Melyik a jobb: Fujifilm FinePix X-A1 vagy X-M1?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kipróbáltuk a Fujifilm legolcsóbb belépőszinű, cserélhető objektí­ves, tükör nélküli modelljeit. A két fényképezőgépben szinte csak a képszenzor más, árban viszont jelentős a különbség közöttük.

Az X-A1-es modellben hagyományos 16 megapixeles CMOS a képérzékelő, a drágább X-M1-ben pedig a Fujifilm hasonló felbontású, saját fejlesztésű X-Trans-tí­pusú AA-filter nélküli CMOS-e látja el ezt a feladatot. Ezenkí­vül, a drágábbik fényképezőgép, hogy igazolja az árkülönbséget, többféle, elegánsabb ruhát is kapott. Az olcsóbb kamera ára körülbelül 150 000 forint, a drágábbiké 240 000 forint a 16-50 mm-es, szintén új kitobjektí­vvel együtt.

 

.” href=”galeria.php?cid=110″>

Képminőség
A teszt során azt láttuk, hogy mindkét gép képalkotása valamelyest korszerűbbnek í­télhető a többi márka hasonló szenzorméreű modelljétől tapasztalhatókénál. Ez a megállapí­tás különösen, de nem csak az X-Trans-tí­pusú, AA-filter nélküli érzékelővel szerelt gépre vonatkozik. A legelső APS-C-szenzorméreű legendás Fuji X-100-asban is hagyományos CMOS volt, mégis kiváló képminőséggel rendelkezett. Az utána fejlesztett X-100s és az X-Pro1 már X-Trans-szenzort kapott, amelynek képminősége nagyobb felbontáson is tudott tovább javulni. Ezt látjuk a most tesztelt két Fujifilm képminőségén is. A két szenzor közötti legnagyobb különbség JPEG-formátumnál jelentkezik.

Olvassa el a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin áprilisi számában!

Share.

About Author

Admin