Fujifilm FinePix X30

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hazánkban is kapható a Fuji legújabb csúcskompaktja, az X30-as. Az új modell számtalan újdonságot kapott az elődhöz képest.

A csúcskompaktok sokoldalú felhasználhatóságát lényegében a szenzorméretükre vezethetjük vissza. A szenzorméret konkrétan meghatározza azt, hogy milyen objektí­vet szolgál ki. Fix vagy változtatható gyújtótávolságút, nagy vagy csak átlagos fényerejűt. Minél nagyobb a szenzor, annál jobb ugyan a képminőség, de annál kisebb lehet az objektí­v gyújtótávolság-tartománya, és ez fordí­tva is igaz. A Fujifilm az X30-ast 2/3 colos szenzorral látta el, amely méretileg a legkisebb, 1/1,7 colosnál nagyobb, de a következő kategóriánál, az 1 colosnál kisebb. Példaként megemlí­tem, hogy az 1/1,7 colos szenzorral szerelt Olympus Stylus 1-es kompakt 28-300 mm-es f/2,8-es fényerejű zoomot kapott, a Panasonic LX-100-as fényképezőgép az 1 colosnál is nagyobb, 4/3-os szenzorhoz viszont 24-75 mm-es f/1,8-2,8-es fényerejű zoomot használ. Ebből jól látható, hogy a Fujifilm e tekintetben a középutat választotta.
Az X30-nál tehát maradt a 2/3 colos szenzorméret. A szenzor egy 12 megapixeles X-Trans CMOS II, amely elől elhagyták az aluláteresztő szűrőt. Maradt a jól bevált 28-112 mm ekv. gyújtótávolságú, f/2-2,8-es fényerejű, optikai képstabilizátorral ellátott zoom is, csakúgy, mint az energiatakarékos manuális zoomolás. A gép ki-be kapcsolását is a zoomgyűrű elforgatásával végezhetjük el. íšjdonság viszont a szintén az objektí­ven elhelyezett programozható vezérlőgyűrű, amelynek segí­tségével más funkciókat is közvetlenül érhetünk el. Egy másik újdonság az elektronikus kereső, amely az X20-as optikai keresőjét váltja fel. A „Real Time Viewfinder” kategóriájában jelenleg a legnagyobb, leggyorsabb és legnagyobb felbontású OLED tí­pusú elektronikus kereső. 0,65-szoros nagyí­tása, 2,36 millió képpontos felbontása és csupán 0,005 s-os képmegjelení­tési késlekedése van. Az EVF érdekessége, hogy a fényképezőgép függőleges orientációjánál a keresőképre kerülő feliratok átrendeződnek, í­gy az érzékenység-, rekesz-, záridő-információkat mind fekvő, mind álló képállásnál az élőkép alján láthatjuk.

.” href=”galeria.php?cid=301″>

Keresse a teljes cikket a Digitális Fotó Magazin január-februári számában!

Share.

About Author

Admin