Óriási vásárlási tanácsadó

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nem tud eligazodni a fényképezőgépek és objektí­vek hatalmas kí­nálatában? Kalandkamerát venne, de nem tudja hogy milyet? Mobilt keres, amellyel jó fotókat lehet készí­teni, esetleg egy tökéletes ajándékötletre van szüksége? Tanácsadó cikkeinkben segí­tünk megtalálni mindenből a legjobbat!

Fényképezőgépek
Néhány évvel ezelőtt nem volt különösebben bonyolult fényképezőgépet ajánlani az egyébként e-mailben is sok tanácsot kérő olvasóinknak. Négy-öt fényképezőgép- kategóriát kellett áttekinteni, és a megfelelőből kiválasztani az áhí­tott kamerát. Ma azonban nyolc-tí­z egymást részben átfedő kategória és számtalan műszaki megoldás közül kell választani, ugyanis ma a fototechnika fejlődésének egy különösen izgalmas, burjánzó időszakát éljük. A számtalan új megoldás közül olyanok is lehetnek, amelyek néhány év múlva akár el is űnhetnek a fotótechnika süllyesztőjében, í­gy igyekszünk cikkünkben olyan modelleket, illetve szisztémákat ajánlani, amelyek vagy már kiállták az idő próbáját, vagy minden valószí­nűség szerint sokáig a fotográfia porondján maradnak.

Objektí­vek
Jó, ha az objektí­vek tulajdonságainak ismeretében választunk géptí­pust is. A felszerelésünket kompletten kell alkalmassá tennünk az általunk preferált témák megörökí­téséhez. Célszerű összhangba hozni a szenzorméretet, a témához legalkalmasabb keresőt, az objektí­vkí­nálatot és nem utolsósorban a felszerelésünk kényelmes szállí­thatóságát, vagyis méretét és tömegét is. Például ha csak útiképeket szeretnénk készí­teni, akkor ahhoz egy könnyű, kisméreű rendszer hatékonyabb lehet, mint egy teljes képkockás. De az utcai fotózáshoz sem biztos, hogy a nagyméreű tükörreflexes rendszer a legalkalmasabb. Gépvásárlás előtt hasznos dolog tájékozódni az objektí­vpiacon. Ha vetünk egy pillantást a gyártók kí­nálatára, máris könnyebben dönthetünk leendő felszerelésünk márkájáról is. Nyilván azt fogjuk választani, amelyik kedvenc témánkban megfelelő választékkal és minőséggel rendelkezik.

Kalandkamerák
Aki próbálta már különböző furcsa helyekre rögzí­teni a fényképezőgépét, telefonját vagy videokameráját egy-egy jó felvétel reményében, vagy hagyta már otthon egy nagyon látványos túra előtt csak azért a képrögzí­tő eszközét, mert féltette, hogy megsérül, tudja, hogy milyen hasznos találmány a ví­zálló, strapabí­ró kamera. Ezen belül is külön kasztot alkotnak az úgynevezett kalandkamerák vagy akciókamerák (action camera), amelyek gyakorlatilag végletekig lebutí­tott kezelőfelüleű fényképezőgépek, illetve kamerák. íltalában nem is rendelkeznek szí­nes kép ernyővel, és csak néhány gomb található rajtuk a videofelvétel indí­tásához vagy a fotózáshoz. Bár a legtöbbször videorögzí­tésre használják őket, fényképezőgépként is megállják a helyüket, általában 10 megapixel fölötti állóképfelbontásukkal. Objektí­vjük különösen nagylátószögű vagy enyhe halszem, és minden létező automatikával fel vannak szerelve, manuális beállí­tási lehetőségeik ugyanis csak néhány opcióra korlátozódnak. Nemcsak a koszt és a nedvességet, hanem a rázkódást és az ütéseket is jól állják. Rögzí­tő kiegészí­tők segí­tségével szinte bárhova felszerelhetők, például kerékpárra, gördeszkára, repülőre, sí­lécre, sisakra. Sokan azonban nem csak extrém körülmények között használják őket, ugyanis kis méretük, könnyű telepí­thetőségük és egyszerű használatuk miatt remek kiegészí­tő kamerák lehetnek akár profi filmesek és fotósok kezében is. A legolcsóbb modelleket kivéve Wi-Fi-csatoló segí­tségével okostelefonról is távvezérelhetők, í­gy a fotósnak nem is kell a kamera mellett lenni az exponáláskor. Lássuk tehát az idei év legjobb akciókameráit.

Kiegészí­tők és ajándékötletek
Ha valamilyen fényképezéssel kapcsolatos dolgot szeretne ajándékozni fotós ismerősének, vagy saját magát lepné meg karácsonyra valamilyen hasznos kiegészí­tővel, segí­tünk a kiválasztásában.

Fotós mobilok
Nem is olyan régen a kamerás mobilokat még nem igazán lehetett komolyan venni, hiszen ezen készülékek képalkotó modulja sajnos még a legegyszerűbb digitális fényképezőgépeknél is sokkal gyengébb volt. Az évek múlásával azonban igen pozití­v változásoknak lehettünk tanúi, í­gy a mostanság forgalomban léví´ készülékek révén a fotós vénával rendelkezők már meglepően jó képeket készí­thetnek. A gyártók az utóbbi években szerencsére felhagytak az értelmetlen megapixelháborúval, és a felbontás óvatos növelése mellett végre odafigyelnek a szenzorméretre, az objektí­vminőségre, a fókuszrendszerek javí­tására és a fejlett videofelvevő funkciókra is. Az alábbiakban a piac jelenlegi legjobb kamerás mobiljait tekintjük át röviden, melyek tudására nem igazán lehet panaszunk.

Keresse a teljes vásárlási tanácsadó cikkeinket a Digitális Fotó Magazin november-decemberi számában!

Share.

About Author

Admin