Benkő Imre kapta a 2021-es Fotóriporteri Életműdíjat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Benkő Imre

A tiszta fotográfia egy tanulmányút, a világ megértése számomra. A képkonstrukció a kifejezést, az alkotói üzenetet szolgálja, a tiszta fotográfia a jelenlétről szól” – mondja Benkő Imre fotográfus, aki idén elnyerte a Fotóriporteri Életműdíjat, amit a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosz-tálya kezdeményezésére a Capa Központ alapított négy évvel ezelőtt. A díjról 6 tagú szakmai zsűri dönt. Az idén 78 éves fotográfus kétszeres World Press Photo aranyszem-, és Prima Primissima-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1963 óta fényképez, hivatásos fotóriporteri pályáját az MTI-nél kezdte, ahol csaknem húsz esztendőt töltött el. 1986–1990 közt a Képes 7, majd, 1992-ben a rövid életű Európa Magazin fotóriporter-főmunkatársa volt, s még ebben az évben elnyerte a W. Eugene Smith Memorial Fund (New York) ösztöndíját. 1993-tól szabadfoglalkozású. Munkája révén bejárta a világot, sok időt töltött Kínában, így alkalma nyílt ott is a hosszútávú munkára.

Leghíresebb fotóesszéje a kohászat leépülését és utóéletét mutatja be, 30 évig fényképezte Ózdon a vasművet, amit az Acél-Mű esszében foglalt össze. Legnépszerűbb sorozata viszont a Szigeten készült, ahova 1993 óta tér vissza minden évben. „Különböző fotós generációk jöttek-mentek, ismerkedtek a Szigettel, és én, mint egy őskövület, mindig ott voltam” – mondta egy interjúban. Benkő híres arról, hogy nem vágja meg a képeit, nem igazít rajtuk, amit a fényképezőgép keresőjébe befog, azt látja a néző a kinyomtatott, lenagyított fotókon. Fekete kerettel vágja ki a valóságból a számára éppen fontos látványt. Azt is mondják róla, hogy a „szürke fény mestere”, mert kizárólag szórt fényben dolgozik. Az arcok érdeklik, azokat pedig, állítja, a szórt fény hozza ki a legjobban.

2018 végén adta ki az MMA Benkő Imre Élet-Mű címmel a róla szóló monográfiát, Palotai János szövegével. Ez a gazdag képanyaggal kiadott munka valójában összegzi munkásságát.

https://www.youtube.com/watch?v=KPBf180CtoE

 

 

Share.

About Author

András Bánkuti