Kingston Workflow Station – moduláris megoldás

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Kingston Technology kártyaolvasó rendszere profi megoldást nyújt ott, ahol egyszerre több memóriakártyával is kell dolgozni, a könnyen hordozható modulok ugyanakkor terepen is ideálisak. Mindezt az USB 3.2 Gen 2 sebességgel.

A Kingston elegáns megoldást talált ki arra a feladatra, amikor egyszerre több memóriakártyával kell dolgozni. A profi tartalomgyártásban könnyen előfordul, hogy a nyersanyag több irányból érkezik, mondjuk, két kamera, egy drón, egy hangrögzítő és például egy akciókamera fájljait kell a gépre másolni. Lehetőleg egyszerre és gyorsan. Erre nyújt jó megoldást a Workflow Station dokkoló, amelyben négy USB 3.2 csatlakozású bölcső helyezkedik el. Ezekbe igény szerint helyezhetjük el a miniHUB olvasókat. A dokkolóhoz egy USB-elosztós miniHUB-ot kapunk, amelyen egy USB-C- és egy USB-A-aljzat található, külön vásárolható meg az SD- és a Micro-SD-olvasó. Mindkettőben két aljzat található, amelyek támogatják a nagy sebességű UHS-II átvitelt. A rendszer lényege, hogy ezek a miniHUB-ok önállóan is használhatók. Elég csak kihúzni őket a dokkolóból, és vihetjük is őket magunkkal a terepre. Hátukon egy szabványos USB-C-aljzat található, így szinte minden mai notebookhoz és asztali géphez közvetlenül is csatlakoztathatók.

A dokkolóba négy miniHUB tehető egyszerre, de mindenki maga állíthatja össze kártyaolvasó-konfigurációját. A jelenleg a dupla SD- és dupla microSD-olvasók érhetők el, de a dokkolóhoz járó USB HUB segítségével akár külső merevlemez, pendrive vagy más, már meglévő kártyaolvasó is csatlakoztatható. Szerkesztőségi XQD/CFExpress-olvasónkat is így tudtuk használni a Kingston eszközével. Jó lenne azonban, ha megjelennének majd a natív CFexpress-kompatibilis miniHUB-ok is, lehetőleg Type A és Type B kártyákat is támogató változatokban, mert egyre több profi eszköz használja ezeket.

Tapasztalatok
A Workflow Station legnagyobb előnye, hogy rendezettséget hoz a munkaasztalra, ugyanis eltűnik a sok kábel végén lógó sok olvasó, a helyére pedig egy mutatós eszköz kerül. Jól tölti ki azt a helyet, amely az önálló kártyaolvasók és a felső kategóriás rackbe építhető megoldások között van, ráadásul moduláris felépítésű.
A dokkoló anyaga műanyag, de az egész eszköz elég súlyos ahhoz, hogy ne akarjon elcsúszkálni az asztalon. Egy külső hálózati tápegység is tartozik hozzá, valószínűleg a sok olvasó üzemeltetése már nem lenne megoldható az USB-kábelen át érkező energiával. A miniHUB kártyaolvasók önmagukban is hasznosak, mert dupla aljzatuk segítségével a terepen is megoldható velük két kártya párhuzamos beolvasása. Természetesen a miniHUB kártyaolvasókhoz is külön USB-C‒USB-C-kábelt kapunk, mint ahogy a dokkolóhoz is, de bármelyikük üzemeltethető egy USB-A–USB-C kábel segítségével is.

Méréses tesztünkben 128 GB-os Kingston Canvas React Plus 128 GB UHS-II SD memóriakártyát használtunk, amelyről a jellemzően videós felhasználásnál termelődő több gigabájtos állományokat 200 MB/s fölötti átlagsebességgel tudtuk leolvasni, egy ennél is gyorsabb külső SSD-meghajtó esetében kb. 400 MB/s-os átvitelt mértünk.

Adatok – Workflow Station
Csatlakozás: USB 3.2 Gen 2
Bölcsők: 4 db USB 3.2 Gen 1
Mellékelt tartozékok: USB miniHub (Type A és Type C aljzattal), USB-C–USB-C kábel, hálózati adapter négy villásdugó-adapterrel
Méretek: 160 x 70 x 56 mm
Tömeg: 292 g
Kompatibilitás: Windows 10, 8.1, 8, Mac OS (v.10.10.x +)

Adatok – Workflow SD reader
Csatlakozás: USB 3.2 Gen 1
Támogatott kártyák: UHS-II SD (UHS-I is)
Méretek: 63 x 17 x 50 mm
Tömeg: 31g

Ami tetszett:
‒ gyors adatátvitel;
‒ moduláris felépítés;
‒ célszerű használhatóság.

Ami kevésbé tetszett:
‒ nincs hozzá CFExpress miniHUB.

Az eszközöket a Kingston Technology biztosította a teszteléshez.
A Workflow Station ára kb. 37 990 Ft, a kártyaolvasó miniHUB ára kb. 10 290 Ft.
www.ipon.hu

A cikk a Digitális Fotó Magazin 2021. március-áprilisi lapszámában jelent meg.

 

Share.

About Author

Szita Péter