Teszt: Olympus Tough TG-3

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A 16 megapixeles TG–3 nemcsak ví­z- és ütésálló tulajdonságaival hí­vja fel magára a figyelmet, hanem különleges makró funkcióival, amelyek szuperközeli és image stacking fotók készí­tésére is lehetőséget nyújtanak.

Az Olympus idei ví­z alatti kompaktgép- kí­nálatának legokosabb tagja a TG–3, amely külön tok nélkül 15 méteres mélységig vihető ví­z alá, –10 fokig használható, és 2,1 méterről való leejtést is károsodás nélkül elvisel. Megtartotta elődjének 25–100 mm-es nagylátószögű, nagy fényerejű (f/2,0–4,9) zoomobjektí­vjét. Ezzel a strapabí­ró kamerák mezőnyében a legnagyobb fényerejű modellek közé tartozik. íšjdonság a beépí­tett Wi-Fi, amellyel Apple iOS vagy androidos eszközhöz csatlakozhatunk, közvetlenül megosztva a fotókat vagy távvezérelve a képkészí­tést. Nem maradt ki a GPS sem, amely nemcsak arra képes, hogy a fotókhoz földrajzi koordinátákat rendeljen, hanem tracklog készí­tésére, azaz útvonalunk folyamatos rögzí­tésére is, akár a fényképezőgép kikapcsolt állapotában is. így a túra vagy az utazás alatt bejárt út késűbb teljes egészében megjelení­theű akár a Google térképén is.


A makrofotózásnál sokszor okoz gondot a kis mélységélesség, í­gy a TG–3- ba AF-sorozat (focus bracketing) funkciót épí­tettek, amely előre meghatározható módon 10, 20 vagy 30 képet készí­t kissé eltolt élességgel. Ezek a képek később felhasználhatók focus stacking kép készí­téséhez. Ez a módszer több kisebb mélységélességű képből egy nagyobb mélységélességűt generál. Eddig ezt a műveletet szinte minden esetben az utómunka során, célszoftverrel kellett elvégezni, a TG–3-ban azonban az elsők között találjuk meg ezt a lehetőséget beépí­tett opcióként.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin november-decemberi számában!

Share.

About Author

Admin