Csináld Magad! – LED-keret

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fotózáshoz és videózáshoz is jól jöhet egy árnyékmentes világí­tást adó hordozható fényforrás. A gyári megoldások mellett házi készí­tésű eszközökkel is jó eredményt érhetünk el.

.” href=”galeria.php?cid=85″>
.” href=”galeria.php?cid=85″>
.” href=”galeria.php?cid=85″>

Az utóbbi időben többször is szükségem lett volna a kamerára rögzí­tett lámpára interjú készí­téséhez. Nem olyan gyakorisággal, ami indokolttá tette volna a beszerzését, de azért jól jött volna. Rögtön felmerült, hogy az itthon fellelhető anyagokból készí­tek egyet, ezért elkezdtem tanulmányozni a készen kapható darabokat. A hagyományos, spotfényforrásokat elvetettem, nagyon csúnya fényt adnak, mintha csak szembe vakuztuk volna az alanyt. Szebb fényt adnak a LED-táblák, ám ezek használata esetén is keletkezik árnyék a fényforrással ellentétes oldalon. Itt ötlött fel bennem, hogy kisméreű tárgyak makrofelvételeinél körvakut szoktunk használni. Ezt eredetileg fogászati felvételek árnyékmentes elkészí­téséhez fejlesztették ki, mára viszont kedvelt lett portréfényképezésnél is. Az árnyékmentes világí­táshoz két fő körülményre van szükség. Az egyik az, hogy a fényforrás összemérhető méreű legyen a fotó tárgyával. A másik az, hogy a keletkező árnyékok ne lógjanak ki a tárgy mögül. A legnagyobb softbox is vet árnyékot, ha oldalt helyezzük el. Ezért szoktuk távolabb helyezni a modellt a háttértől, és külön fényforrással derí­teni a hátteret. Mozgó interjúalanyok helyszí­ni videózásakor ez nehezen oldható meg, ám erre a problémára megoldást nyújt a körvaku elve. Az objektí­vet a fényforrás közepébe kell helyezni, í­gy alig keletkezik árnyék, és a legsötétebb része mindig a tárgy mögött marad. Ugyanakkor, ha elég nagy lesz a világí­tótest mérete, akkor nem szembe vakuzáshoz, sokkal inkább egy softboxos világí­táshoz fog hasonlí­tani az eredmény.

.” href=”galeria.php?cid=85″>

A prototí­pus elkészí­tése
A munka megkezdése előtt először megnéztem, hogy mi van itthon, mivel tudok próbálkozni. Találtam LED-szalagot, műanyag L profilt, vaslemezt, léceket, tépőzárt, néhány méter vezetéket, csavarokat. Szerszámból sem kellett semmilyen különlegesdarab. Csí­pőfogót, sniccert, csavarhúzót, forrasztópákát, ragasztópisztolyt és akkumulátoros fúrót használtam. Nagyjából ennyi elég is volt a prototí­pus elkészí­téséhez…

Vargha Márk Péter cikkének folytatását a prototí­pus illetve egy profi kivitelű változat elkészí­tési leí­rásával a Digitális Fotó Magazin 2013. márciusi lapszámában találják.

Share.

About Author

Admin