A fényképeknél is érvényesül a cenzúra az MTI-nél

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elhagyott, eldobott gumikesztyűket szájmaszkokat a világ minden nagyobb hír- és képügynökségénél fényképeztek, mert a hétköznapi élet része ez is a COVID-19 járvány alatt. De sehol máshol nem lett olyan következménye, mint az egyébként jól dolgozó MTI Fotószerkesztőségében. Fotó – Debarchan Chatterjee/NurPhoto via Getty Images)

Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója utánajárt, hogy működnek az MTI fotórészlegei és lépésről lépésre követve a változásokat, meglehetősen borús képet fest. Szakmaiatlan felső vezetés, egyre szűkülő mozgástér. A hírügynökség fotográfusai ennek ellenére az utóbbi években is rengeteg díjat nyertek több rangos fotópályázaton. A profi fotósok ugyanis, ha meglátják, meg is csinálják a jó képeket, akármilyen a vezetés a fejük felett. A kritikus fotográfiákat az 1960-70-es években sem szerette a hatalom. Ha előnytelennek láttak a politikusokról készült képeket, a negatívon a kiválasztott kockákat átlósan áthúzták. Ha a valóság ábrázolása nem illeszkedett az aktuális politikai irányvonalhoz, egész tekercsek negatívjai tűntek el, ahogy ez például Friedmann Endre tanyasi iskola anyagával történt. Voltak fotók, amelyeket csak külföldre adott ki a képszolgálat, ilyen volt a Kádár -Brezsnyev vadászatról készült sorozat. Akadt kép, amit nem adott ki az MTI, mint Győri Imrének, az MSZMP KB egykori titkárának a temetésén készült fotót, amelyen egy letört szárnyú, bukott angyal mellett vonul a gyászmenet. Mégis ismerjük ezeket a képeket, ahogyan sok-sok más, annak idején tiltott felvételt is. Ne higgye senki, hogy a kritikus, a valóságot ábrázoló, asszociatív képek nem maradnak fenn napjainkról is. Legfeljebb nem az MTI archívumában kell majd keresnünk őket.

A Szabad Európa írását, változatlan formában, az alábbi linken olvashatják:    https://www.szabadeuropa.hu/a/mti-foto-fenykep-cenzura-mtva/31042333.html

 

 

Share.

About Author

András Bánkuti