Xara Web Designer 10 Premium

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Xara Web Designer Premium legújabb verziójával immáron olyan honlapokat rajzolhatunk-tervezhetünk, melyek – a megfelelő előkészí­tést követően – automatikusan a képernyőméretéhez igazí­tják a tartalmak elrendezését.

Manapság mindazoknak, akik komolyan gondolják a „webes jelenlétet”, mindenképpen gondolniuk kell azokra a felhasználókra is, akik nem asztali számí­tógép előtt ülve vagy notebookkal az ölükben böngésznek, hanem mobiltelefonnal vagy éppen tablettel. Ez utóbbi csoport a honlaplátogatók közel 30 százalékát adja mostanság világszerte, és ugyan idehaza arányuk jelentősen kisebb (kb. 9 százalék), ám közel duplája az egy évvel ezelőttinek. De azért a többség – az elkövetkezendő egy-két évben – még mindig egy asztali gép vagy egy notebook monitorján fogja nézi a honlapokat, í­gy egyértelműen ők lesznek az elsődleges célközönség.
éppen ezért jelenleg a mobilos-tabletes látogatók kiszolgálására jellemzően két módszer közül választhatunk. Az egyik, hogy egy szerveroldali alkalmazásra, általában valamilyen tartalomkezelő rendszerre (pl. WordPress, Joomla!, Drupal) bí­zzuk, hogy vizsgálja meg, milyen eszközről érkezett a kérés, és az annak megfelelő oldalt készí­tse elő letöltésre. A másik, hogy bármilyen eszközről is érkezzen a kérés, mindig ugyanazt az – automatikusan a képernyőmérethez igazodó – oldalt küldjük el a felhasználónak. Ez utóbbi technikát, amit a „modern böngészők” többsége egyébként már 2007-09 óta támogat, Ethan Marcotte 2010 májusában nevezte el „Responsive Web Design”-nak – és ez az a technika, amit mi is elkezdhetünk használni honlapunkon, honlapjainkon a Xara Web Designer 10 segí­tségével.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin július-augusztusi számában!

Share.

About Author

Admin