves seregszemléje a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon

Természet és tudomány (sorozat): 1.díj: Hajdú D. András (szabadfoglalkozású): A kongói dzsungel magyar hőse
Dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes huszonöt éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Tömegközlekedés nem lévén, a betegek gyalogosan teszik meg az utat. Rokonokba kapaszkodva vagy bicikli csomagtartóján érkeznek Richárd ideiglenesen felállított műtőjébe a szürkehályog miatt sokszor addigra már teljesen világtalan páciensek.
Négy éve, amikor legutóbb kint voltam Kongóban, még a pusztában nézegettük a földre kifeszített zsinórokat, és némileg szkeptikusan hallgattam Richárd doktort, hogy itt nemsokára több százmilliós szemészeti centrum épül, ami az emberek jólétét szolgálja majd akkor is, ha ő nem bírja már erővel. Az álom, az adományoknak hála, mára beteljesülni látszik.

Share.

About Author

Szita Péter