Lomo hatás nagy üzemben

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A „Műveletek” (Actions) olyan lehetőség a Photoshopban, amellyel egyes részfeladatokat vagy akár a teljes kép feldolgozását varázslatszerű gyorsasággal lehet megoldani, nemcsak egy, hanem akár több száz képen is egyszerre.

A Photoshopban a Műveletek olyan feladatsorok, amelyeket egy fájlon vagy fájlkötegen futtathat a felhasználó. Létrehozhat például egy olyan műveletet, amely adott méretre szabja a képet, majd a megadott formátumba menti. Nagyon hasznos az ilyesmi, ha például a Facebookra akar valaki több tucat fényképet feltölteni. Akkor is nagyon hasznosak a Műveletek, ha csak egyetlen képpel dolgozunk, de azon valami bonyolult műveletsort kell végrehajtani. Például ilyen a képen látható rézmetszetszerű hatás, amely több mint hetven lépésben készül. Ha egy cikkben akarnánk megí­rni, akkor az kitöltene egy teljes lapszámot. Kézzel végigcsinálni többórás munka, de van rá egy elmentett műveletsor, í­gy csak egy kattintás. Lehet hátradőlni, a szerkezet forog, az alkotó pihen, és pár másodperc múlva kész a kép.
Az internetről ezrével lehet letölteni különféle Actions-készleteket. Aki elkezd ilyeneket vadászni, annak legtöbbször a bőség zavarával kell megküzdenie, és sok a l’art pour l’art effektus. Az eredmény néha leginkább a régi ORWO filmekre emlékeztet. én még emlékszem arra, amikor nem volt más, az Ofotértnél csak ORWO volt, és nagy számnak számí­tott, amikor jött pár tekercs Forte dia. A Forte váci gyára ugyanis nem gyártott diafilmet, csak kazettázott, és tudni lehetett, hogy igazából másodosztályú Fuji film van a

kazettákban. Az pedig még mindig nagyságrendekkel jobb volt, mint az NDK ORWO! Ezek az idők elmúltak, ma már az idősebbeknek – akik még filmre fotóztak – is természetes a Velvia vagy az Ektachrome használata, a fiatalabbak pedig már a digitális gépek telt szí­neinek világában nőttel fel. Ma nem az a furcsa, ha jók a szí­nek a képen, hanem az vált izgalmassá, ha a kép fakó, sárga vagy kék, beégett, lágy és vignettált. Hát legyen! A műveletek rejtelmeibe vezető sorozatunk első részében könnyed ismerkedésként nézzünk egy „lomós” effektust.

A teljes cikket keresse a Digitális Fotó Magazin május-júniusu számában!

A cikkben hivatkozott műveletállomány innen tölthető le: Lomo-Effect.atn

Share.

About Author

Admin