Végh László nyerte a Hemző Károly-díjat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Erdélyi pásztorsorsért, ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért nyerte el az idén a fiatal fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat Végh László fotóriporter, a Magyar Hang munkatársa. A zsűri (Lajos Mari, a névadó özvegye, Salvarani Zsófia, Hemző nevelt lánya, illetve a Hemző Károly Alapítvány kurátorai, Bánkuti András és Korniss Péter fotográfusok, valamint az Alapítvány titkára, Szarka Klára) ezúttal is hirdettek finalistákat. 2020-ban magas színvonalú pályázataikat értékelve Végh László mellett Bánhegyesy Antal, Hirling Bálint, Hölvényi Kristóf és Sivák Zsófia lettek a díj finalistái. A zsűri biztató tendenciának tartotta, hogy egészen fiatal tehetségeket is jelöltek a díjra. Látszik, hogy a nagy hagyományú magyar dokumentarista fotográfiának van és lesz utánpótlása. Végh László, aki már háromszor volt a díj finalistája (2016, 2017, 2018) folyamatos elmélyült munkásságával, a szakmai tudás fölényes birtoklásával és a valóban hosszú éveken átívelő riportjaival magasodott ki az idei mezőnyből. Eddigi műveiben és a pályázatában is találni emocionális indíttatású lírai, dinamikusan bravúros és a mély empátiáról tanúskodó, extrém mennyiségű szakmai munkát követelő sorozatokat. Végh rokonszenves emberi karaktere munkáiban is átragyog a zsűri véleménye szerint.

A díjat hagyományosan a névadó születésnapján, június 11-én adják át, de az idei rendkívüli helyzetben Károly-napon, november 4-én hirdették ki a pályázat eredményét a Capa Központban. A díj oklevél és a Kuratórium által meghatározott pénzösszeg, illetve kiállítási lehetőség a Capa Központ F8 Galériájában.

A díjra az Alapítvány által felkért tanácsadó testület jelöli a pályázókat.

Jelölők és jelöltjeik: Barakonyi Szabolcs fotóművész– Bánhegyesy Antal, Németh Sz. Péter, Sivák Zsófia; Bácsi Róbert László fotográfus, a Pictorial Collective alapítója és dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója – Bankó Gábor, Erdős Dénes, Ilyés Zalán, Végh László; Csudai Sándor fotóriporter, a tavalyi győztes – Hirling Bálint, Hölvényi Kristóf, Mónus Márton; Somosi Rita művészettörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora – Oláh Gergely Máté, Piti Marcell, Szigeti Tamás, a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora, a MUOSZ fotóriporter iskolájának vezető tanára – Ficsor Márton, Ruprech Judit.

Végh László (Szolnok, 1985-)

A középiskola elvégzése után a Práter utcai fényképész iskolában folytatta tanulmányait, majd felvételt nyert a Bálint György Újságíró Akadémia fotóriporter szakára. 2011-től a lap megszűnéséig (2018) a Magyar Nemzet Magazin külsős, majd belsős fotóriportere és képszerkesztője. 2018-tól 2019-ig az abcug.hu munkatársa, jelenleg a Magyar Hang fotóriportere és képszerkesztője. Több alkalommal díjazták a Magyar Sajtófotó Pályázaton, két egymást követő évben pedig Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült. 2015-ben a Kárpátalja helyzete az Orosz – Ukrán háború árnyékában című fotósorozata első helyezést ért el a Picture Of The Year International nemzetközi pályázaton. Több egyéni és csoportos kiállításokon szerepelt a Capa Központban valamint a Mai Manó házban. Jelentős hazai és külföldi lapokban publikál rendszeresen. Jelenleg is éveken átívelő anyagokon dolgozik. 2015 óta a Pictorial Collective tagja.

A korábbi díjazottak: Hajdú D. András (2014), Móricz-Sabján Simon (2015), Mohai Balázs (2016), Pályi Zsófia (2017), Bielik István (2018), Csudai Sándor (2019)

A tavalyi győztes, Csudai Sándor Különös Budapest című jutalom kiállítása november 14-ig látható a Capa Központ F8 Galériájában.

További információk: hemzokaroly.hu

 

 

 

Share.

About Author

András Bánkuti