Nagylátószög fillérekért!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A használtpiacon rengeteg régebbi objektí­vet kí­nálnak, amelyek adapterek segí­tségével a legtöbb tükör nélküli kamerához csatlakoztathatók. Most a nagylátószögű objektí­veket vesszük szemügyre.

.” href=”galeria.php?cid=183″>

Korábbi cikkünkben (DFM 2014. április) megvizsgáltuk, hogy milyen módon lehet a régebbi, tükörreflexes rendszerhez gyártott objektí­veket tükör nélküli fényképezőgépekre szerelni. Választ adtunk a fénymérés, az élességállí­tás és a kompatibilitási kérdéseire is. Előző lapszámunkban (DFM 2014. május-június) 50 mm-es objektí­veket ajánlottunk akár már 5000 forinttól. Most olcsó és jó nagylátószögű objektí­veket próbáltunk ki.
Az igazán látványos nagylátószögű fotókhoz 20-24 mm-es ekv. gyújtótávolságú objektí­vre van szükség, sok esetben azonban egy moderált, 35 mm körüli érték a megfelelő, amelyen még nem látványosak a torzí­tások. A filmes éra óta eltelt években talán a nagylátószögű objektí­vek fejlesztésében történt a legnagyobb fejlődés, a mai modellek sokkal jobb képminőséget nyújtanak, mint 20-30 éves társaik. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb amatőr által használt APS-C vagy még kisebb szenzormérethez szorzótényezőt kell figyelembe venni, í­gy például a filmes világban erős nagylátószögűnek számí­tó 20 mm-es objektí­v egy APS-C-szenzoros kamerán már egy teljesen mindennapi 30 mm-es ekv. gyújtótávolságnak megfelelő látószöget fog nyújtani. E nehézségek ellenére azonban megérheti néhány régi és olcsó nagylátószögű objektí­v beszerzése. Sajnos itt hátrányba kerülnek az APS-C-szenzorméretnél kisebb érzékelőjű kamerák (pl. Mikro 4/3) tulajdonosai, azonban a sorozat következő részében, olcsó és jó teleobjektí­vek után kutatva ők lesznek előnyben. így most elsősorban APS-C-szenzormérethez ajánlunk jó opciókat.

 

.” href=”galeria.php?cid=183″>

A nagylátószögű fotózás speciális ága a halszemobjektí­vek használata. A halszemek azonban drágák, és nem használhatók univerzálisan. Ezt a két kijelentést azonban hamar megcáfolhatjuk.

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin július-augusztusi számában!

Share.

About Author

Admin