Panasonic DMC-G80

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Panasonic remek képességű, középkategóriás kamerát készí­tett, amelynek erőssége a kiűnő kereső, a hatékony képstabilizátor, a DFD-rendszernek köszönhető gyors élességállí­tás és a 4K videó.

A gondolkodó, kamerájukat tudatosan használó fotóamatőröknek készí­tett kamerák kettős szempontrendszernek kell, hogy megfeleljenek: az alapvetően jó képminőségen túl egyrészt kell beléjük jónéhány felső kategóriás szolgáltatás, mint amilyen az időjárásálló, magnéziumötvözet elemeket is felvonultató váz, a sok kezelőszerv, a jó személyre szabhatóság, másrészt nem szabad túl drágának és túl bonyolultnak lenniük, mert akkor éppen a kiszemelt vásárlókat riasztanák el. íšgy űnik, hogy a Panasonic remek arányérzékkel adagolta az egyes alkotóelemeket a G80 kamerájába, amely 300 000 forint alatti árával (alapzoomos kit) még innen van az igényes hobbisták által az általában alapfelszerelésre szánt összeghatáron, cserébe azonban számos érdekes és értékes szolgáltatást nyújt.

Alapfunkciók
A G80 a klasszikus fényképezőgép-felépí­tést követi: jó fogást nyújtó markolattal, elektronikus keresővel, kihajtható és kiforgatható képernyővel és számos testre szabható kezelőszervvel rendelkezik. Rögtön kiemelendő az OLED-kereső, amely 2,36 millió képpontos felbontásával és 0,74-szeres nagyí­tásával kiűnő minőségű és a profi tükörreflexesek esetében megszokottnál is nagyobb méreű képet ad. Nem szégyenkezhet a 3 colos hátoldali LCD sem, sok felvételi helyzetet nagyon megkönnyí­t a kihajtható és elforgatható konstrukció, ráadásul érintésérzékeny is, í­gy például könnyen és gyorsan választhatók ki rajta a fókuszpontok, és további Fn funkciók helyezhetők el rajta. A vázon egyébként nem kevesebb, mint öt Fn gomb van, amely mind személyre szabható, í­gy aligha van olyan felhasználó, aki ne találná meg a számára kényelmes kezelési beállí­tást. A kezelés a kategóriában elvárható módon két vezérlőtárcsás, í­gy az expozí­ciós idő és a rekesznyí­lás akár egyszerre is állí­tható. A hátsó tárcsa közepén található egy jelölés nélküli plusz gomb, amely remek funkciót valósí­t meg. Lenyomására átválthatók a tárcsafunkciók, ekkor a két vezérlőtárcsával a fehéregyensúlyt és az érzékenységet lehet módosí­tani. így az expozí­ciós értékek melletti további két kulcsparaméter is könnyen és gyorsan elérhető, akár anélkül is, hogy a kamerát elemelnénk a szemünktől. Azonban ez a gomb is átprogramozható, í­gy akinek mondjuk jobban állna kézre itt a fénymérési mód, a HDR fotózás, az AF-mód vagy a további 53 darab választható opció bármelyike, könnyen ide teheti. Ráadásul az Fn gombok átprogramozásához nem kell beletúrni a menü mélyébe, elég hosszan megnyomni az adott gombot és egyből választhatunk is funkciót hozzá. Ez nagyon megkönnyí­ti a fotós dolgát, ha egy feladat során valamilyen nem triviális paramétert kell gyakran állí­tgatni.
A képalkotásról egy 16 megapixeles Live-MOS szenzor gondoskodik, amely előtt a mai szokásoknak megfelelően nincs AA-filter, í­gy élesebb, részletgazdagabb képeket készí­t. Bár a szenzorra nem integráltak fázisdetektoros élességállí­tási modulokat, a G80 élességállí­tási sebessége és pontossága kiemelkedő a kategóriájában, köszönhetően a Panasonic egyedülálló DFD (Depth From Defocus) technológiájának. A kontrasztérzékelős élességállí­tás sajátossága, hogy a kamera az élességállí­tás kezdetén nem tudja, hogy milyen irányba és hogy mennyit kell az objektí­ven állí­tani ahhoz, hogy éles legyen a kép. így számos beavatkozási és mérési ciklus segí­tségével találja csak meg az élességet, ami időbe kerül. A Panasonic megoldásánál a fényképezőgépben előre el van tárolva a Panasonic objektí­vek számos képalkotási jellemzője, í­gy a fényképezőgép az élességállí­tási folyamat kezdetén, már az életlen képből meg tudja állapí­tani, hogy melyik irányba és hogy nagyjából mennyit kell tekerni az élességen. Végül mindössze néhány hagyományos finomí­tási ciklusra van szükség a pengeéles kép eléréséhez. A teljes folyamat a DFD technológia segí­tségével sokkal gyorsabban játszódik le, mint egy a hagyományos kontrasztérzékelős elvű, fokozatosan közelí­tős beállí­tás. Az eljárás csak a Panasonic saját objektí­vjeivel működik, más autofókuszos objektí­vekkel a rendszer a hagyományos kontrasztérzékelős eljárással állí­tja be az élességet. Tesztünkben össze is hasonlí­tottuk a G80 élességállí­tási sebességét egy saját és egy másik gyártótól származó objektí­vvel. A különbség annak ellenére jól volt érzékelhető, hogy a G80 a hagyományos kontrasztérzékelős élességállí­tást is gyorsan végzi.

