A múló idő öröksége – World Press Photo 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A jó kép beszél a fotós helyett. A felvételek pedig elmondják a saját történetüket, és ha jól figyel a néző, mesélnek a fotográfusról is.

Nincs olyan esztendő, amikor ne csillanna fel halvány remény, hogy a világ legjobb fotósainak az amszterdami World Press Photo alapítvány zsűrije által díjazott munkái között nem a háború okozta borzalmak, a felfoghatatlan katasztrófák és a hétköznapok nagyon is látható szenvedései jelennek meg. Jó volna kicsikét önfeledten nevetni a képek láttán, vagy legalább reménykedni.

Nem a fotósok hibája, hogy miközben kiirthatatlanul él bennünk a remény, a valóság teljesen más képet nyújt, egyre visszataszítóbbat, egyre ijesztőbbet, és akár okunk is lehetne arra, hogy megmaradjunk szkeptikusnak, már-már vigasztalhatatlannak. Miközben a képi valóság olykor akár vigasz is lehetne.

Kíváncsian vártuk tehát az idei jelölteket, azokat a fotókat, amelyek közül majd április 16-án Amszterdamban nevezi meg a zsűri a nyertes alkotásokat. Vajon elmozdulnak-e a díjnyertes képek témái a háborúk, a betegek és a szegények sokat bírált ábrázolása felől az emberi értékek, szépségek, a humor, a játékosság és a szelíd humánum megjelenítése irányába? Nincs illúziónk, hiszen a világesemények nem sok vigaszt kínálnak ebben az esztendőben sem. Gondoljunk csak az Ausztráliát sújtó tűzvészre vagy éppen a Kínából elindult koronavírus-járvány ijesztő terjedésére.

A világ semmivel nem lett békésebb hely, miként reméltük, így a történéseit megörökítő felvételek sem ígérnek békésebb látásmódot, megközelítést, képi feldolgozást. S hogy ilyenkor maguk a fotósok vagy éppen a zsűri felelőssége sem elhanyagolható? Hát, nem tudom, ahogy Jiří Menzel, a kiváló cseh rendező mondaná.

A WPP a fotóriporteri szakma legfontosabb fóruma. Ez a 43. év, amikor bemutatják a 19 tagú független zsűri által választott képeket. Itt nyerni óriási rang és elismerés.

Az eredményhirdetésre még pár hónapot várni kell (2020. április 16.) de hogy addig se maradjunk jó fotók nélkül, galériánkban megtekinthetitek a díjra jelölt fényképeket. Tippeljük meg utána, kik lesznek a végső nyertesek.

Somogyi Nóra

Holnap folytatjuk a jelölt képek bemutatását!

 

 

 

Share.

About Author

Szita Péter