A Magic Lantern különleges beállí­tásai

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A Canon fényképezőgépek videós képességei jelentősen kitágí­thatók a Magic Lantern nevű alternatí­v firmware segí­tségével. A beállí­tások között azonban számos olyat is találunk, amelyek a fotók számára jöhetnek jól.

íprilisi lapszámunkban megismerkedtünk a Magic Lantern alapjaival, illetve minden olyan teendővel, amely elengedhetetlen a használat előtt, valamint belenéztünk a funkciókba, amelyek nagy segí­tséget jelentenek a munkánkhoz. Május-júniusi lapunkban tovább boncolgatjuk, lefedve a program eddig nem emlí­tett lehetőségeit. A videós szolgáltatások mellett a fotózáshoz hasznos funkciókat is sorra vesszük.

Movie-beállí­tások
Ezekkel a beállí­tásokkal jelentősen növelhetjük felvett videóink minőségét és nem utolsósorban szerkeszthetőségét. De lássuk őket egyenként!
Movie Tweeks
Itt igen sok hasznos beállí­tást találunk, ha valóban filmezésre adjuk a fejünket.
Fotós beállí­tások
A Shoot menüben több olyan funkcióval is találkozunk, amelyet videózáskor nem, fotózáskor azonban annál inkább használunk.
Fókuszbeállí­tások
Ebben a menüpontban az élességállí­tással kapcsolatos funkciókat találjuk, amelyek hatékony segí­tséget nyújtanak a munka során.
Display-beállí­tások
A képernyő tulajdonságait állí­thatjuk be, hiszen fontos, hogy valóban azt lássuk, ami igazán segí­ti a munkánkat.

Cikkünkből terjedelmi okokból kimaradtak a konfigurációs és az egyéb beállí­tások, í­gy ezeket itt olvashatják:

Konfigurációs beállí­tások
A Prefs menüpontban a Magic Lantern konfigurációval kapcsolatos beállí­tásokat találjuk. A Config File-nál a jelenlegi beállí­tásainkat tudjuk menteni, illetve megadhatjuk, mikor vegye elő ezeket újra. Továbbá itt tudjuk alapállapotra visszaállí­tani a Magic Lanternt. Az Image Review Settings a képek visszanézésének módját változtatja meg. Nézhetjük őket akár egyenként, akár rögtön time lapse-ként is. A LiveView Zoom Tweaks pontban az élőkép esetén alkalmazott nagyí­tás mértékét, léptékét és élességét adhatjuk itt meg, az Arrow/SET shortcuts funkció pedig lehetőséget ad nekünk a felvétel közbeni beállí­tások megváltoztatásához. Például állí­thatjuk az imént emlí­tett fókuszt, az audiosáv hangerejét, az audiomonitorozásának a hangerejét, az ISO-t, a kelvint a záridőt, a rekeszt, kijelzőnk fényerejét, kontrasztját – mindezt pedig felvétel közben, ráadásul a joystickkal.
A MISC key settings bekapcsolásával „ragadóssá” tehetjük az exponálógombot, illetve a DOF, vagyis rekeszzáró gombot. Tehát ha ezeket a gombokat lenyomjuk, azok – mondhatni – úgy maradnak, nem kell őket nyomva tartanunk. Arra is megkérhetjük a kameránkat, hogy a Warning for bad settings menüpont segí­tségével különböző beállí­tásoknál vagy azok hiányában jelezzen. Például szól, ha nem ‘M’ módban vagyunk, vagy épp véletlenül kikapcsoltuk az automatikus fehéregyensúlyt. Hihetetlenül hasznos, ha hajlamosak vagyunk félretekergetni a gombokat. A Powersave in LiveView eszköz egy egész komplett csomag, amely a kijelző használatakor figyel az energiatakarékosságra. Visszavehetjük a fényerőt, megadhatjuk, mennyi idő után kapcsoljon ki (akár felvétel közben is, a rögzí­tés folytatásával). Ezzel hosszabb élettartamot érhetünk el akkumulátorunknak, és nem utolsósorban bosszúságot takarí­thatunk meg magunknak, hiszen nem kell folyamatosan áramforrást cserélgetnünk. Amennyiben szükségét érezzük, és bekapcsolva tartjuk kameránk GPS-ét, úgy a GPS Powersave pontban tudjuk azt kicsit kevesebb energia felvételére ösztökélni.

Egyéb beállí­tások
A Debug csoportban kétféle dologgal találkozunk: az egyik a fejlesztők humorának kicsi petárdacsokra („Ne klikkelj ide!”, „Ha ezt választod, a kamerád vagy átváltozik egy másikká, vagy felrobban.”). A másik különféle tesztek sora (memóriakártya, belső memória, fókusz stb.), amelyek azt a célt szolgálják, hogy monitorozni tudjuk, megfelelően működik-e a kameránk. Megtudhatjuk, mennyi szabad memóriával rendelkezünk még, hány képet készí­tettünk eddig kameránkkal (bár a Magic Lantern esetében ez nem hivatalos adat, attól függetlenül még hiteles: hivatalos adatot csak a gyári szerviz ad ki), hány százalékon áll az akkumulátor, és hány fokos a gép. Szóval nagyjából minden technikai részletet itt találunk. A
Modules-beállí­tásoknál pedig a pluszfunkciók automatikus betöltődését állí­thatjuk be. Ilyen például a dual ISO, az ETTR vagy a RAW-rekorder modulja. Ezeket, ha sűrűn használjuk, akkor tudjuk, miről is szólnak, és mindenképpen érdemes automata indulásra állí­tani.

A teljes cikket a Digitális Fotó Magazin május-júniusi lapszámában olvashatják.

Share.

About Author

Admin