Önnek mennyit érnek meg a legjobb fotói?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Az adatbiztonságra sokan csak akkor gondolnak, ha már megtörtént a baj. érdemesebb inkább előre gondoskodni legfontosabb fotóinkról akár egy online képkezelő szolgáltatás segí­tségével is

Az egyik jó nevű, adatmentéssel is foglalkozó magyarországi vállalatnak szép gyűjteménye van a legkülönfélébb módon tönkrement adathordozókból. Lakásűzben elpusztult merevlemez, penész ette DVD, kettétört pendrive vagy elázott SSD-meghajtó. Egy részükről sikerült adatot visszaszerezni – nem ritkán csillagászati összegekért cserébe – másokról ez már lehetetlen volt. Nem kell azonban ilyen drámai káreseménytől tartani. Elég egy elrontott másolási művelet, egy rossz pillanatban kihúzott SD-kártya, vagy egy a merevlemezünket titkosí­tó zsaroló ví­rus. A digitális világ hatalmas változást hozott a fotóink tárolásában. Jóval többet kell foglalkozni a képek megőrzésével, mint a filmes érában, gondoljunk csak a korábban örökéleű megoldásnak tekintett í­rható CD-kre, amelyek felületéről néhány év után adatainkkal együtt pergett le a vékony fémréteg. Ugyanakkor minden eddiginél könnyebb újabb másolatokat készí­teni fontos adatainkból és ezeknek a másolatoknak nem is kell feltétlenül egy helyen lenniük. A leggyakoribb hiba, amit a fotósok és más felhasználók a biztonsági mentés során elkövetnek, hogy a számí­tógép mellé teszik a mentést tartalmazó adathordozót. Egy betörés vagy elemi kár során í­gy együtt űnik el vagy sérül meg az eredeti és a másolati példány.

Erről a merevlemezről már aligha lehetséges az adatok visszaállí­tása. Az egyetlen megoldás a biztonsági márolat.

Mentési stratégiák
Megvédendő adataink méretétől, értékétől, változási gyakoriságától és tí­pusától függően számos úton el lehet indulni. íltalánosságban elmondható, hogy alapvető biztonságot ad, ha tartunk legfontosabb adatainkból legalább egy biztonsági másolatot, lehetőleg más helyen, mint ahol az eredeti van. Ennek frissen tartásáról azonban gondoskodni kell, nincs bosszantóbb ugyanis, mint egy fél éves biztonsági másolat, miközben az egy héttel ezelőtti fényképekre van égető szükség. íltalános tapasztalat, hogy minél több beavatkozást kell a fotós felhasználóknak elvégezni a mentéshez, annál valószí­nűbb, hogy idővel ritkábbá válik vagy elmarad biztonsági másolat elkészí­tése. épp ezért a lehető legjobb egy automatizált megoldás, amely mindenféle beavatkozás nélkül készí­ti el a biztonsági másolatot vagy másolatokat új vagy módosí­tott fájljainkról. Otthoni környezetben, helyi biztonsági mentés céljára ezért a legcélszerűbb egy hálózati adattároló (NAS) lehet, amely a felhasználók többsége által is egyszerűen üzemeltethető és amelyre számí­tógépünk elmenti a kijelölt adatainkat. A helyi mentés azonban nem nyújt megoldást mindenre, főleg, ha képeinket időnként meg is kell osztanunk másokkal.

A profi fotósoknál alapszabály, hogy a fotók a lehető leghamarabb kerüljenek át a memóriakártyákról legalább két példányban bizttonságos tárhelyekre.

Online mentés fotósoknak
A jó megoldás valamilyen felhőszolgáltatás lehet, amely több szempontból is célszerű. Adataink egy professzionális adatcentrumban kerülnek tárolásra, amelynek saját biztonsági rendszerei vannak, saját biztonsági mentéssel. A legtöbb

felhőszolgáltató lehetőséget ad a tárolt állományok vagy fotók megosztására. Elegendő egy linket küldeni valakinek, amely a felhő tárhelyünk egy fotójára vagy mappájára mutat, nincs szükség a sokszor többtí­z megabájtos képek csatolására vagy külön fájlküldő alkalmazások használatára. Egy jó felhő skálázható, azaz, ha kell, azonnal válthatunk egy nagyobb tárhelyet biztosí­tó csomagra, és ha már nincs szükség rá, akkor visszaválthatunk egy kisebbre. A legtöbb felhőtárhely biztosí­t valamilyen helyi szoftvert, amely számí­tógépünkön fut és automatikusan szinkronizálja a helyi, illetve a felhőben lévő mappáinkat. Az egészből csak a kicsi folyamatjelző ikon látszik a képernyő alsó sarkában, felhasználó beavatkozásra egyáltalán nincs szükség. Egyvalamire van szükség, ha hatékonyan szeretnénk a felhőben tárolni fontos fotóinkat, egy nagy sebességű internetelőfizetésre. Szerencsére ma már akár néhányezer forintért is elérhetők az akár többszáz megabites (Mb/s) feltöltést is lehetővé tevő internetcsomagok, amelyekkel nem okoz gondot az akár többtí­z megabájtos RAW állományok tömeges felszinkronizálása sem.

Mentés és megosztás a Canon Iristával
A legtöbb fotómegosztásra specializált szolgáltató az eredetinél kisebb felbontásban tárolja a fotókat, azaz leméretezi és újratömörí­ti őket, magas képminőségi igényekhez azonban ez nem felel meg. Az általános online tárhelyek pedig csak az eredeti mappaszerkezet szerint tudják megjelení­teni a feltöltött állományokat, esetleg név szerinti keresést biztosí­tanak. Ezekkel szemben egy professzionális, fotók tárolására specializált tárhely, mint amilyen a Canon által üzemeltett Irista.com eredeti formájukban vagy veszteségmentesen tárolják még a legnagyobb felbontású fotóinkat is, amelyek között nem csak név vagy készí­tési dátum, hanem akár fényképezőgép vagy objektí­v szerint is kereshetünk.

Mobiltelefonos képfeltöltés és link megosztása az irista.com oldalról.

A fotók automatikus feltöltése Windows vagy Mac OS operációs rendszert használva is történhet, de Android és iOS okostelefonokra is elkészí­tették az Irista appot, amelyek ezekről az eszközökről is feltöltik az elkészí­tett képeket. Ráadásul egyes beépí­tett WiFi csatolóval rendelkező Canon tükörreflexes kamerák képesek közvetlenül, számí­tógép közbeiktatása nélkül is feltölteni a memóriakártyán található fotókat.

Fényképek feltöltése közvetlenül a kamera WiFi adapterén keresztül. Egyszerűbb már nem is lehetne.

Ehhez első alkalommal kell csak elvégezni a beállí­tást (pl. regisztráció a Canon Image Gateway rendszerben, alkalmazás telepí­tése a fényképezőgépre), utána már egy-egy gombnyomással felküldhetjük egyesével vagy csoportosan a fotóinkat az irista.com weboldalra. Ráadásul az Irista képes beolvasni és eltárolni a Facebook vagy Google Photos fiókunkban tárolt fotókat is, í­gy minden forrásból, legyen az fényképezőgép vagy mobil vagy közösségi megosztás egyetlen idővonalra csatornázhatjuk képeinket. Az Irista szolgáltatás Starter csomagja 15GB tárhelyet tartalmaz, és a rendszer minden funkciójával együtt ingyenes, térí­tés ellenében elérhető a 100GB-os vagy a már számtalan nyers formátumú fotó tárolására is ideális 1TB-os csomag is.

(Támogatott tartalom)

Share.

About Author

Admin