Videó és 4K
A Panasonictól megszokhattuk, hogy nagy hangsúlyt fektet gépei videós képességeire és nincs ez máshogy tesztalanyunk esetében sem. Alapszolgáltatás a 4K felbontású felvétel, amelynél 100 Mbps sávszélességgel rögzí­thető a mozgókép, ami igazán jó képminőséget tesz lehetővé. Nem hiányzik az élességállí­tást segí­tő élkiemelés és a kiégésre figyelmeztető zebracsí­kozás sem, van állí­tható érzékenységű mikrofon bemenet, fülhallgató kimenetet azonban nem találunk. Azok, akik a lehető legtöbbet szeretnék kihozni videóikból az utómunka során, választhatják a Cinelike Gamma D profilt, amely lapos gammagörbéjével a lehető legszélesebb dinamikatartomány rögzí­tésére ad lehetőséget. Természetesen lehetőség van videózás közben az összes expozí­ciós üzemmód használatára is. A 4K rögzí­tésre számos fotós üzemmód is épül a G80-nál. A Post Focus nevű például 4K felbontású fókuszsorozatot készí­t, amelyből utólag választható ki a megfelelő darab. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, mintha utólagos élességállí­tási lehetőséghez jutnánk a képen. Nem maratd ki a Focus Stackint mód sem, amelynél a kamera egyetlen képpé állí­tja össze a 4K felbontású képkockákat, í­gy extrémnagy mélységélesség érhető el. Lehetőség van természetesen hagyományos AF-sorozat készí­tésére is, amelynél az akár 999 elkészí­tett képet í­zlés szerint állí­thatja össze a fotós egy utómunkaszoftver segí­tségével.
Azok számára, akik sokszor fotóznak gyors mozgásokat, nagyon hasznos lesz a 4K sorozatfelvételi mód, amelynél a 30 kép/s sebességgel készülő 4K, azaz 8 megapixeles felbontású kockákból választható ki utólag a megfelelő. Hagyományos sorozatfelvételi módban, folyamatos élességállí­tással egyébként 9 kép/s érhető el a G80-al.

Képminőség, vélemény
Az AA filter elhagyása élességbeli előrelépést jelent az elődmodellhez képest, a közvetlenül a kamerából származó JPEG képek jó minőségűek, a magas érzékenységen működő zajcsökkentés azonban kissé agresszí­ven teszi a dolgát, í­gy eredményként jelentősen kevesebb képzajt, de kissé elmosódó részleteket kapunk. Szerencsére nyers képek utólagos feldolgozásával tetszőleges irányba hangolhatjuk a fotókat és egyedi igényünk szerint állí­thatjuk be a zajcsökkentési és élesí­tési paramétereket.
Mindent összevetve a G80 remek szolgáltatáskészletet vonultat fel, í­gy mindenképp az egyik legjobb vételnek űnik az egyébként igen népes középkategóriában. A bő objektí­vválaszték kedvez azoknak a haladóknak, akik nagyobb rendszer felépí­tésében gondolkodnak, azonban egy alapzoommal használva akár egy kezdő amatőrnek is jó választás lehet, mert amellett, hogy remekül kezelhető, bőven tartogat továbblépési lehetőséget is.

(Támogatott tartalom)

Share.

About Author

Admin